2017-01-23 177 views
食印度菜唔一定要去重慶大廈,原來天后呢間Haveli Authentic Indian Restaurant都唔錯!平時好少會專登去搵咖哩,就算食都會去尖沙咀,不過今次住天后的朋友仔介紹呢間俾我,仲話有肚皮舞可以睇,咁就去試下。6點左右到左,餐廳都唔係太多人,到7點之後就慢慢多人入座,但環境都唔會好嘈。先黎免費的印度胡椒脆餅,洋蔥汁、薄荷汁、蒜蓉醬、蕃茄蒜蓉,我自己就比較喜歡綠色的薄荷汁,入口非常清新,成個口腔感覺Fresh,為食咖哩做好準備。總共點左4個咖哩,全部都用銀色小鍋盛住,仲有小蠟燭係底加熱,唔會食食下凍左,非常貼心。咖哩味道濃郁,其中一鍋係雜菜咖哩,亦係我最愛,有薯仔、椰菜花、豆角、甘筍、蕃茄等,煮得軟綿綿但又唔會爛哂,每件菜都非常入味,食完一啖又再一啖,停唔到口。仲有一個係Masala魚,呢個香料味比較重,但咖哩入口又好順口,唔會覺得有粒粒,應該係香料磨得好細。魚肉好嫩滑,本身就有少少鹹味,加埋香濃的咖哩好正!另外一提,咖哩唔會好辣,個人覺得適中。老闆介紹的烤餅,一個原味一個蒜味,我比較喜歡蒜味,入口煙煙un un,最後仲encore多兩份,點咖哩汁真係好正!