2021-05-04 102 views
唔知大家有幾耐冇喺香港食酸菜魚呢?自從好耐無返過大陸,就好少喺香港食到酸菜魚🥺 上個月,朋友帶咗我去食一間喺荃灣嘅川菜館,不單止有酸菜魚食,仲要係黃店添呀!之後睇返,原來間野係ToNick嘅恆仔有份開嘅😳雖然去食川菜,但係竟然見到我最愛嘅雞絲粉皮,當然都要嗌返份食🥰 估唔到佢嘅雞絲粉皮同一般喺上海舖食嘅唔同,佢嘅醬汁並非只有麻醬同花生醬,仲加咗少少四川辣椒,食起上嚟有川菜嘅味道,辣辣哋咁,好惹味! 而雞絲、青瓜同粉皮就正正常常,最出色嘅都係佢個醬汁😚嚟到呢度,幾乎每一枱都會嗌酸菜魚,似乎係呢度嘅必食招牌菜😋 而我哋亦都嗌左一份,份量非常大!裏面除咗魚塊之外,仲有唔少料,有豆卜、萵筍、芽菜同寬粉😌 食酸菜魚我習慣咗會飲幾啖湯,不過佢個湯就偏油膩,但係就好重麻味,會令人越飲越想飲🤩 啲魚嘅份量真係幾多,食極都有,仲要幾滑添!另外,見到佢個粉絲焗蜆做緊推廣,只需要加$8.8就有一小份,份量雖小,但係又幾好食喎🤤 啲蜆雖然細細隻,但用辣椒同蒜焗完之後非常惹味,而啲粉絲煮得啱啱好,同樣都係非常入味😍 呢道菜如果有正常份量就好啦,啱晒我呢啲重口味人士😛我哋為咗解辣,仲嗌左菊花蜜飲,估唔到佢係用一個

涼拌雞絲粉皮

酸菜魚

香辣蒜蓉粉絲焗蜆

菊花蜜
我哋為咗解辣,仲嗌左菊花蜜飲,估唔到佢係用一個酒埕裝住,仲俾咗兩隻碗請我哋飲😆 瞬間好似返咗古代咁,好得意!菊花蜜飲落好清甜,解辣一流🤙🏻

總括而言,️呢間酸菜魚都幾推薦,酸菜魚份量多,而且夠滑溜😚 而佢嘅其他特色小菜都相當唔錯!加上佢嘅餐廳環境都幾有特色,好似真係返咗大陸食酸菜魚咁🤣 下次想食酸菜魚嘅時候,一定會再幫襯😛
涼拌雞絲粉皮
酸菜魚