❀ Fukuro #中環 ❀❗️超高人氣中環日西居酒屋 未試過嘅一定會後悔❗️——————————————————位於中環SOHO嘅呢間日西fusion居酒屋人氣爆燈,晚晚幾乎滿座,甚至聽聞開業多年,依然有人會喺開店之前排隊等候入座,絕對係質素嘅保證‼️今次係我第二次到訪,發現佢哋推出咗好多新嘅菜式,當中有唔少加入咗泡菜嘅元素,同時亦繼續保留經典招牌菜式,包括焦糖粟米、海苔威化雪糕等等,未食過嘅一定要試吓!當日仲見到唔少人喺度慶祝生日,侍應會製造氣氛,一齊好開心咁唱生日歌,絕對慶祝生日佳選🎂!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Crispy Caramel Butter Corn $98 (4.5/5)嚟到fukuro點可以唔食佢哋嘅招牌焦糖粟米🌽,簡直係每枱必點!講真粟米味就唔係好重,但係甜甜地嘅焦糖,配上香濃嘅牛油,加埋香脆嘅外層,真係超級好食!個味有少少似前幾年好興嘅卡樂B蜜糖牛油薯片。絕對絕對要食😆😆😆!.☞ Tuna Tataki $248 (3.5/5)呢個吞拿魚刺身我覺得有少少overpriced🙈。唔算好肥美,不過勝在唔腥,賣相有心思 最特別在於醬汁,酸酸甜甜,加上面頭嘅一點辣醬,但未至於好驚
❀ Fukuro #中環 ❀
❗️超高人氣中環日西居酒屋 未試過嘅一定會後悔❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

絕對絕對要食😆😆😆!
Crispy Caramel Butter Corn

☞ Tuna Tataki $248 (3.5/5)
呢個吞拿魚刺身我覺得有少少overpriced🙈。
唔算好肥美,不過勝在唔腥,賣相有心思
最特別在於醬汁,酸酸甜甜,加上面頭嘅一點辣醬,但未至於好驚豔。
Tuna Tataki

☞ Beef Tartare $138 (4.2/5)
用上和牛製成嘅牛肉他他,入口細嫩。
特別地加入咗泡菜汁製成,微微酸辣,恰到好處。
最出色係配Rice cracker (有啲似米芝蓮二星Amber),香脆嘅米紙餅帶點油香,配埋牛肉一齊食非常好味😋!
Beef Tartare

☞ Beef Kalbi $318 (4/5)
另一性價比相對低少少嘅菜式🙈。
大約有七至八塊牛肉,係偏腍身,但牛肉味唔算好重嗰種。如果想食牛扒嘅我覺得唔需要喺度,可以慳返食其他更獨特嘅菜式。
冇特別嘅調味,主要係大阪醬汁加香蔥。
最出色反而係隔離嘅炸薯仔🥔,香脆到不得了,再加咗少少味增泡菜醬,吊一吊味👌🏻。
Beef Kalbi

☞ Kimchi Udon $228 (4.2/5)
記得第一次嚟已經有品嚐過佢哋嘅雪蟹烏冬,表面有大量一絲絲嘅蟹肉😍。
不過當時主要就係味噌奶油醬汁,今次佢哋再度演化,加入埋泡菜,更加香濃惹味!
烏冬口感維持一貫嘅煙韌,值得一試~
Kimchi Udon

☞ Monaka Ice Cream Sandwich $58/1 (4.5/5)
呢個雪糕亦係招牌之一,令我印象難忘💓!
當時第一次食,覺得個味道非常特別,後來查看,居然係海苔味,鹹鹹香香非常特別!
一咬落去,先係酥脆嘅威化餅,繼而食到雪糕,仲有一層酸酸甜甜嘅莓醬。
絕對係一度貌似簡單,但深藏不露嘅甜品☺️!
Monaka Ice Cream Sandwich

☞ Cocktail (4/5)
最後仲嗌左兩杯嘢飲,不過抱歉真係唔記得個名同價錢🙈但作為日西fusion嘅居酒屋,佢哋真係有好多唔同種類嘅酒類選擇,總有一款啱你!
以我自己就唔係好飲酒,佢哋仲特登幫我整咗杯冇酒嘅mocktail,好貼心💓

——————————————————
✨整體味道: 4.3/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
難怪呢間日西居酒屋會長期人氣爆燈,的確係有其優勝過人之處😍當中嘅焦糖粟米、雪蟹烏冬、海苔雪糕真係歷久不衰,絕對要試吓!而且氣氛好好,侍應非常友善,又會一齊唱生日歌,啱晒同朋友一齊慶祝生日!

Crispy Caramel Butter Corn
Beef Tartare