OPPA Coffee Bar Restaurant

最近都在講日本嘢~今次就分享下韓國嘢啦!繼上次食完韓屋,最近我又去尖咀「韓國街」金巴利街覓食,今次試以邪惡岩漿芝士飯見稱嘅"OPPA Coffee Bar Restaurant" !造訪當日,不到晚上7點都排晒人龍,似乎慕名食芝士飯嘅人都好多呢!😝​坐下後,唔洗講實叫芝士飯,其次仲揀咗超大隻嘅韓國蒸餃及原味炸雞!​✦ 火腿蛋漿熔岩炒飯 店員會先上個炒好嘅火腿蛋炒飯,然後喺炒上灑上Mozzarella芝士,即場用火槍燒熔芝士及兜炒。睇住店員將熱熔芝士拉長超過30cm高,芝士及蛋香四溢,過程猶如表演般精彩!😍​味道方面,雖然芝士量多,其實並唔肥膩。趁熱食,半熔芝士與炒飯喺口腔融合,嗰個感覺真係好幸福呢!另外,我好鍾意呢個炒飯底夠濕潤,與芝士食,口感好順滑。​​✦ 原味炸雞 唔想lur骨,今次揀咗去骨炸雞,啖啖肉幾過癮!炸皮加咗芝士,幾香口,雞柳肉都幾嫩,送酒一流!​​✦ 韓式蒸餃子一份蒸餃有五隻,每隻都有近1個拳頭大,非常足料呢!2個人share實食唔晒,建議較多人點呢個菜會較好。菜肉餡中加咗少量粉絲,幾有口感,味道偏淡,點豉油剛剛好!​​P.S. 我覺得Oppa嘅味道幾正宗,菜式味道同我
✦ 火腿蛋漿熔岩炒飯
原味炸雞(去骨另加HK$20)
原味炸雞(去骨另加HK$20)
​✦ 原味炸雞
​✦ 韓式蒸餃子
​P.S. 我覺得Oppa嘅味道幾正宗,菜式味道同我喺首爾食到嘅差不多,其中芝士飯亦如想像中般澎湃!喺值得encore嘅好選擇!​
2021-03-10