2022-09-05
喺香港唔算有好多食印尼菜嘅餐廳,而呢間印尼餐廳見好多朋友都有試過,食完之後讚不絕口,所以今日放假就嚟試吓。🇮🇩〈印尼沙嗲炒豬肉飯〉🥜🐷🥓🍚推介之一,我哋揀咗金貝飯,即係由香茅、薑黃同椰汁等等嘅香料煮成嘅飯,呢種飯比出邊海南雞飯嘅油飯更加香口。炒豬肉切成一絲絲,味道偏甜,上面仲有沙嗲醬,分量多到食完啲飯仲剩返好多豬肉,真係良心小店。〈巴東牛肉牛角包〉🐮🥐又係推介之一,呢個配搭真係估唔到咁出色,咁好食!巴東牛肉比出邊食到嘅偏甜,牛肉煮到好腍,醬汁好濃郁;牛角包好酥脆,兩樣嘢加埋一齊食將你到昇華道另一個層次,相信我下次嚟都會再叫嚟食。〈鮮奶咖啡〉🧊☕️呢度嘅咖啡係用上印尼曼特寧咖啡豆沖成,唔會太苦,一啲都唔酸,咖啡香味好濃郁,咁熱嘅天氣飲番杯凍咖啡,真係解熱又醒神。今次唔算試咗好多款嘢食,呢度嘅嘢食特別又好味,絕對值得我下次再試其他招牌菜式。😋
〈印尼沙嗲炒豬肉飯〉🥜🐷🥓🍚
〈巴東牛肉牛角包〉🐮🥐