2017-08-24 12396 views
因為公司羸左個獎,有少少獎金,所以老細就恩准我地一班同事去食餐好既,大家一齊用左筆錢去~ 同事source左呢間日本餐廳,話主打係omakase廚師發辦,我地大家都未曾試過廚師發辦,就一於去試啦,反正唔洗自己俾錢就食好D~ 但我食完成餐飯都未知呢個餐廳名最後果個字係點讀XD 最先上既係枝豆+粟米,白色嘅粟米我都係第一次食,仲要係生食,唔通呢個就係蔡瀾介紹過,傳說中可以生食嘅北海道白粟米?生食既粟米感覺最原汁原味,因為無吸收到外來任何水份,更加爽脆加甜。 新鮮肥美既生蠔,成隻都漲卜卜夠飽滿,廚師已事先將生蠔原隻起肉,可以好方面咁將佢一啖滑入口~ 賣相夠駕勢既刺身拼盤,螺肉鮮甜又爽口,帶子大大件一啖食晒成個口都充滿住甘甜味道,口感又夠彈牙。 食完刺身之後侍應會拎蝦頭去炸,新鮮炸起入面又有膏,當然好食! 呢個溫泉蛋真係不得了,竟然可以令到我呢個唔係太鍾意食魚籽嘅人都徹底食清光,一啲都唔腥,而且溫泉蛋係我生平食過以嚟最滑最甜的。 海膽反而成為了配角,因為雞蛋 & 魚籽已經夠晒搶鏡。 食左咁多前菜,終於都有壽司食下,最左邊果件壽司係菜包住三文魚壽司,另外有拖羅及深海池魚等等,海膽份量唔算

海膽反而成為了配角,因為雞蛋 & 魚籽已經夠晒搶鏡。

食左咁多前菜,終於都有壽司食下,最左邊果件壽司係菜包住三文魚壽司,另外有拖羅及深海池魚等等,海膽份量唔算多,而且擺得集亂左少少。

之後上個燒大蝦,蝦面鋪滿不同種類既菇,而菇既汁同香味都浸晒入蝦肉到,所以蝦就算大隻,但一個人食晒都唔算太膩。

食到呢到其實已經飽…鵝肝燉無花果,聽落好似怪怪地,但食落又覺得兩者味道幾夾。鵝肝一向俾我感覺都係漏+騷,但配搭落清甜既無花果身上,就可以去除油膩感,認真特別。

差不多到最尾就上了清湯,湯中以素菜為主,但亦有加入大蝦增加甜味。侍應提醒可以加入青檸汁吊吊味,我就兩種味道都鍾意,反正有一大壺,可以慢慢試。

最尾就以一道甜品作結,不過我真係好怕日式甜品既甜度,過甜口味真係每一口都感覺罪疚。

如此精緻既日本料理真係好少有機會食到,就連去日本旅行既時候我都無食過,因為去親旅行都係直奔魚市場將大啖拖羅放入口就算,原來悉心製作既日本菜又有另一番驚喜~
Type of Meal
Dinner