放假同媽媽近近地去觀塘飲茶,鱷魚恤中心酒樓集中,我地揀左2樓既譽宴,一出𨋢企滿人好旺場,等左半個鐘就有位~點左二人餐點心拼盤蝦餃、燒賣、潮州粉果、粗糧糕各兩件蝦餃大大隻,皮薄蝦肉新鮮彈牙!燒賣既豬肉幾鮮味,散發豬油香。潮州粉果大大隻入面嘅葛粒、花生足料!粗糧糕充滿燕麥味幾香,糕身幾挺身脆皮燒腩仔外皮夠香脆,脂肪唔多肥瘦相稱均勻,肉質夠腍帶嚼勁。豐料老火湯時令青紅蘿蔔豬骨湯,啱哂咁熱既天氣,清熱降火。夠火喉每人有三碗,味道清甜。有埋雪耳感覺好滋潤! 杭州香醋一口骨賣相好靚,充斥住黑醋香,一口骨既外層炸得脆口,內裡肉質鬆軟,入口一咬離骨,幾惹味。福建炒飯大大碟份量好多,金黄色既炒飯上面蓋滿蝦肉、豬肉、翠玉瓜粒等材料,加上瑤柱芡汁。芡汁杰度剛好,濕濕地拌埋所有材料食口感豐富! 最後上埋甜品,紅豆沙,清甜中帶果皮香,紅豆入口軟腍!整體分量幾多,可以3人享用!

點左二人餐

點心拼盤
蝦餃、燒賣、潮州粉果、粗糧糕各兩件
蝦餃大大隻,皮薄蝦肉新鮮彈牙!
燒賣既豬肉幾鮮味,散發豬油香。
潮州粉果大大隻入面嘅葛粒、花生足料!
粗糧糕充滿燕麥味幾香,糕身幾挺身

脆皮燒腩仔
外皮夠香脆,脂肪唔多肥瘦相稱均勻,肉質夠腍帶嚼勁。

豐料老火湯
時令青紅蘿蔔豬骨湯,啱哂咁熱既天氣,清熱降火
。夠火喉每人有三碗,味道清甜。
有埋雪耳感覺好滋潤!

福建炒飯

最後上埋甜品
紅豆沙,清甜中帶果皮香,紅豆入口軟腍!

整體分量幾多,可以3人享用!