本HONBU今次要介紹觀塘一間工廈入面特色餐廳,呢間餐廳位於觀塘豐利中心5樓,沿途輪椅人士都好方便,唯一唔方便嘅就係餐廳門口比較狹窄,幸好店員主動打開另外一道門,咁我先可以順利入去食Lunch。入到呢間餐廳空間比較闊落,除咗有室內坐位,仲有戶外座位比人揀,我怕熱就揀咗室內座位坐,餐廳係用QR code落單!1.香煎醉三黃雞上庄配油雞油金華火腿陳腎飯(1/4隻雞,雞翼連胸)+跟餐餐湯$158+朱古力咖啡$28(9/10)呢碟香煎醉三黃雞上庄食落有少少花雕酒香味,雞髀肉質嫩滑又多汁,其他配菜仲有菜心苗同金針菇等。陳腎飯好香,雞油同金華火腿嘅油落哂喺飯度,飯食落有少少似糯米飯,好好食!餐湯係菜乾豬骨湯,除咗有菜乾,仲有雪耳等,好好飲!朱古力咖啡:呢杯朱古力咖啡如果單叫要$48,依家跟餐只需要$28,朱古力夠苦,咖啡香濃,面上仲加咗輕盈嘅忌廉同朱古力醬,超好飲!2.蟹皇蟹肉意大利麵+跟餐餐湯$138(8/10)呢碟蟹皇蟹肉意大利麵入面嘅蟹肉超多,意大利麵彈牙唔韌又掛到汁,只係有少少咸,其他都ok!餐湯係菜乾豬骨湯,除咗有菜乾,仲有雪耳等,好好飲!3.粉紅西柚梳打$68(9/10)呢杯好粉紅嘅西
本HONBU

餐湯係菜乾豬骨湯,除咗有菜乾,仲有雪耳等,好好飲!

2.蟹皇蟹肉意大利麵+跟餐餐湯$138(8/10)
餐湯係菜乾豬骨湯,除咗有菜乾,仲有雪耳等,好好飲!

3.粉紅西柚梳打$68(9/10)
呢杯好粉紅嘅西柚梳打有淡淡西柚味,配上梳打感覺好清新!

4.夜市粟米(4條)$38(8.5/10)
呢個粟米燒過,一碟有四件,細細舊好易食,又甜又多汁!

5.法式多士$58(9.5/10)
呢個法式多士外脆內軟,入面蛋黃好香,又唔油膩,碟邊仲有糖漿同忌廉比你點嚟食,一碟共兩件法式多士,超好食!

6.焦糖燉蛋$58(9.5/10)
面頭係燒過嘅焦糖,好脆嘅糖下面係好香好滑嘅蛋黃,仲好似食到紅莓果肉,份量啱啱好,係好完美嘅飯後甜品

2人總共價錢$568,有加一服務費!

個人口味總評分:8.92/10

@honbu_hk

地址:觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖

#本 #HONBU #香港美食 #荃灣美食 #荃灣好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 焦糖燉蛋
  • 朱古力咖啡