2018-12-11 264 views
今日去左九龍城揾食地道泰國菜,朋友推薦這一間,店舖設計簡單的小店,入面所有侍應都是泰國人來的,而且價錢實惠貼地,物有所值,都見到同一條街有2間。椰青: 好清甜,新鮮多水,椰子肉都好易拆來食,聽人講椰子肉唔實就係新鮮喇!啖啖肉吃光光都飽幾成。哈哈,我同朋友都係愛吃菜之人,專登叫不同泰式炒法嘅兩款菜試試。泰式炒椰菜苗(上): 這個不太辣而且味普通一點,而上面鋪滿了炸蒜蓉香口點。馬拉盞炒飛天通菜(下): 有埋洋蔥多汁又辣啲,我自己比較喜歡食呢個多啲,好香口。冬陰公湯: 足料冬陰公湯,好多秀珍菇同大蝦,而且味道適中不會太油,2人食點小碗份量便可。鐵板蠔仔炒蛋: 蠔仔份量夠多又新鮮,底舖滿左芽菜,蛋炒至金黃色點埋醬汁食一流。果然係招牌菜。芒果糯米飯: 五色糯米飯🍚賣相都夠靚,而且芒果都好鮮甜再加埋甜甜的椰漿,無懈可擊,不同顏色的糯米飯有不同的口感。這間地道平民小店價錢大眾化值得一食,正宗泰國菜,好食。

啖啖肉吃光光都飽幾成。

椰青

泰式炒椰菜苗

馬拉盞炒飛天通菜

冬陰公湯

鐵板蠔仔炒蛋

芒果糯米飯

這間地道平民小店價錢大眾化值得一食,正宗泰國菜,好食。
2018-11-07
椰青