2014-01-15
我們蘿拔兔的第一篇食評,還望大家多多指教!第一篇,不用想就知道要寫勝香園!蘿拔妹在中西區長大,對這裡的街道頗為熟悉,但卻到大學才懂得欣賞勝香園的地道港式美食,更會時不時勝香園癮起!這天上班日相約蘿拔仔去勝香園吃午飯,來到卻發現今天竟然不是排隊的!而是自己找個地方等檯,有點兒危險呢。十分鐘內就有位,剛坐低蘿拔仔蘿拔妹已經知道要叫咩,因為我地每次都會叫茄牛面,檸蜜脆脆加凍奶茶或者鹹檸七的嘛xddd茄牛面有香濃又夠酸的番茄湯底,仲有鋪滿面的番茄肉!雖然系罐頭番茄,但呢個combination我實在太中意!至於公仔面我中意唔太軟身,勝香園都系我杯茶,唯一不足就系牛肉已經用鬆肉粉na到無味。講到我最最最最喜愛,每一次都要叫的當然系檸蜜脆脆!個麵食到一半脆脆就差不多到。不但夠香脆,檸汁蜜糖落得夠,就算多牛油都唔會膩!!!真系超級中意食呢個!另外凍奶茶(我有叫少甜)都好有驚喜,順喉得黎有奶香,系我非常中意既港式奶茶味道。不過講真咖啡奶茶呢d野好講個人口味的另外蘿拔仔叫左鹹檸七,同之前幾次一樣夠鹹檸,夏天飲就正!(不過而家冬天唔使食到汗流浹背都不錯xd)。爸爸說過當年勝香園每杯鹹檸七都用人手督鹹檸,當
另外蘿拔仔叫左鹹檸七,同之前幾次一樣夠鹹檸,夏天飲就正!(不過而家冬天唔使食到汗流浹背都不錯xd)。爸爸說過當年勝香園每杯鹹檸七都用人手督鹹檸,當然今日這麼受歡迎,用攪拌機都無可厚非。
個人這麼喜歡勝香園既原因,除左食物用心製作,還有有風味的大排檔環境。據說政府只會繼續發牌比現時的持牌人。如果持牌人過身就應該唔會再發牌。所以我經常都同自己講:勝香園,食一次真系少一次。
最後仲想讚下勝香園既阿姐,系甘多人既時間都手快,好脾氣,無漏單,有你地勝香園先令我甘回味!