2025-07-02 135 views
新開嘅中餐館,好姊妹結婚諗住喺度擺酒,邀請我一齊黎睇下。環境幾有藝術氛圍,餐廳名「璞」,呢個名象徵永恆、尊貴同典雅,感覺有氣質亦有中華⽂化氣息,都幾fit好姊妹嘅要求。晚宴考慮嘅菜色味道都唔錯,擺盤係典雅高級粵菜類別。松茸菊花豆腐 - 廚師即叫即整,非常考刀工,就算𢳂起,菊花形嘅豆腐都仲keep到形態,好滑湯好清甜。椰皇螺頭燉花膠 - 清甜,花膠屬爽滑,螺頭仍然有鮮味。蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 - 希望到擺酒都有呢道菜,招牌野,香甜蜜味,肥瘦適被肉質嫩,好正。兩款魚之間(麒麟荷葉蒸星斑球、欖角酸薑銀鱈魚),各有特式,星斑球雖然有荷葉味熟度剛好,但新式煮法嘅銀鱈魚略勝一籌,配搭新鮮而且好味。生啫本地唐菜膽 - 個人覺得雖然呢樣菜未必適合婚宴,但又未嘗不可。因為菜膽只用上最嫩爽嘅部位,蝦乾超鮮又咸香,唔係一般用料。

晚宴考慮嘅菜色味道都唔錯,擺盤係典雅高級粵菜類別。
松茸菊花豆腐

椰皇螺頭燉花膠
椰皇螺頭燉花膠 - 清甜,花膠屬爽滑,螺頭仍然有鮮味。
蜜餞西班牙黑豚肉叉燒
麒麟荷葉蒸星斑球