2023-10-10 1097 views
今日同爸爸來荃灣呢間舊式冰室懷緬一下,現在香港的舊式冰室愈來愈少了,而呢間冰室又就腳,位於荃灣楊屋道街市及荃新天地附近,地點好方便易去。嘉樂冰廳已經有數十年歷史,好多荃灣街坊都必定知道呢間冰室既存在及名物。我同爸爸今日黎都係打算食下呢度出名既名物。一入餐廳,懷舊既設計跟特別既牆身設計,都充滿風味,而且仲清楚睇到水吧既運作,見到佢地依然用緊茶袋沖茶,難怪杯奶茶咁香咁重茶味啦,爸爸都狂讚杯熱奶茶又香又滑又濃茶味,家下好少係出面飲到一杯懷舊風味既靚奶茶了。而我就點了一杯阿華田脆脆,滿滿既華田脆脆鋪在杯面上,一邊飲濃濃既阿華田,一邊又混入了脆脆,口感味道都非常好。呢間餐廳有唔少出名的招牌美食。呢款阿華田西多士都相當有名,可以點選半份或一份,而我哋今次點了一份,一份有四件,都相當大件及飽肚。西多士做得相當出色,外面金黃,而且口感相當鬆軟,麵包又厚又鬆,可以灑上華田脆脆係西多士面,之後一咬下煉奶及華田脆脆相當好味。口感味道好正,而且都相當飽肚,無得頂。另外酥炸雲吞都是招牌菜之一,雲吞有菜肉雲吞或鮮蝦雲吞,我們點選了鮮蝦雲吞。炸雲吞香香脆脆,一咬下會聽到清脆既聲音,中間餡料又多,混入了蝦肉及豬肉,啖

我同爸爸今日黎都係打算食下呢度出名既名物。
熱奶茶
凍阿華田脆脆

呢間餐廳有唔少出名的招牌美食。
華田脆脆西多士全份

炸鮮蝦雲吞半份

另外酥炸雲吞都是招牌菜之一,雲吞有菜肉雲吞或鮮蝦雲吞,我們點選了鮮蝦雲吞。炸雲吞香香脆脆,一咬下會聽到清脆既聲音,中間餡料又多,混入了蝦肉及豬肉,啖啖都好好味,好香好滿足,一啖一粒夠曬滋味。
火腿小奄列

火腿小奄列都是餐廳中的名物,看似平平無奇的一份奄列,但呢份奄列卻是非常之多餡料,一切下,會清楚看到滿滿的火腿絲,而且蛋都煎得相當嫩滑,啖啖雞蛋啖啖火腿,口感味道都非常好味,好有份量既一份奄列。
鹵水豆腐一件

鹵水豆腐,我們點了兩件。豆腐好滑,又大件。鹵水汁完全滲入了豆腐中,啖啖都有滿滿的鹵水香味,而且仲配有豆瓣醬,令豆腐帶點點微辣香,份外惹味。
豉油王雞翼

豉油王雞翼,看到每隻雞翼都漲卜卜,豉油味好香又唔會太咸,熱辣辣既豉油王雞翼相信係老少咸宜人人都必愛,又嫩滑又多汁,超讚。
芝蛋三文治烘底

三文治都係呢間冰室的皇牌,我們點了一份芝士蛋三文治烘底,麵包經過烘底更為好味,而中間的餡料真係超超超足料,勁有份量。這餐廳的蛋都是好好味又香又嫩又多蛋汁,唔會令蛋變得好乾,啖啖都是超juicy超好味。厚厚的餡料真係好正,十分足料,啖啖三文治都超滿足。
冰室用料足,價錢抵食,而且味道又好。
又可食到美味食物,又可感受一下懷舊既情懷,正。
2023-10-06
$100 (Tea)
熱奶茶
凍阿華田脆脆