2019-10-19 1310 views
晨早送貨到荃灣,宜先吃個大早餐。很久沒吃這裡的奄列了,就趁個小空檔來一來。早上已很多人,插針不下。火腿奄列雖然蛋炒得太熟,但火腿以醬油先調味,味道不錯的。「小」的仍然份量十足,加上餐包其實比吃一碟燒臘飯更飽,難怪餐牌上找不到「大」的奄列。吃時心想:這一份奄列換在日本吃,效果應該好10倍。不過算了,在香港有得吃已偷笑,君不見市面上的茶餐廳已越來越少會供應奄列的。反而蛋牛治(烘底)的蛋煎得似樣子得多。加一杯熱齋啡,吃得飽飽的離開。後記:人多要搭枱,擠迫、碰撞難免。感覺上香港人是有禮了,忍性也強了。

吃時心想:這一份奄列換在日本吃,效果應該好10倍。
反而蛋牛治(烘底)的蛋煎得似樣子得多。
加一杯熱齋啡,吃得飽飽的離開。
2019-10-19
$75 (Breakfast)
  • 蛋牛治
2020-02-15 0 views
呢間茶餐廳係荃灣人嘅集體回憶,以超厚雞蛋三文治聞名。可惜係2018年宣布退休,好彩有新老闆接手,同舊店師傅學廚數月,務求還原正宗原味! 💗火腿小奄列($32)用左6隻蛋炒成,蛋香夠哂濃郁,食落滑溜唔會老,咬落去有蛋汁流出,夾雜住煎過嘅蛋皮同半熟蛋,口感超豐富。火腿厚切份量滿,但食落唔夠咸香而且偏涷,令整體有d失色。悲傷小姐反而覺得太多餡,蛋嘅比例多番d冇咁喧賓奪主。旁邊仲放咗一小片牛油麵包夾住食。💗豉油王雞翼($38)雞翼每隻都肥美多肉,值得讚嘅係乾淨冇毛,滷汁夠哂味但唔會死鹹,雞肉滷得啱啱好熟,嫩滑唔鞋口,但唔夠入味。咬落有少少爆汁效果,不過油份會重d冇咁健康,旁邊有泰式醬可以點,但淨咁豉油汁已經好好味,反而同泰式嘅甜酸味唔太夾。💗酥炸鮮蝦雲吞($38)雲吞皮薄餡靚、蝦肉彈牙爽口,食得出係新鮮完全冇雪藏味,配上豬肉比例啱啱好,為海鮮嘅甜味再添份肉鮮。炸至脆身但內餡依然冇乾柴好juicy,熱辣辣食非常香脆可口!💗爆脆華田西多($34)麵包厚身,所以入口食到鬆泡泡嘅感覺。西多完全吸收蛋漿,煎得唔油膩冇燶邊,而且裡面唔會乾身。面頭唔似平時咁淋楓糖漿,而係落煉奶,同牛油搽勻更加有奶香。重點係
💗火腿小奄列($32)
火腿小奄列

💗豉油王雞翼($38)
豉油王雞翼

💗酥炸鮮蝦雲吞($38)
酥炸鮮蝦雲吞
💗爆脆華田西多($34)
麵包厚身,所以入口食到鬆泡泡嘅感覺。西多完全吸收蛋漿,煎得唔油膩冇燶邊,而且裡面唔會乾身。面頭唔似平時咁淋楓糖漿,而係落煉奶,同牛油搽勻更加有奶香。重點係灑上大量嘅阿華田脆脆,令口感更豐富加哂分。
爆脆華田西多

💗好立克脆脆($29)
好立克味係超濃,就算d冰溶哂都冇變淡到,夏天飲特別透心涼。面頭仲要有好多脆脆更加有口感,不過兩樣加埋真係甜上加甜,唔太解渴,不過的確係茶餐廳經典味道所以必推,而且小朋友應該好鐘意甜到甩牙嘅感覺
好立克脆脆
2020-02-13
爆脆華田西多
好立克脆脆
2020-02-11 0 views
成日話想去嘉樂冰室試吓,因為聽人講話佢啲份量好大份,並且好味,早幾個月曾經話想來試吓,因為話佢舊老細退休,會結業,點知原來有人頂手,所以遲遲都冇去食,直至今日下午我去食啦,咁當然拉埋我女朋友啦,三點幾嘅時候,全場坐滿左八成,唔使等位,環境方面就真係麻麻,佢裝修非常懷舊,直接啲講係好舊,服務方面都冇乜,咁當然啦來得依度都唔會好有期望啦,咁先睇吓餐牌先嘢食唔算好多,但都足夠,我哋每人叫咗一碗麵,再加個火腿小奄列,啲菜好快來,先講麵先,份量真係好多,雞翼好淋唔錯,咖喱牛腩就正常啦,牛腩唔太淋,但都接受到,真係好大舊,仲有埋麵包送,隻蛋唔係好熟,所以都有好多蛋汁,味道幾好,唔怪之得係王牌啦,但是太多蛋都唔係太健康,所以建議兩個人食就最好,總結來講,價錢跟味道都係合理,唔算好有驚喜但都值得一試。

雞翼湯麵
咖喱牛腩撈麵

雞翼湯麵
咖喱牛腩撈麵
  • 鹵水雞翼
2020-02-11 0 views
荃灣嘉樂冰廳咩時候都要排隊,上星期去開荃灣,係嘉樂附近,即管睇下洗唔洗排隊,點知無人係門口,即刻入去食個下午茶。蛋牛治,凍檸茶呀唔該第一次食厚蛋牛治,好滿足,勉強食得哂,但食完又食唔到晚飯既感覺可惜小店座位都係有啲唔舒服,好逼,卡位搭枱同對面個人又好近,係呢個武漢肺炎日子真係唔係幾好見到對面個人叫左炸鮮蝦雲吞,都好似好正咁,不過太飽食唔落。 下次兩個人可以只叫一份三文治再加其他小食share 就perfect 啦!
,即刻入去食個下午茶。

蛋牛治,凍檸茶呀唔該

蛋牛治
蛋牛治
  • 炸鮮蝦雲吞
2020-02-07 0 views
第一次吃到高水準又有人情味的的冰廳❤️🙆🏻‍♀️必叫首選鹹牛肉蛋治,一定要烘底!🤤到底這裏有多少隻雞蛋了呢 超~厚的!吃起來 麵包烘過很香 蛋味超濃 鹹牛肉很夠鹹XD接著點了個火腿奄列。他們家的好像都會量放超多!外面的雞蛋超大份的!裏面的火腿都切的很大條🤣這個是很多人都大推的阿華田脆脆~面頭放超多脆脆的!好有口感。另外 阿華田調的剛剛好!不會太甜不會太淡 超濃的!讚!這樣吃下來,一家三口,兩份真的夠了
第一次吃到高水準又有人情味的的冰廳❤️🙆🏻‍♀️

必叫首選鹹牛肉蛋治,一定要烘底!🤤
到底這裏有多少隻雞蛋了呢 超~厚的!
吃起來 麵包烘過很香 蛋味超濃 鹹牛肉很夠鹹XD

接著點了個火腿奄列。
他們家的好像都會量放超多!
外面的雞蛋超大份的!
裏面的火腿都切的很大條🤣

這個是很多人都大推的阿華田脆脆~
面頭放超多脆脆的!好有口感。
另外 阿華田調的剛剛好!
不會太甜不會太淡 超濃的!讚!

這樣吃下來,一家三口,兩份真的夠了

2019-12-22 454 views
今晚去到荃灣,時間尚早,想食個light dinner. 搵左一陣,見到呢間餐廳好多好評,平日又收得早,無咩機會試到,所以6點我就入去試。點左餐廳較多人點的‘小’奄列、鮮牛蛋三文治、雞翼牛腩麵和華田脆脆。奄列份量好大,加埋一大堆火腿,一個人根本食唔哂。我覺得奄列好特別,出面冇食過呢個味道,好似加左美極醬油,但奄列煎得有點老三文治份量一樣多,鮮牛肉好滑華田脆脆好好飲,上面的脆脆好甜好脆,相信吸引列好多小朋友,但是價錢有啲貴有驚喜的是雞翼,好入味當日都見到好多人叫雞翼作外賣,相信是加餸
三文治份量一樣多,鮮牛肉好滑
有驚喜的是雞翼,好入味
當日都見到好多人叫雞翼作外賣,相信是加餸
2019-12-09 603 views
今日去左同男朋友食tea!發現原來已經幾年無去嘉樂食野,今日一試,同以前十樣咁好食一定要推薦比大家既係火腿蛋! 真係一直以來都咁厚咁正!!!大家快啲去試下,可惜今次冇影相,唯有打份食評啦!
今日去左同男朋友食tea!

發現原來已經幾年無去嘉樂食野,

今日一試,同以前十樣咁好食

一定要推薦比大家既係火腿蛋! 真係一直以來都咁厚咁正!!!

大家快啲去試下,可惜今次冇影相,唯有打份食評啦!
  • 火腿小奄列
今天在荃灣工作一天,又係嘉樂冰廳附近,聽得多之前好想去試,終有機會了😋,試下咩料先。1)火腿大奄列,極度失望😖奄列真係名不虛傳好大份,我見到興奮不已,一試就喊出黎😡,首先奄列入面好重鹽超級咸,火腿是凍的毫無誠意,我食左無一半就放棄左,極度失望,招牌都攪成咁。叉燒通粉叉燒都算唔錯,起碼唔會乾淨淨同無味道,有色澤仲有少少燶邊,我個人黎請覺得收貨,通粉就大路野,同埋碗通粉夠大碗,算抵。整體來講此店一向以奄列聞名,名大於實。

1)火腿大奄列,極度失望😖

叉燒通粉

整體來講此店一向以奄列聞名,名大於實。
TakeAway
2019-12-07 616 views
好耐之前同女朋友嚟過食一次,覺得好好味撞啱今日經過荃灣。我知道最近轉左手,所以去試一試究竟能不能保持水準,結論係分量依然,我最後高估左自己食唔晒結果要拎走,材料新鮮優質,價錢依然便宜,凍奶茶依然好飲,鮮蝦雲吞麵依然彈牙,但三文治好在好像有一種說不出的不同, 不過間店依然人頭湧湧,大家最好預迫一點。
2019-12-03 454 views
呢一間鋪係週末就會排好長龍!而我去嘅時候都唔例外~但係真係值得嘅😛我去到嘅時候已經冇咗鮮牛肉炒蛋多士🥺 唯有食鹹牛肉雖然係咁但依然都係好好食! 佢嘅蛋好厚身,而且鹹牛肉嘅份量亦都唔少! 比起平時食嘅三文治厚一倍有多~再配上烘過嘅麵包口感一流然後係豉油雞翼,雞翼好嫩,同埋本身佢就咁食已經好好味,我認為唔需要再配佢個泰式醬添😋呢個阿華田脆脆真係冇得彈,你見到佢顏色咁深色就知道佢嘅味係有幾咁濃!面頭仲要有好多脆脆更加有口感!真係必推

2019-11-10 845 views
相信對食客黎講嘉樂冰廳都唔會陌生,轉手後第一次去食,比起以前係差左小小……聽說新老板已向舊老板拜師學藝, 但要做到一樣味道確實係困難, 難得新老板仍保留舊面貌, 希望佢能夠再做好d, 秉承落去必叫店員尚算貼心,主動用剪刀剪左4下,等我地容易d食,但係d 雲吞放左喺麵既下面,一齊剪爛埋,至於味道,唔係講笑,堅喊,好似飲緊豉油,要將個麵放落個湯到沖一沖先食得,但麵質係好食依個年代真係好小有傢勒咖啡沖得幾好,唔係茶味重到澀口個隻,而且仲有d 滑

必叫
薑蔥雲吞撈麵

鮮牛蛋三文治

依個年代真係好小有傢勒
紅豆冰

coffee

咖啡沖得幾好,唔係茶味重到澀口個隻,而且仲有d 滑
2019-11-04
Tea
2019-11-04 432 views
🥪咸牛蛋三文治 $29嘉樂轉手後仍然保持到水準都係好多料 啲餡多到跌出黎 係抵食之選😂不過講到牛蛋治小編心目中第一位仍然係屬於叉燒丼家🙈.🥟雙拼酥炸雲呑 $36係鮮蝦同菜肉雲呑雙拼😌論口感 會係鮮蝦贏既菜肉餡用炸的 會冇鮮蝦餡咁夾
🥪咸牛蛋三文治 $29
係鮮蝦同菜肉雲呑雙拼😌
論口感 會係鮮蝦贏既
菜肉餡用炸的 會冇鮮蝦餡咁夾
2019-10-30 364 views
店內座位唔多, 大概座到20-30人, 基本上佢地長時間係坐爆人,所以點都要排隊/搭枱坐,就算2個人坐埋一邊都有啲迫*火腿小奄列呢個奄列一啲都唔小啊..成座山⛰咁款...聽講係用左6-7隻蛋🍳🍳🍳去煮滑蛋奄列, 啲蛋唔老唔鞋,咬左一啖後啲蛋汁流晒出黎🤤🤤🤤仲有勁多火腿絲..加埋豉油真係好好味😋😋配埋個小餐包食, 係唔錯咖👍🏻👍🏻👍🏻*阿華田脆脆做到面頭有阿華田脆脆唔係好多地方都有得賣..所以點到要叫番杯飲下😬😬😬味道幾濃郁, 質感軟滑, 脆脆咬落口仲卜卜聲, 真係好正*雞翼雲吞河雞翼表面嫩滑😋咬入去個汁大部份都保留到係度, 好入味, 因為佢會係你落單既時候先會再煮熟,唔係一早就整定🤘🏼🤘🏼另外, 雲吞有4-5粒..餡多之餘, 入面啲蝦肉混豬肉好爽口.🦐🦐而且河粉好滑都唔差, 整體黎講都好味呀☺️

*火腿小奄列

*阿華田脆脆

*雞翼雲吞河
雞翼雲呑河
2019-10-24 257 views
之前已經久仰嘉樂冰廳既超厚蛋治好耐,但一直都未去試,到佢要結業依家轉左手先試到,今日湊巧過荃灣食晏,就特登試試佢。咸牛肉蛋治($29+$2烘底)蛋既厚度依然好吸引😍咬落口大份到D牛肉都瀉出嚟,個蛋厚就好厚,不過冇蛋汁,唔夠蛋香味,不如期望,唔知係咪轉左手唔及以前水準,咸牛肉如果多返少少會更好,不過勝在蛋夠大份同熱辣辣襯埋個脆卜卜既包係幾好味,影相一流!牛腩粗麵($30)腩汁可以多D,牛腩入味同忟得夠淋,牛腩同牛根份量各一半,唔會淨係得根,整體不過不失。

咸牛肉蛋治($29+$2烘底)

牛腩粗麵($30)
  • 咸牛肉蛋治
久仰大名 但次次都係見到條長人龍就唔想排好在喺星期六朝早 ☀️因緣際會可以喺荃灣0900等開門就當然有位啦😆😆原本想叫鮮牛蛋治但無❌結果2個人就叫咗咸牛治 + 火腿奄列 + 華田冰 + 雞翼 🐥+ 谷咕🥤啲嘢一嚟到 就立即試上口咸牛治同火腿奄列都係足料超大份夠新鮮 有蛋香🤤華田冰就都有啲特別 口感似沙冰 第一次試 味道唔錯雞翼都好夠入味 仲有埋泰式辣醬比你點食完都超飽 下次想試埋佢嘅雲吞😅雖則未到話超好味 但絕對可以一試呀🤠
久仰大名
但次次都係見到條長人龍就唔想排