2017-09-05
今日係荃灣買完野 朋友話知道附近有間冰室好似唔錯 所以就黎左呢間冰室 平日夜晚八點幾接近九點 但都幾乎爆滿 裝修又幾有懷舊茶餐廳風味 睇黎唔錯啵我同朋友叫左一個餐 蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 另外配一款小食個蕃茄湯底真係無得彈 又濃又稠身 通粉份量都唔少 炒蛋嫩滑又香牛乳味 配合個蕃茄湯更加將味道提升 呢個蕃茄通果然係呢度既招牌菜 小食我地就揀左瑞士雞翼 瑞士雞翼最重要就係個汁 呢度個汁好甜岩岩好 我同朋友都喜歡呢個甜度同稠度 煮得好入味 好耐都冇食過咁好味既瑞士雞翼 呢個餐$48黎講真係好抵食 一個人食既話真係會幾飽厚切牛乳炒蛋治件蛋治唔係講笑 真係好厚身 啲蛋食落同個通粉既炒蛋有小小唔同 講嫩滑通粉裡面既炒蛋略勝 但蛋香同口感呢個蛋治更勝一籌 更加食得出本身既蛋香味雞湯浸什菇娃娃菜連續幾日都食得太豐富 我想食返多小小菜 所以就揀左呢個菜 入面除左娃娃菜仲有三種菇 雞脾菇 秀珍菇 鮮冬菇 份量好多 個菜用左雞湯浸 清清地都幾好味 但就切得有啲大棵 食起上黎有d狼狽 如果切細小小就會更好 朋友都對呢味菜幾欣賞 仲話如果平時自己食lunch想清啲 又想食多啲菜 就咁叫呢個都已經夠哂紅豆冰紅豆
我同朋友叫左一個餐 蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 另外配一款小食
厚切牛乳炒蛋治
雞湯浸什菇娃娃菜
紅豆冰
紅豆好大粒 份量亦都好多 基本上有3分2都係紅豆 好足料
紅豆奶茶
跟通粉餐配呢個紅豆奶茶都係加$13 比紅豆冰多左奶茶既香味 整體黎講係一個唔錯既配搭 出面亦較少見