2021-06-11
一盅點心原名叫「一盅點聚」。同老闆傾開計先知原來佢地喺香港有工場,食物都係佢地自家製,夠曬地道,有港式風味!經典糯米雞大件又足料!有成隻雞翼!重有火腿同冬菇等食材。呢度有七款燒賣。嗌「大滿足精選燒賣組合」可以試其中六款,每款一粒。我地嗌左其中兩款燒賣:爆汁墨魚燒賣、鵪鶉蛋燒賣。爆汁墨魚燒賣口感彈牙。食嘅時候真係要好小心,真係會「爆」汁出黎架!夠曬玩味!鵪鶉蛋燒賣依家好少茶樓有得食啦,估唔到呢度有得食😻,梗係要食番舊本啦!黑金流沙包包又熱又軟熟。食嘅時候又要小心,因為入面嘅蛋黃真係「流心」,一咬開就會流出黎,要小心整污糟衫褲呀。重要慢慢細細啖食,因為d蛋黃好熱,小心辣嘴!蛋黃好香。香茜潮州粉果皮薄,餡料足。花膠鮮竹卷湯底好清唔油膩,可以飲埋,正👍重要有花膠!😻女士恩物。呢度茶錢只係$4/位。茶嘅質素同茶樓飲到嘅一樣,抵到爛!以為飲茶食點心嘅地方比較舊會冇wifi?你就錯啦,餐廳係有wifi 提供架。咁就可以邊食邊玩手機啦~
經典糯米雞大件又足料!有成隻雞翼!重有火腿同冬菇等食材。
我地嗌左其中兩款燒賣:爆汁墨魚燒賣、鵪鶉蛋燒賣。
鵪鶉蛋燒賣
黑金流沙包
皮薄,餡料足。
花膠鮮竹卷
湯底好清唔油膩,可以飲埋,正👍
重要有花膠!😻女士恩物。
呢度茶錢只係$4/位。茶嘅質素同茶樓飲到嘅一樣,抵到爛!