2016-03-29 3077 views
我係客家女人,對於客家菜黎講係屬於識食唔識煮既狀態。梅菜扣肉同煎釀豆腐係我屋企常吃既家常菜,但我媽有自己獨特style,就係佢煮果種梅菜扣肉係屬於偏咸走甜而且肉係結實無肥膏既。亦因為甘,我成日都心思思想落黎樓下客家好棧「偷食」正宗梅菜扣肉,今日又比我搵到機會喇!呢到晚市選擇好多,但同我鼻B兩個人叫唔得多,一於就梅菜扣肉做膽,拖個豬軟骨煲喇!梅菜扣肉 $75哇!(心心眼)一碟有八大件既扣肉,每塊都見到脂肪同肉分佈平均,外皮炸過後,特別吸咐餸汁,簡直就是減肥天敵! 扣肉炆至軟淋,送入口後隨即溶化,淡淡油脂香味及甜甜咸咸的梅菜味係口中爆發。砵仔蒸白飯 $12梅菜扣肉超級送飯! 所以緊係要叫個靚仔(白飯),撈埋啲梅菜食喇! 蘿蔔咸菜豬軟骨煲 $38客家好棧最近推出左啲新菜式,價錢好抵,好似呢個豬軟骨煲甘,只係$38渣。剛剛煮起,上枱時個湯仲十分滾動, 平時食既都係濃味既汁煮豬軟骨,今次見到豬軟骨白雪雪甘有種光脫脫(!?)落左妝既感覺,看起來像是平時的煲湯豬肉。吃起來感到有點失望,口感跟軟淋的扣肉相反,結實煙韌,個軟骨幾乎咬唔爛,進食得好辛苦,味道小小咸。湯底是以咸菜蘿蔔滾出來的,有小小奶白色,
梅菜扣肉 $75
白飯
砵仔蒸白飯 $12
蘿蔔咸菜豬軟骨煲
蘿蔔咸菜豬軟骨煲 $38
吃起來感到有點失望,口感跟軟淋的扣肉相反,結實煙韌,個軟骨幾乎咬唔爛,進食得好辛苦,味道小小咸。湯底是以咸菜蘿蔔滾出來的,有小小奶白色,亦有上湯的味道。不過咸菜超咸,蘿蔔還可以,無渣,入味但不死咸。

能夠在屋企樓下吃到好味的梅菜扣肉,確實感到幸福。但撇除食物質素,服務態度真的頗為惡劣,追加一個白飯叫左三轉服務人員才有,你推我我推你。梅菜扣肉的大碗餸汁處處,又油又濕,希望店家改善。
2016-03-27
白飯