2017-01-08 1983 views
今晚我們去咗黃大仙中心嘅「客家好棧」食聖誕聚餐!我們叫咗一圍好客宴全包宴:貢品鮑魚聚寶盆嘅鮑魚都幾大隻同爽滑彈牙,冬菇都唔算好厚身,但都幾入味!上湯大蝦球烏冬嘅大蝦都幾爽甜彈牙,而烏冬都比較腍身!紫金醬炒鳳片花枝嘅花枝好爽脆,鷄肉嘅肉質好嫩滑,而且都幾大塊同份量都幾多!大良脆奶卷嘅造型賣相好似一隻炸蝦咁,但食落原來係炸牛奶,質感都幾軟滑,奶味亦好濃郁!客家瑤柱魚蓉羹嘅味道比較清淡,魚蓉嘅份量就比較少!杞子蒸花尾躉都幾大條肥美,肉質好鮮甜嫩滑!蔥頭醬油鷄嘅肉質好嫩滑,醬油嘅味道唔會好鹹!養生藜麥浸水芥嘅嘅芥菜無咗苦澀味,味道都幾清甜!臘味糯米飯都算乾身,但臘味嘅份量唔算太多!農家粗糧糕嘅粗糧係燕麥,質感真係比較「粗嚡」,但都幾鬆軟!另外我們單點咗個雙冬羊腩煲嘅羊腩好腍好入味,附送嘅蔬菜籃清洗得都幾乾淨!
今晚我們去咗黃大仙中心嘅「客家好棧」食聖誕聚餐!
冬菇都唔算好厚身,但都幾入味!
上湯大蝦球烏冬嘅大蝦都幾爽甜彈牙,
而烏冬都比較腍身!
紫金醬炒鳳片花枝嘅花枝好爽脆,
魚蓉嘅份量就比較少!
杞子蒸花尾躉都幾大條肥美,肉質好鮮甜嫩滑!
蔥頭醬油鷄嘅肉質好嫩滑,醬油嘅味道唔會好鹹!
養生藜麥浸水芥嘅嘅芥菜無咗苦澀味,味道都幾清甜!
臘味糯米飯都算乾身,但臘味嘅份量唔算太多!
農家粗糧糕嘅粗糧係燕麥,質感真係比較「粗嚡」,但都幾鬆軟!
另外我們單點咗個雙冬羊腩煲嘅羊腩好腍好入味,
附送嘅蔬菜籃清洗得都幾乾淨!
貢品鮑魚聚寶盆
養生藜麥浸水芥
臘味糯米飯
農家粗糧糕
2016-03-29 3065 views
我係客家女人,對於客家菜黎講係屬於識食唔識煮既狀態。梅菜扣肉同煎釀豆腐係我屋企常吃既家常菜,但我媽有自己獨特style,就係佢煮果種梅菜扣肉係屬於偏咸走甜而且肉係結實無肥膏既。亦因為甘,我成日都心思思想落黎樓下客家好棧「偷食」正宗梅菜扣肉,今日又比我搵到機會喇!呢到晚市選擇好多,但同我鼻B兩個人叫唔得多,一於就梅菜扣肉做膽,拖個豬軟骨煲喇!梅菜扣肉 $75哇!(心心眼)一碟有八大件既扣肉,每塊都見到脂肪同肉分佈平均,外皮炸過後,特別吸咐餸汁,簡直就是減肥天敵! 扣肉炆至軟淋,送入口後隨即溶化,淡淡油脂香味及甜甜咸咸的梅菜味係口中爆發。砵仔蒸白飯 $12梅菜扣肉超級送飯! 所以緊係要叫個靚仔(白飯),撈埋啲梅菜食喇! 蘿蔔咸菜豬軟骨煲 $38客家好棧最近推出左啲新菜式,價錢好抵,好似呢個豬軟骨煲甘,只係$38渣。剛剛煮起,上枱時個湯仲十分滾動, 平時食既都係濃味既汁煮豬軟骨,今次見到豬軟骨白雪雪甘有種光脫脫(!?)落左妝既感覺,看起來像是平時的煲湯豬肉。吃起來感到有點失望,口感跟軟淋的扣肉相反,結實煙韌,個軟骨幾乎咬唔爛,進食得好辛苦,味道小小咸。湯底是以咸菜蘿蔔滾出來的,有小小奶白色,
梅菜扣肉 $75
砵仔蒸白飯 $12
蘿蔔咸菜豬軟骨煲
蘿蔔咸菜豬軟骨煲 $38
吃起來感到有點失望,口感跟軟淋的扣肉相反,結實煙韌,個軟骨幾乎咬唔爛,進食得好辛苦,味道小小咸。湯底是以咸菜蘿蔔滾出來的,有小小奶白色,亦有上湯的味道。不過咸菜超咸,蘿蔔還可以,無渣,入味但不死咸。

能夠在屋企樓下吃到好味的梅菜扣肉,確實感到幸福。但撇除食物質素,服務態度真的頗為惡劣,追加一個白飯叫左三轉服務人員才有,你推我我推你。梅菜扣肉的大碗餸汁處處,又油又濕,希望店家改善。
2016-03-27
白飯
耐不下,夾到媽媽放工我地會兩個一齊食飯,兩個人叫左一個花膠雜菇煲,瑤柱蛋白炒飯,落單時姐姐sale我地試下佢地推廣嘅燉湯,咁我地就叫一個share花膠煲好足料呀,味道剛好:西蘭花:可以淋番d就好了雲耳同雜菇:吸曬煲嘅精華,正呀,爽爽的菇感花膠:大大細都有10 - 12件左右啦,又係爽質,平價也可食到花膠,都okay啦,haha湯到了,係雞湯,我同媽都覺得,好喊瑤柱蛋白炒飯:炒得乾身唔油膩,不過唔多覺有瑤柱,味道正常,不過淡淡冇味,而且加入菜粒味道更清新,望落更色水冇咁單調食食下叫左個金蒜青瓜:蒜冇味,亦唔夠味,好一般
耐不下,夾到媽媽放工我地會兩個一齊食飯,
花膠雜菇煲
花膠
花膠煲好足料呀,味道剛好:
西蘭花:可以淋番d就好了
雲耳同雜菇:吸曬煲嘅精華,正呀,爽爽的菇感
湯到了,係雞湯,我同媽都覺得,好喊
瑤柱蛋白炒飯
金蒜青瓜
食食下叫左個金蒜青瓜:蒜冇味,亦唔夠味,好一般
2016-02-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
花膠雜菇煲
2015-10-12 1594 views
星期日Family Day,茶樓總是人山人海,坐滿一家大細,共聚天倫之樂。點心來來去去都是那數十款,沒有什麼特別。食物價錢都算合理,照片時間:食物普遍偏鹹,味精較多,吃完了很口渴,要不停喝水。如果不是為了遷就老人家,應該沒有下次了。
2015-10-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Breakfast)
客家鮮蝦餃
香滑奶黃包
原蝦燒賣皇
三式腸
鯪魚球西生菜
2015-06-18 1081 views
懶煮飯,同老公去附近客家好棧食飯叫左幾個送,梅菜扣肉,好味 炆得夠淋 牛肉炒通菜,一般嗎 D菜炒到好老 牛肉好鞋 雞軟骨凍左少少 陳醋雲耳醋好香有口感 另外叫左個白飯~原來有蕃薯放係個缽仔度蒸~ 整體都幾好味,不過不失~服務有待改進,有些阿姐講嘅唔係廣東話/普通話 我地完全聽唔明囉 =_=||
懶煮飯,同老公去附近客家好棧食飯

叫左幾個送,梅菜扣肉,好味 炆得夠淋
牛肉炒通菜,一般嗎 D菜炒到好老 牛肉好鞋
雞軟骨凍左少少

陳醋雲耳醋好香有口感
另外叫左個白飯~原來有蕃薯放係個缽仔度蒸~
2015-04-09 663 views
假期最後一天的中餐,和家人係黃大仙中心飲茶。點左7樣菜,點極第八樣的飯都無,叫左3樣都無,叫咩無咩令家人相當生氣。在這期間,七樣點心都來了,味道也很一般,有些不好味,例如薑汁糕沒有彈性,很粉,軟林林,有點難吃。鳳爪太咸,叉燒包沒開口,蝦餃皮太厚。可是茶很香純倒是不錯,馬拉糕卷甜甜一小個,也不錯。
可是茶很香純倒是不錯,馬拉糕卷甜甜一小個,也不錯。
2015-04-07
$100 (Lunch)
2014-08-17 1123 views
. 支鼓油唔得. 薄撐無味, 仲要用上最cheap嘅超巿大大包果啲青豆紅蘿蔔粟米粒, 好失望. 酥炸尤魚, 唔掂, 番炸加上千年油, 差!. 薑醋好味, 薑無"榨", 讚!. 甜炸蕃薯好有風味, 廚房特製, 要試!
. 支鼓油唔得
. 酥炸尤魚, 唔掂, 番炸加上千年油, 差!
. 薑醋好味, 薑無"榨", 讚!
. 甜炸蕃薯好有風味, 廚房特製, 要試!
2014-08-17
Type of Meal
Lunch
  • 甜炸紫蕃薯
2014-03-09 1777 views
因為大家很想吃梅菜扣肉, 於是來這裏吃晚飯。點了雞絲粉皮脆皮炸大腸魚香茄子煲梅菜扣肉蒜茸炒油麥菜這是套餐餐牌首先,來了脆皮炸大腸, 比較肥, 脆口的, 味道可以。雞絲粉皮很多花生醬, 很結, 味道欠缺了麻油, 故尚要改進。魚香茄子煲上時煲內還滾, 起油泡, 不過, 茄子未霖, 故要改耐些, 待軟了, 才好味。梅菜扣肉, 仍然好味, 送飯首選。蒜茸炒油麥菜, 現在油麥菜合時, 故好味。飯不太多, 故叫了六碗。發現芝麻糊, 杏仁茶頗平, 只需9蚊。整體是好味的。
因為大家很想吃梅菜扣肉, 於是來這裏吃晚飯。

點了
雞絲粉皮

這是套餐餐牌
首先,

來了脆皮炸大腸, 比較肥, 脆口的, 味道可以。
雞絲粉皮
魚香茄子煲
梅菜扣肉, 仍然好味, 送飯首選。
梅菜扣肉
蒜茸炒油麥菜, 現在油麥菜合時, 故好味。
蒜茸炒油麥菜
飯不太多, 故叫了六碗。
白飯
發現芝麻糊, 杏仁茶頗平, 只需9蚊。
杏仁菜
整體是好味的。

2014-03-09
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
杏仁菜
2014-01-23 1382 views
二人同行,因遇見在客家好棧不用等候入座,立刻食咗個快餐式酒樓中午飯喇!〝皮蛋、肉丸粥〞,粥底夠綿,肉丸夠鮮。〝鮻魚球生菜〞,鮻魚球有鮮味菜也爽口,可惜油多是敗筆!〝臘味糯米飯〞臘肉、臘腸、蝦米都豐富糯米飯的香味,但糯米飯色素甚深,不知道師傅蒸糯米飯是否用是豉油調色?整體糯米飯是夠味道!
〝皮蛋、肉丸粥〞,粥底夠綿,肉丸夠鮮。
〝鮻魚球生菜〞,鮻魚球有鮮味菜也爽口,可惜油多是敗筆!
2014-01-17
$29 (Lunch)
2013-12-20 871 views
之前吃完了大角咀的添好運後, 本來不想又再飲茶, 不過因為這間客家好棧不用排隊, 而且又沒有光顧過, 於是決定入內一試. 下午茶時候, 人居然不多. 找個位子安頓後便剔點心. 由於這店主打客家食物, 所以除了平常酒樓見到的廣東點心如蝦餃燒賣外, 也有一些客家小食如茶粿等. 叉燒併牛腸粉(左)/蝦腸併炸兩(右): 腸粉皮很厚, 不算滑, 而且很少米香味; 餡料方面, 份量少而且不佳: 牛肉是雪藏的, 沒甚味道; 叉燒很硬身; 蝦腸當然是小蝦, 肉不爽而且沒味道; 炸兩又凍又韌, 入口不脆, 難吃...煎蒝荽餅: 這個是佛誕時供應的小食, 居然在平時也有得吃! 不過, 煎過的蒝荽餅只是微暖, 外皮又厚又硬, 吃起來極韌, 要用不少牙力才咬得開, 內裡的豆沙很甜, 比以前在齋舗吃到又軟又糯的相差很遠.三色茶粿: 外皮的糯米口感煙煙韌韌, 白色黑色也差不多, 都是沒有甚麼味道的; 餡料有鹹有甜, 白色的是鹹味, 是眉豆和花生+菜脯, 黑色的是豆沙餡, 味道一般.奶黃包: 外皮偏甜, 內裡的奶黃極甜, 沒有流沙之餘, 蒸好上枱還是一舊硬硬的, 很難吃!牛肉球: 牛肉味很弱, 牛肉球偏嚡口, 又沒

牛肉球: 牛肉味很弱, 牛肉球偏嚡口, 又沒有彈性, 墊底的腐竹很硬, 與日前在添好運吃到的相差很遠.
杏仁茶: 一如其他稻香集團布售的杏仁茶, 價錢雖然便宜, 但明顯是用杏仁粉加水開的. 杏仁味道很淡之外, 當中還有不少結成一粒粒的粉粒, 大大影響口感!

服務方面, 侍應偏少, 而且也是馬馬虎虎的, 召喚加水或其他的都要等很久時間. 食物水準也是令人搖頭, 如果與之前的添好運相比, 除了服務都是同樣惡劣外, 食物的水準相差太遠, 這間連屋村酒樓也及不上! 所以, 排隊人龍與食店質素絕對有關係, 次還是選要排隊的好了...
2013-08-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
  • 沒有
2012-01-19 650 views
星期日應邀到客家好棧飲下午茶桌面沒桌布之餘地上也不整潔油油的地板使人失去品茗的雅致這裡氣氛熱鬧得有點過份和同桌對面的家人說話也要喊出來才聽到點心不好吃馬拉糕是淺黃色的雞蛋糕鮮竹卷的餡料很奇怪味道像放了很久的鯪魚肉腸粉的皮像一層含有膠質的薄膜是彈牙而咬不斷的薄膜整個氛圍令人感到不舒服只想快快埋單離開那是一個很糟糕的飲茶經驗
星期日應邀到客家好棧飲下午茶
整個氛圍令人感到不舒服
只想快快埋單離開
那是一個很糟糕的飲茶經驗
2012-01-16 601 views
星期五晚同女友去左黃大仙附近探人, 夜晚去呢度睇下有咩食, 上openrice見到有呢間, 一於試試!到達時大約係晚上八點幾, 門口都企滿人, 心諗有排等, 好大可能要轉地方, 點知一攞左票, 等一陣就有位, 仲要係卡位, 不過當晚可能係做節的關係, 成間店都係人, 都幾嘈, 不過地方都仲係幾乾淨, 而且侍應又跟得幾貼, 又有禮貌, 真係要讚我地叫左------------------->五香牛展 - 牛展都幾腍, 幾入味, 好香的五香味, 腌得好好味, 份量又夠! $28抵食!豆豉鯪魚炒油蜜菜 - 菜好新鮮, 爽口, 炒得好夠火喉, 不過 豆豉鯪魚就少左D........秘汁煎釀豆腐 - 個汁少少咸好香好惹味, 豆腐個面都煎得好脆, 而裡面仲係好滑, 不過釀果舊肉就細到呢------->一毫子都大過佢!砵仔蒸飯 - 又煮得好好WOR, 一粒粒的飯, 唔似好多食店落得太多水!呢個品牌的食店一向都係抵食而味道不錯的!

我地叫左------------------->
五香牛展
豆豉鯪魚炒油蜜菜
秘汁煎釀豆腐
砵仔蒸飯

呢個品牌的食店一向都係抵食而味道不錯的!
2012-01-13
五香牛展
2012-01-10 410 views
晚飯就食過幾次喇, 飲茶都係第一次兩個人坐既台, 其實比四個人坐都得, 所以坐得幾舒服, 台面又可以放多d野食先黎雲吞, 皮簿餡靚, 而且面頭既蒜蓉整得夠香雞絲粉皮夠麻香, 粉皮夠滑, 不過雞肉既份量少左dd三色腸粉, 呢個真係岩哂想試哂咁多款腸粉既人, 牛肉腸, 叉燒腸 & 蝦腸各一, 三款都好足料, 最好食係叉燒腸沙薑豬肚就麻麻了, 冇咩沙薑味雞扎夠足料, 魚肚索哂雞肉d汁, 好好食最正係糯米飯, 整得唔油, 夠乾身, 仲有好香既腊味味菠蘿包唔會太甜, 個皮又夠脆 唔錯最緊要係價錢唔貴, 唔怪得成日都咁多人排隊
晚飯就食過幾次喇, 飲茶都係第一次

先黎雲吞, 皮簿餡靚, 而且面頭既蒜蓉整得夠香
雞絲粉皮夠麻香, 粉皮夠滑, 不過雞肉既份量少左dd
沙薑豬肚就麻麻了, 冇咩沙薑味
雞扎夠足料, 魚肚索哂雞肉d汁, 好好食

最正係糯米飯, 整得唔油, 夠乾身, 仲有好香既腊味味
兩款都好食
菠蘿包唔會太甜, 個皮又夠脆 唔錯
最緊要係價錢唔貴, 唔怪得成日都咁多人排隊
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
兩款都好食
2011-12-02 296 views
難得可以和媽子午餐, 於是去客家好棧飲茶, 兩個人, 三籠點心.此茶樓水準一向中等, 我本人至愛燒賣, 大大粒蝦很爽口, 吃得開懷!鳳爪就一般, 咸了點, 不太出色.媽子今天點了一樣平時少吃的糯米飯, 想搞搞新意思.上枱時見用一個盅盛著, 用湯匙一淘, 嚇呆了, 盅底的糯米飯全部是油浸的.最後, 我們唯有隔一輪油, 勉強吃了幾口...
鳳爪就一般, 咸了點, 不太出色.
媽子今天點了一樣平時少吃的糯米飯, 想搞搞新意思.
最後, 我們唯有隔一輪油, 勉強吃了幾口...
2011-11-28
$35 (Lunch)
2011-09-11 262 views
當日5人同行到客家好棧飲茶,嘩!真抵食,自問本人一向要求高,叫左大部份野食都好好,鮮蝦腐皮卷~ 好食,牛肉~好食,鳳爪~非常入味,好好食,三色腸粉~好滑,炸雲吞~好脆,燒賣,好味道,叉燒包~麻麻地,鼓油皇炒麵,星期四特價超扺$28,福建炒飯都只係$58咋,埋單只係$190,唔駛加一同茶介,真係又好食又抵呀!
2011-09-08
$40 (Lunch)
  • 鳳爪,燒賣