2020-05-05
今日約咗朋友去銅鑼灣行下 朋友話不如食完個中午飯先行街啦 我就上網搵資料見到大坑呢到有間肉骨皇 食馬拉菜 我哋相約係天后站等行過嚟餐廳大約10分鐘最近冇得飛 一路都好掛住馬來西亞嘅美食 尤其是係肉骨茶 星馬一帶嘅代表性食物 一於就去試下啦我哋中午十二點左右去到 好快就入坐啦 拿拿聲睇下有咩正嘢食先 最後會揀咗三個菜招牌肉骨茶(細 )$118肉骨茶 顧名思義肉骨同茶都好緊要 其實所謂嘅茶即係湯 唔係普通嘅湯而係中藥湯 一上菜已經聞到好香濃嘅肉骨湯茶啦 當中最香濃嘅就係當歸味 另外仲有啲配料 豆卜金菇等等 當中嘅肉骨配埋黑醬油嚟食 真係好正 去馬拉旅行嘅回憶即刻返曬嚟海南雞飯 $118金字塔型嘅油飯 非常吸睛 食海南雞飯 除咗隻雞之外 嗰三樣調味料 都係唔可以忽視 就係薑末 辣椒 黑醬油 經店員介紹之下 調味料係馬來西亞廚師親自調制 一口雞 點完薑末再點秘製黑醬油 令到海南雞飯更加精彩 海南雞嫩滑得嚟有雞味 讚柚子蝦沙律 $108酸酸甜甜真係非常開胃 蝦肉大大粒夠爽口同埋好彈牙 配埋椰菜蘿蔔絲花生等等 口感非常豐富總括嚟講今餐真係好好食 令我更加掛住馬來西亞 如果鍾意食肉骨茶嘅朋友一
招牌肉骨茶(細 )$118
海南雞飯 $118
柚子蝦沙律 $108
總括嚟講今餐真係好好食 令我更加掛住馬來西亞 如果鍾意食肉骨茶嘅朋友一定要嚟試下