2025-06-24
不嬲都好鍾意喺深水埗搵嘢食,其實除咗滿街都係一式一樣嘅文青Cafe之外,仲有好多立區多年,人情味滿滿嘅小店。「有緣相聚,歡迎再來」係聚來車仔麵取名之由。店內除咗見到唔少「家」呢個詞語之外,仲可以親眼見到溫馨滿滿,三代同堂嘅畫面。唔知有冇聽錯,由放咗學,校服都未換嘅表姐教表弟功課呢啲畫面,我以為呢個年代只會喺以前嘅粵語殘片入面見到。年長嘅姨姨叔叔一句「小姐,請慢用。」「得你一個人嘅?慢慢食啊。」喺現今社會餐廳用餐,實屬非常罕見。招牌鮮肉丸食得出洋蔥和豬肉嘅鮮甜味。沒有過多師傅調味,食完唔會好口渴。個人認為仲好食過傢俬肉丸。椰菜餃子真係好似媽媽包既味,食多幾隻都冇負擔。要特別一提咖喱汁係葡式咖喱,椰香味重,是我喜愛的咖喱。短短半小時嘅個人用餐,除咗真係有家的味道之外,仲有滿滿嘅人情味。