2016-07-12 461 views
經朋友推薦 我同朋友決定到西營盤一試金記冰室。 從外面睇,覺得佢既裝修新淨,但字體和外表都保留舊香港既懷舊味道。 進入冰室裡面,發覺兩邊牆上都系舊漁港時的香港牆紙,而且地磗和牆磗都系五六年代圖案既舊街磗,令內裡甚具懷舊氣息。 餐廳menu形狀系一個乒乓球板,令人覺得幾新奇有趣。menu有十幾頁,都幾多選擇。 最後,選擇了 瑞士炒牛河 咖哩牛腩撈公仔面 豬潤通粉 番茄局豬扒飯等等 瑞士炒牛河 有正宗大排檔獲氣 賣相和干炒牛河無異 但多了一絲瑞士汁既美味 美味又特別 咖啡牛腩撈公仔面 濃濃地 但食落不覺得油膩 不咸不甜 幾美味 撈公仔好好食豬潤通粉 豬潤好滑 口感甚佳番茄局豬扒飯 ok 好食過大家樂一哥豬扒飯 但又無太大驚喜但以價錢去睇 四十多蚊一個餐 有如此味道 性價地甚高 非常抵食 絕對值得推薦
經朋友推薦 我同朋友決定到西營盤一試金記冰室。
都系五六年代圖案既舊街磗,令內裡甚具懷舊氣息。
豬潤通粉 豬潤好滑 口感甚佳
番茄局豬扒飯 ok 好食過大家樂一哥豬扒飯 但又無太大驚喜