2018-04-10
今日泥到銅鑼灣呢面行街,一早已經想諗好想食拉麵,始終對面海既拉麵多選擇啲正宗啲,我揀左朋友推介既米芝連拉麵jo,連續5年米芝連呢,巧利害的說。雖然不是係正旺區,但都只係係旺區後面行5分鐘所以都不難找到,睇個佢鋪頭細細,坐位跟返日本咁沿住煮麵爐而坐,我地6點去到,都已經有好幾枱食客,樓面仲有位日本人服務生,識講廣東話架,不難溝通。講返野食,我點左豚骨拉麵同蒜油豚骨拉麵,小食就點左炸雞同八爪魚丸。睇住師傅整係有所不同,乾淨企理,即煮即刻擺到你面前,保持拉麵熱辣辣同剛煮起既口感,豚骨湯底香濃而不油膩,麵質係我鐘意既細麵同適中軟度,豚肉有2大塊,我本身係不吃肥膏的,但呢塊豚肉入口即溶,超級好食!😎👍🏻蒜香豚湯蒜味濃郁比起普通豚湯更帶出湯既鮮味道。至於炸雞🍗同八爪魚丸也是出色,炸雞炸得非常香口,大大件,炸得雞肉滑嫩,不乾不鞋口,咬落去仲有肉汁係到。另外八爪魚丸都好出色,外脆內軟,入面一粒大大粒既八爪魚係到,同我係日本食既真係無分別!朋友不停嗌好食不夠喉要再加麵底,一碗份量也不少的,朋友添食左半個麵先滿足呢,呢個價錢呢個品質我個人非常滿意❤👍🏻