2018-12-27
香港從未有一間日本餐廳好似蜜庵本膳咁,俾人一種家的感覺,無論裝修同食物都令人感到窩心。餐廳以木材為主,加上顔色有灰有粉紅色,營造出舒適感覺,另外樓底高,坐得舒服,無壓迫感。餐廳lunch set 從冷盤主菜、燒物主菜同鍋物菜可3選1,飯有白飯同十穀飯選擇,亦附送餐湯,甜品。最近無咩精力,所以叫左杯活力人參,非常甘香。Lunch set有3個主菜,唔會咁單調。燒物主菜方面,我叫左沖繩紅鹽燒三文魚,外皮燒得香脆,魚肉幾鮮嫩,調味亦足夠。冷盤主菜叫左合鴨醬油煮,煮得非常甜嫩,凍食口感一流。最後一款主菜係牛肋肉,燘得非常軟稔。雖然細分量但都有5大粒牛肋肉,另外蕃茄湯唔會過酸。十穀飯更有咬口,聽講非常健康。最後仲有甜品,就係無奶無蛋成份嘅軟雪糕,豆乳味特別濃郁,質感剛剛好。能夠一邊食軟雪糕雪糕雪糕,一邊望下街邊大多人與車,特別寫意。整體主菜偏向清淡,但味道仍在。大家屋企人都會成日話唔好成日出街食,多味精,大家可以介紹蜜庵本膳俾你屋企人。
最近無咩精力,所以叫左杯活力人參,非常甘香。
Lunch set有3個主菜,唔會咁單調。
冷盤主菜叫左合鴨醬油煮,煮得非常甜嫩,凍食口感一流。
十穀飯更有咬口,聽講非常健康。