行行下街去到赫德道四周好多酒吧,突然見到一間風格截然不同的餐廳很文青,以木為裝修主調,仿如去到日本呢。背景播著純音樂,使人心境寧靚,很有禪意!.午餐選擇多,有鍋物、冷盤、燒/炸物。更包餐湯及甜品,$128價錢合理。.用一個托盤裝,賣相精緻,五顏六色,濃濃的日本風情。午餐十分豐富,一個套餐什麼都有!.👍🏻炙燒日本華味雞刺身下雞生食?是的!有炙燒過的,見到中間的肉似是有煙燻過味道口質完全不odd,又保留到雞肉的鮮嫩!.👍🏻季節野菜鍋小鍋鍋,保暖又豐富.👍🏻鹽燒鯖魚 巧燒鯖魚呢,少少鹽味就帶出滋味分開2塊上,基本上就是這一個魚都可以當一餐了.👍🏻十穀飯有兩種彈選擇一種是白飯,還有一種是十穀飯十穀飯更有營養更健康.👍🏻京茶咖啡軟雪糕這個雪糕特別之處是可當素食用日本豆乳及大米制成沒有牛奶雞蛋成份但依然保留蛋糕的嫩滑在濃香的咖啡味之中帶點焙茶的香,十分特別的體驗.👍🏻黑糖姜檸蜜飲完之後身體很暖和除了黑糖和姜,還略略帶有肉桂的味道獨特的味道.整個感覺十分舒服,用上健康的食材,寧靜的環境帶點禪意,極力推介!
行行下街去到赫德道
四周好多酒吧,突然見到一間風格截然不同的餐廳
很文青,以木為裝修主調,仿如去到日本呢。
背景播著純音樂,使人心境寧靚,很有禪意!

用一個托盤裝,賣相精緻,五顏六色,濃濃的日本風情。
午餐十分豐富,一個套餐什麼都有!

👍🏻炙燒日本華味雞刺身
下雞生食?是的!
有炙燒過的,見到中間的肉似是有煙燻過
味道口質完全不odd,又保留到雞肉的鮮嫩!

👍🏻季節野菜鍋
小鍋鍋,保暖又豐富

👍🏻鹽燒鯖魚
巧燒鯖魚呢,少少鹽味就帶出滋味
分開2塊上,基本上就是這一個魚都可以當一餐了

👍🏻十穀飯
有兩種彈選擇一種是白飯,還有一種是十穀飯
十穀飯更有營養更健康
👍🏻京茶咖啡軟雪糕
這個雪糕特別之處是可當素食
用日本豆乳及大米制成
沒有牛奶雞蛋成份
但依然保留蛋糕的嫩滑
在濃香的咖啡味之中帶點焙茶的香,十分特別的體驗

👍🏻黑糖姜檸蜜
飲完之後身體很暖和
除了黑糖和姜,還略略帶有肉桂的味道
獨特的味道

• 十穀飯
  • 黑糖薑檸茶
餐廳:蜜庵本膳 (尖沙咀)地址:尖沙咀赫德道8號地下A號舖日本和食店蜜庵本膳座落係尖沙咀嘅其中一條美食街赫德道,一間有日式風味🇯🇵,又有情調嘅餐廳除左比人一種舒適嘅感覺☺️,仲帶黎一種日劇成日感覺到嘅浪漫氣息和王牛漢堡丼 $158呢個丼飯用上熊本產嘅100%和王牛🐮,即係A5和牛入面嘅最頂級,配上自家製嘅漢堡汁仲有日本蛋黃醬油漬,牛肉嫩口而且多汁味濃😍,蛋黃未篤之前放左係牛肉上面郁下郁下非常cute😆,”動L動L”海膽和風卡邦尼烏冬 $168以海膽同厚切日本煙肉為主🥓,用和風卡邦尼醬去煮烏冬,最正嘅莫過於係果幾塊又厚又多肉,仲有層比例岩岩好嘅肥膏痴住🤤,一啖放入口真係好邪惡吸引鮮果黑魔法 $138係最期待又驚喜嘅「香港加油」米粉班戟😎,踏入鼠年,仲有隻炯炯有神嘅老鼠仔同大家拜個早年🐭。自家製嘅濃郁法國Cocoa Barry可可醬🇫🇷淋係七層高嘅pancake上面,再加上可可忌廉,另外水果方面有士多啤梨🍓、石榴、紅莓等去配搭,真係睇得又食得
餐廳:蜜庵本膳 (尖沙咀)
地址:尖沙咀赫德道8號地下A號舖

和王牛漢堡丼 $158

海膽和風卡邦尼烏冬 $168
以海膽同厚切日本煙肉為主🥓,用和風卡邦尼醬去煮烏冬,

鮮果黑魔法 $138

2020-01-16
  • 和王牛漢堡丼
日式梳乎厘班戟大行其道,輕盈鬆軟的空氣感令不少人為之瘋狂,雖然個人其實亦對梳乎厘班戟情有獨鍾,但萬變不離其宗始終會令厭倦油然而生。之前在網上不時看到其他人推薦這間和式料理餐廳蜜庵本膳,當中又以其米粉班戟最為人所知,一直打算一試轉換一下口味。店內裝潢簡約但卻充滿日式家庭風味,感覺舒適自在。據悉甜品會於下午三時起供應,所以特地選擇在晚餐前到訪,除了一系列米粉班戟和雪糕等甜品外更有各款下午茶套餐,但飯或意粉之類的主食便只會於晚市供應。炸南瓜餅班戟三文治 ($58)班戟三文治有香橙清酒酒粕、抹茶紅豆、炸牛肉薯餅和炸南瓜薯餅四款,以兩件米粉班戟夾著炸南瓜餅,配上自家製他他醬、吉列醬和沙律菜。鬆軟班戟與炸得酥脆的南瓜餅相得益彰,南瓜蓉更是香甜綿密。番石榴愛芒雪葩 ($48)自家製鮮果雪葩口味繁多之餘每款都別出新意,口感綿密細緻並不帶粗大冰粒,可惜不論是番石榴抑或是芒果味均不夠突出。雪葩整體甜度偏高,慶幸底層的抹茶寒天爽彈甘香,能夠中和甜膩感。提拉米蘇芭菲 ($88)本來打算一試獨一無二的美人甘酒芭菲,可惜店員指是日甘酒雪糕水準未如理想暫停供應,所以改為這款以京茶咖啡軟雪糕為基礎的芭菲。京茶咖啡軟

炸南瓜餅班戟三文治 ($58)
炸南瓜餅班戟三文治
鬆軟班戟與炸得酥脆的南瓜餅相得益彰,南瓜蓉更是香甜綿密。

番石榴愛芒雪葩 ($48)
番石榴愛芒雪葩

提拉米蘇芭菲 ($88)
提拉米蘇芭菲
京茶咖啡軟雪糕質感幼滑如絲,咖啡配上焙茶香氣馥郁溫醇,除了面層加上脆米、米果球、可可粉、有機可可豆和開心果之外,底層更有冧酒曲奇、Mascarpone芝士忌廉、朱古力醬和咖啡寒天,層次豐富實在令人喜出望外。

鮮果開心 ($138)
鮮果開心
水果款式因應季節而定,時令士多啤梨更切成心形,別出心裁。
鮮果開心
米粉班戟質感鬆軟並帶陣陣蛋香,面層舖上滿滿當當的開心果忌廉,標榜以意大利西西里島直送開心果醬製成,口感輕盈之餘濃厚馥郁,香氣四溢。

和 ($98)
另一款米粉班戟灑上抹茶粉更加簡約,由於沒有佐以大量忌廉所以感覺上質感亦會較乾。
本身整體甜度低微,配上香甜的日本產紅豆蓉和沖繩黑糖蜜正好能夠彌補濕度與甜味,相得益彰。
鮮果開心
Rice Flour Pancake💛🥞🍴 Healthy Yummy Lovely💫..一間和風班戟🥞🍴日本餐廳,裝修以木系主調作為風格,落地玻璃窗 加上簡約風 感覺相當舒適。我仲知呢間Pancake💛 係用米粉代替小麥粉,不含麩質,就算體質敏感既朋友都可以放心享用架。所用既米粉都係日本廠房特別訂製,用日本米磨成粉,加入日本雞蛋🥚&法國牛油調配呢。夜晚時般仲有:日式料理🍱 、小食🍢🥟 &各類日式甜品Pancake🥞、芭菲🍨、糕點🍩。ll $118蜜煮香橙`濃郁可可醬`海鹽吉士醬Orange Compote, Cocoa Sauce, Sea Salt Custard用米粉製成既班戟🥞,口感比一般煙韌,鬆軟中又帶點彈牙。原來秘密就係特別加入自家製甘酒🍸,令米粉糊黏度更高呢。全部班戟都即點即做,新鮮出爐 味道更好❤️,就算要等都值得喔。煮過既香橙味🍊,加上朱古力醬🍫,味道更fresh 更有果香。加上唔少得既Custard,帶海鹽 甜中帶咸 味道層次更出呢。ll $88京茶咖啡軟雪糕`朗姆酒餅`芝士醬`朱古力醬`有機可可豆`開心果`珈琲寒天Hojicha Coffee Soft Serve,

l[可可香橙 COCOA ORANGE]l $118
蜜煮香橙`濃郁可可醬`海鹽吉士醬

l[提拉米蘇芭菲 Tiramisu Parfait]l $88
Hojicha Coffee Soft Serve, Rum Cookies, Cheese Sauce, Chocolate Sauce, Orangic Cocoa Nib, Pistachio, Coffee Jelly
軟雪糕🍦口感綿滑 入口即溶,而且帶有咖啡香☕️。悄悄話你知,呢度既雪糕係無加入雞蛋&牛奶,如素者都食得喔。

成杯芭菲口感味道都好豐富,帶有:酒香 穀類脆脆 寒天,令每啖層次綿滑中帶入更多色彩。

l[和王牛漢堡丼 Hamburger Steak]l $158
熊本產100% A5和王牛`日本蛋黃醬油漬`自家製漢堡香汁
Kumamoto 100% A5 Waguyu Hamburger Steak, Japanese Marinated Yolk, with Homemade Steak Sauce Wagyu Hamburger Steak on Rice.
和牛漢堡🐮 好juicy💦 切開帶粉嫩嫩,又香又滑。而流心溫泉蛋汁,撈飯同吃 口感更滑更有蛋香

l[日本蕃薯松露紫薯湯 Truffle Purple Sweet Potato Soup]l $88
湯既質感好濃稠 呈糊狀,入口滿滿薯蓉香。而且成碗湯 紫薯色💜 好靚,視覺效果好好呢。淡淡松露味 唔會搶走薯蓉香。

一個有咸有甜既Pancake店🥞🍴,真係照顧到愛好唔同口味既朋友呢。而且仲好貼心顧及對麩質有過敏既人士,值得讚喔。下次再吃😋🍴。
2020-01-04 428 views
In among the hustle and bustle of Tsim Sha Tsui is a Japanese Eatery where you can find fantastic appetisers to main course and tea to desserts. An excellent choice for a light meal or an afternoon pick me up!The laidback interior with an earthy colour scheme offers a warm and inviting atmosphere that makes it perfect urban getaway for a break!Hamburger Steak Rice Bowl (HK$158)👍👍👍👍👍The rice bowl comes with a Kumamoto 100% A5 Wagyu Hamburger Steak, Japanese marinated yolk with homemade steak sauc

👍👍👍👍👍
Hamburger  Steak  Rice  Bowl

The rice bowl comes with a Kumamoto 100% A5 Wagyu Hamburger Steak, Japanese marinated yolk with homemade steak sauce. Mix it together with the runny yolk, all things come harmoniously perfect!
Hamburger  steak  Rice  Bowl

Japanese Style Carbonara with Sea Urchin (HK$168)
👍👍👍👍
Carbonara  with  sea  urchin

Similar to a Italian carbonara pasta, but this rendition fares come with Japanese Udon, Sea Urchin, Thick cut bacon with Japanese style carbonara sauce. With its medley of ingredients contributing to a pleasant of flavours and textures.
Carbonara  with  sea  urchin

Double Tea Pancake (HK$98)
👍👍👍👍👍
Double  Tea  Pancake

Their Pancake used the gluten-free rice flour, egg, Hokkaido corn powder with French Echire cultured butter, so you can order with ease if you’re health-conscious!
And on top of that, you can get to douse the pancake in as much dipping as you want, there are three kinds of syrup: matcha, hojicha and brown sugar ... dip, dip & dip!
Double  Tea  Pancakes

Hamburger  steak  Rice  Bowl
Double  Tea  Pancake
Double  Tea  Pancakes
2020-02-06 11 views
餐廳環境好舒服你睇吓佢啲嘢賣相都已經好靚呀!我眼前嗰一個就係自選午餐定食,❤冷盤主菜 - 炙燒日本華味刺身我未食過雞刺身,半生熟既雞原來好好味🧡鍋物主菜 - 豚肉薯仔鍋💛燒物主菜 - 鹽燒鯖魚💚十穀米 + 沙律 + 焙茶麥梳打•之後仲叫咗秋冬下午茶精選💙酒粕生薑豚肉烏冬D 湯係cream色,有淡淡的薑味再加埋亂畫嘅豚肉,而且大大碗•食完住菜當然唔可以少左甜品個份~💜軟雪糕雙白玉餡蜜原味雪糕再加埋京都咖啡上面仲配有季節水果,京都產抹茶寒天同白玉子,青森產艾草玉子,北海道產紅豆蓉!🖤可可香橙pancake超香朱古力同埋香橙味,即叫即整食完主菜先食嘅話記得同佢哋講後上
餐廳環境好舒服

你睇吓佢啲嘢賣相都已經好靚呀!
我眼前嗰一個就係自選午餐定食,

❤冷盤主菜 - 炙燒日本華味刺身
我未食過雞刺身,半生熟既雞原來好好味

🧡鍋物主菜 - 豚肉薯仔鍋

💛燒物主菜 - 鹽燒鯖魚

💚十穀米 + 沙律 + 焙茶麥梳打

之後仲叫咗秋冬下午茶精選
💙酒粕生薑豚肉烏冬

食完住菜當然唔可以少左甜品個份~
💜軟雪糕雙白玉餡蜜

🖤可可香橙pancake
2020-01-06
$200 (Tea)
2020-02-01 8 views
係尖沙咀食完飯,又想搵甜品食,決定試吓呢間已經留意左呢間 #黃店 好耐㗎啦!相信大家對佢呢個pancake一啲都唔陌生~去到先知道原來呢度有pancake menu,有多款有鹹又有甜嘅pancake款式,下次有機會再嚟試吓佢嘅鹹pancake先!.if you ever want to grab some pancakes 🥞 for dessert, consider checking out mitsuan_honzen 🍨 they got a menu full of different kinds of pancake, salty and sweet 😊the price in my opinion is a bit expensive compared to other pancake places but they do have a very different feel to it 😋 overall, worth a try if you are ever in Tst!.《鮮果黑魔法》$138 😋😋😋𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭𝐬 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤
《鮮果黑魔法》$138 😋😋😋
𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭𝐬 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐌𝐚𝐠𝐢𝐜
終於比我有機會食到呢個已經見過無數人打卡嘅 #香港加油 pancake啦~呢個口感軟綿綿嘅pancake可以用睇得又食得去形容!唔講唔知原來呢個pancake係用米粉 instead of 麵粉去做,雖然食落口感同平時嘅差唔多,但會多咗一份米香味🥰!最高層嘅chocolate cream真係好濃郁!!再加埋自家製嘅cocoa barry sauce,啱晒我呢啲朱古力控呀🤩!喺旁邊配埋嘅士多啤梨都好鮮甜,同朱古力醬好夾好好食!雖然呢個pancake有成七層高,但其實啲pancake唔算太大塊,所以份量都唔係話好多,以呢個價錢來講就有少少貴喇~
《甘酒美人軟雪糕》$38 😋😋
𝐁𝐞𝐚𝐮𝐭𝐲 𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐞
雪糕嘅份量都算幾多,個人覺得兩個人share啱啱好!食落個味道都幾特別,麥芽味同豆味同樣好重,有啲似低糖麥精維他奶咁🤪!食完番先發覺原來雪糕係全素,無奶同無蛋,唔知係咪因為咁,識落嘅口感比較挺身,但同時亦都好幼滑~
蜜庵本膳 𝐌𝐢𝐭𝐬𝐮𝐚𝐧 𝐇𝐨𝐧𝐳𝐞𝐧
甘酒美人軟雪糕
甘酒美人軟雪糕
  • 草莓黑魔法米粉班戟
2020-01-31 16 views
這家以班戟為主打的餐廳,開在赫德道的一隅,有班戟這潮物就有女生,所以這家餐廳的顧客很多都是女生店以傳統日式淺色實木作裝潢的主打,令人感覺非常年輕餐牌的選擇也很主力甜品,其次也有一些小食跟咸食唐揚胡麻手羽$48新鮮炸起所以外皮很香脆,熱辣辣的裡面也有肉汁,芝麻帶出更香口的風味和王牛漢堡班戟$188竟然有牛漢堡配班戟!鬆軟的班戟跟咸而帶油香的牛漢堡有意想不到的調和,加上咸香的日式咖哩,搭配滿有趣的蜜桃黑魔法$138這個比咸食出色許多,班戟非常鬆軟而且蛋香很濃,超濃的可可醬跟可可忌廉澀中帶點甜,加上士多啤梨把酸味打進過甜的班戟,實在是很好吃芋姜蜜甜湯$68意外地超濃又清甜的濃湯,吃出了濃濃的番薯甜味,但又非常順滑。栗子非常易入口也不會太乾身,加上煙韌的團子(類似MOCHI)跟姜蜜的甜,竟然不會造成過甜,仍是非常清爽,實在難得。

店以傳統日式淺色實木作裝潢的主打,令人感覺非常年輕

餐牌的選擇也很主力甜品,其次也有一些小食跟咸食

唐揚胡麻手羽$48
和王牛漢堡班戟$188
蜜桃黑魔法$138

芋姜蜜甜湯$68
2020-01-28 14 views
難得day off 一日係尖沙咀拍拖行街見到一間🎏和風小店就俾佢吸引左佢有個自選午餐定食$98~ $128有飯(白飯/十穀飯)、冷盤、鍋物、燒/炸物、餐湯/沙律、甜品我同男朋友都試咗三主菜定食🥢水雲梅醬豆腐酸酸甜甜嘅梅汁再加上滑滑嘅豆腐幾開胃🥢廣島蠔味增鍋🤩D 蠔幾大隻 好好味🐟鹽燒鯖魚燒得幾好味,好香口飲品我地試左好特別、未飲過的🍵焙茶梳打 $42充滿濃濃嘅焙茶味,但係有汽水嘅口感🤩🤩🤩大家一定要試吓

難得day off 一日

🥢廣島蠔味增鍋🤩
D 蠔幾大隻 好好味
🐟鹽燒鯖魚
燒得幾好味,好香口

飲品我地試左好特別、未飲過的
🍵焙茶梳打 $42
充滿濃濃嘅焙茶味,但係有汽水嘅口感🤩🤩🤩大家一定要試吓
聽聞呢間黃店💛嘅pancake係必食🤩見到d相已經忍唔住流口水🤤🤤一場來到當然要醫飽個肚食埋dinner,一於試埋佢地嘅主食😻_和牛王漢堡丼 $158個漢堡扒用和牛整,打碎都食到牛味🐂成個扒好厚好有肉地,口感方面因為係人手打嘅關係,d肉唔係完全碎曬,中間有d肉粒好有口感🤤切開中間係粉粉地色所以咬落有肉汁😆秘製漢堡汁淋曬係漢堡扒同比d飯索曬,再同面頭篤開嘅蛋汁一齊食真係絕配,不過我呢d鍾意汁撈飯嘅人如果多d汁就好🤣-海膽和風卡邦尼烏冬 $168有一排海膽加卡邦尼撈烏冬,太邪惡了吧😈海膽好新鮮,兩樣野撈埋好creamy😻汁唔會太多所以撈埋又唔會話好膩🤓估唔到卡邦尼➕烏冬都幾match!仲有幾件厚切嘅煙肉🐷份量控制得啱啱好👍🏻-鮮果開心 $138終於食到我期待已久嘅pancake了😍佢地嘅pancake係用米粉整的面頭嘅開心果忌廉係用意大利西西里島直送嘅開心果醬整成,呢個醬係成個pancake嘅靈魂,真係超級好味🤩食落好香開心果味而且好smooth,用來點軟綿綿嘅pancake一流,伴碟都整得好靚落足心思,個士多啤梨🍓竟然唔酸👍🏻😍果然甜品比主食更出色呢~
_
和牛王漢堡丼 $158
個漢堡扒用和牛整,打碎都食到牛味🐂
海膽和風卡邦尼烏冬 $168
有一排海膽加卡邦尼撈烏冬,太邪惡了吧😈
海膽好新鮮,兩樣野撈埋好creamy😻
鮮果開心 $138
2020-01-22 20 views
依家出街食飯都要搵黃店,今日就黎左呢間叫蜜庵本膳既黃店,原來最近餐廳新推出綠茶/ 焙茶火鍋套餐,每日限量5份!此套餐收入將不扣成本全數捐給傳真社/ 立場新聞!另外12月23日 至 1月23日 既5% 營業額均會捐給傳真社/ 立場,咁當然要同朋友支持一下啦!我地叫左鰤魚醬油燒,鰤魚係日本近海先有既海產,冬季既鰤魚特別肥美,鰤魚燒到好香,帶少少油脂,好惹味!另外仲加左海膽茶漬飯,呢個飯要點左燒物先可以加配,將啲清甜既湯汁倒入海膽飯,加上蛋黃,同燒物真係好夾啊!飲品同甜品都唔錯架!

飲品同甜品都唔錯架!
  • 咖啡京茶軟雪糕
店舖門口寫十點閂門 入去既時候大概八點尾近九點 叫左兩個甜品 食到一半 碟上仲有件pancake個女侍應已經埋黎想收隻碟 問個女侍應拎兩杯水 佢又好無禮貌咁大大力放上枱九點半話last order塞埋張單俾我地本身早少少埋左張單都無問題但個女侍應放低張單之後就一直企係我地張枱後面俾壓力 其實仲有半個鐘先收舖 駛唔駛咁樣迫d客走? 食兩個甜品由坐低到走都未夠一個鐘全程淨係覺得俾兩個女侍應催你走今次係第一次黎 應該都係最後一次了
店舖門口寫十點閂門 入去既時候大概八點尾近九點
食兩個甜品由坐低到走都未夠一個鐘
全程淨係覺得俾兩個女侍應催你走
今次係第一次黎 應該都係最後一次了

2020-01-20 18 views
終於來到蜜庵本膳朝聖,這家店的裝修是我很喜歡的日式潔淨清新的裝修呢。午市套餐可選擇一湯一飯三主菜定食$128,或二主菜定食$98。分別就是少了一個主菜。點的時侯要好小心,因為前菜到湯到主菜都是A B C 三個選擇,若然是A湯但下單了A主菜便完全不同了,可能說菜名比較好。南瓜薯仔沙律甜甜的很健康。季節野菜鍋全部的C是素菜。野菜和有各種豐富的雜菇。鹽燒珍寶菇把珍寶菇加鹽燒香,有濃濃的香菇味道。沖繩豬手鍋男友的豬手鍋味道比平時的豬手做法清新,沒有濃烈醬汁味,但吃到豬手本身的味道。口感軟腍。最喜歡的就是這個「香港加油」的玉子燒,甜而不膩,就是吃得有感情。最後送上兩杯朱古力雪糕,奶味香濃,口感夠滑,都是精選之一。

南瓜薯仔沙律
甜甜的很健康。

季節野菜鍋
全部的C是素菜。野菜和有各種豐富的雜菇。

鹽燒珍寶菇
把珍寶菇加鹽燒香,有濃濃的香菇味道。

沖繩豬手鍋

最後送上兩杯朱古力雪糕,奶味香濃,口感夠滑,都是精選之一。

2019-09-20
$110 (Lunch)