2020-10-30
【絕無僅有一線海景💕西灣河超有情調日式串燒餐廳🧚🏻】最近發現西灣河海邊有超多好有特色既餐廳,假期專程走過黎依邊試下,千挑萬選之下揀咗依間chill到爆既日式串燒餐廳😍係正個海上面,早一日打黎book位留咗最外邊既枱❤️聽住海浪聲食飯,真係無邊間餐廳有咁既體驗,咩煩惱都一掃而空阿😆以為海邊餐廳實好貴❓依度既餐牌真係豐儉由人,想貴食既話一串A4和牛$178串都有,但係正常其他串燒都係$18-56左右😌由於朋友最近唔食得牛,牛個頁既餐牌另外放上黎比大家參考😂成晚叫咗十幾串串燒,上串燒時佢會放個熱石爐上面,確保串燒既溫度,超級貼心阿😎順帶一提,依度既服務質素超級好,侍應非常友善💁我地叫咗多春魚($24),白鱔($78),雞軟骨($22),大蔥雞肉($26),月見紫蘇免治雞肉棒($52),流心鵪鶉蛋($32),赤雞心($25),大蔥豚面頰($28),豚大腸($34),山芋($22),以上依啲都係一般般,不過不失(白鱔直程有少少失望),大家如果唔係特別中意食都可以唔洗試🙈下面就推介一啲覺得比較特別既😀—《 #鞍鱇魚肝》$58 ⭐⭐⭐⭐️⭐️係好少有得食既鞍鱇魚肝😭以前去親千兩都要食,依加罷食藍店之後都好
下面就推介一啲覺得比較特別既😀
《 #鞍鱇魚肝》$58 ⭐⭐⭐⭐️⭐️
係好少有得食既鞍鱇魚肝😭以前去親千兩都要食,依加罷食藍店之後都好耐無食過鞍鱇魚肝🥺依度既份量係平時三至四舊鞍鱇魚肝壽司既份量,一淡塞入口係幸福既感覺阿☺️上面有少少酸漬物同蔥,不過我就撥開哂,唔想比佢蓋過咗個油香味😘
《 #京都絹豆腐》$34 ⭐⭐⭐⭐️
第一次食依個絹豆腐,個口感同個樣都好似長沙臭豆腐,表面有一層皮😎依個豆腐出色在佢地調既汁,甜甜地,同個皮超級夾,啲汁滲哂入去😍非常有驚喜,最後都encore咗串☺️
《 #赤雞肝》$38 ⭐⭐⭐⭐️
全晚最厚肉既東西係依個雞肝😂本來就幾中意食肝,肝既質感令人有好滿足既感覺😍而依個雞肝都非常好食,夠厚身😍
《 #關東煮》$138 ⭐⭐⭐⭐️⭐️
佢依度既鍋物都係熱爐上,吹到少少凍既時候真係好想食番鍋熱辣辣既鍋物,而關東煮係充滿日本回憶既食物🙈一食就回憶番哂黎😭坦白講,關東煮基本上都唔會難食,只要熱住就好好食,而佢依鍋既料好多,有蛋,蒟蒻,蘿蔔,豆腐,芋絲,仲有超得意既麻糬豆皮包,一夾起即刻想放入口食咗佢🤤