2024-01-04 329 views
今次食評嚟到喺西灣河嘅『埠』試吓啲咩叫人間美味😋!勁想同大家講,呢度嘅『姿煮金目鯛定食』簡直就係魚中霸王🐟!金目鯛魚肉滑得嚟就似絲綢,咬落係咁鮮美,味道細膩得來又唔會蓋過嗰股天然魚味,真係口口生津!串燒定食都好過癮,牛肉🥩、雞翼、豚露筍卷串串都係現烤,車厘茄爆汁,絹豆腐又軟滑又入味,每樣都啱口。至於個泡芙,係甜嗜者嘅福音🍰!個泡芙皮金黃酥脆,夾住嗰層厚厚嘅忌廉,甜而唔膩,每一口都似係雲朵噏嘥!坐喺巴士檯,望住師傅巧手即燒串燒,佢個專注嘅神情絕對值得點贊👍。好彩嚟得早,唔使等位就有得試,唔然真係會心急呀!總括嚟講,『埠』提供嘅日式美食質素頂級,係你想要一個味蕾旅行嘅唔錯選擇。飽餐一頓之後,我信心十足地推介俾大家!周末行山過嚟撐下,真喺正!👌

2023-07-22 853 views
今天到鯉景灣碼頭一家日式串燒店。店面比較隱蔽,但是位置很優美,可以看到維港的美景。店裡提供的露天座位也很舒適,可以吹吹海風,喝點冰涼的飲料。今天到鯉景灣碼頭一家日式串燒店。店面比較隱蔽,但是位置很優美,可以看到維港的美景。店裡提供的露天座位也很舒適,可以吹吹海風,喝點冰涼的飲料。午餐有燒鳥丼串燒定食($168)。自家制的免治雞肉棒搭配上生日本雞蛋,再加上大蔥雞肉、冬菇、秋葵和車厘茄,美味的雞蛋掛汁讓這道菜更好吃。雞肉很嫩,秋葵燒乾了之後少了裡面滑潺潺的汁液,不太習慣。定食有沙律、茶碗蒸、甜品,整體來說性價比不錯。另外,串燒定食($328)也很豐盛。墨魚腸是我最喜歡的串燒,有著醬燒的味道,而墨魚很有咬勁。雞翅燒得很平均,雞皮脆,而肉不乾燥。日本番薯味道香甜,非常好吃。其他串燒比較普通,例如車厘茄、冬菇、日本絹豆腐和美國牛肉。不過,他們很注重細節,不同串燒使用不同的竹籤,有粗扁尖頭的、粗扁掘頭的和幼尖竹籤。這種細心的態度值得欣賞。如果想要一個舒適的地方喝酒、吃串燒和吹海風,這裡是一個不錯的選擇。

2023-07-22
$280 (Lunch)
2023-04-27 1010 views
午飯時間同幾個朋友一齊由觀塘碼頭坐船到對面嘅西灣河碼頭,餐廳坐落碼頭旁邊,環境清幽,恍如一次旅行。我哋坐窗口嘅位置,見到旁邊嘅船喺度郁,自己都好似喺船上邊食嘢咁.午餐由百幾蚊至到三百幾嘅套餐,叫咗一個松葉蟹烏冬· 火炙左口群邊丼,烏冬一般,但火炙左口群邊丼好食,火炙完的魚油配上蔥及薑碎,香口滋味,賣相亦靚。朋友叫咗串燒套餐,有驚喜。
松葉蟹肉鍋燒烏冬·火炙左口群邊丼
串燒定食
2023-04-27
$280 (Lunch)
松葉蟹肉鍋燒烏冬·火炙左口群邊丼
串燒定食
2023-03-21 896 views
「埠」原本以為是西灣河一間普通的串燒店,入到餐廳後發現原來這個地方十分浪漫,可以看到海景,是和男朋友吃串燒的浪漫地方,亦非常適合情人節去🤣🤣入到餐廳點串燒後,他會給你一個熱石,以保持串燒溫度夠高,可以使串燒在吃的時候保持最高質素!我們點的每一串串燒,材料都是非常新鮮,而且每一串都加了不同的調味粉,入口非常惹味!當然都是非常用心製作,因此價錢較高都是非常合理👍🏻我們當晚去,點的酒都是買一送一,而且有梅酒、柚子酒等選擇,酒的款式都非常多樣化,吃串燒後喝酒是一流配搭👍🏻👍🏻❤️❤️

2023-02-14
見到這家埠有很多好評所以就去試下。但是原來大部份好評也是午餐,所以就出事了。晚餐基本沒有定食,看到這家店的燒烤出名就奔著燒烤而來。試了他們的多春魚($28)、墨魚腸($46)、花魚($64)、牛舌($78)、蔥蒜牛肉(98)、螢光尤魚($58)、帶子雞翼($112)、關東煮等($158)只能說性價比太低了。28的多春魚只有一條魚苗一樣小的小魚、墨魚腸只有三粒,三粒加埋比一條芝士腸還要細。牛舌味道還可以不過78只有外面日本餐館3份2的大小實在沒有什麼口感。帶子雞翼基本只吃到雞翼,個關東煮158但是質量只比丸龜(即譚仔個大股東)好些但是收費158........吃完後有種濃濃的劏客感,而且上菜極慢,我的墨魚腸和多春魚吃完了差不多20分鐘還未上下一個,我同侍應該如果未上可全部取消就即刻同我講2分鐘可以上齊.....本來客人枱面上個爐係用來KEEP住燒烤個温度,但係我摸下只能用至温來形容......此店不會回頭劏客太狠了。
螢光尤魚沖漬
墨魚腸
蔥䒬牛肉+牛舌
多春魚
2022-08-04 1554 views
難得相約中學同學們,當然要選一間環境舒適的餐廳!如果不喜歡太嘈吵的餐廳這是很好的選擇!一進入店舖店員有禮!主動介紹飲品和食物!這次坐在海旁的位置!有feel有feel👍🏻👍🏻開了一瓶1.8,來到酒是基本吧!串燒叫了很多,可惜只顧聊天和吃,忘了拍照😂這𥚃只是一部分大推的有白鱔,牛舌,流心鵪鶉蛋,虎蝦,墨魚腸。還有一個好像叫脆脆釜飯超好吃!不過沒拍照啦!那個飯有一個生蛋黃!根本就是畫龍點精吧!🤩🤩
難得相約中學同學們,當然要選一間環境舒適的餐廳!

如果不喜歡太嘈吵的餐廳這是很好的選擇!

一進入店舖店員有禮!主動介紹飲品和食物!

這次坐在海旁的位置!有feel有feel👍🏻👍🏻

開了一瓶1.8,來到酒是基本吧!

串燒叫了很多,可惜只顧聊天和吃,忘了拍照😂
這𥚃只是一部分

大推的有白鱔,
牛舌,
流心鵪鶉蛋,
虎蝦,
墨魚腸。

還有一個好像叫脆脆釜飯超好吃!
不過沒拍照啦!
那個飯有一個生蛋黃!
根本就是畫龍點精吧!
🤩🤩
  • 白鱔
  • 流心鵪鶉蛋
2022-08-04 1078 views
同朋友們一早book咗位~~呢間餐廳有別於其他串燒店~其他串燒店比較嘈吵~但呢間環境靜得嚟又有海景睇~好多餐廳都有限時90分鐘店員同我哋講無限時可以對住個海景慢慢飲住酒食串燒好爽~串燒用個爐仔上~保持溫度勁細心一開始啲朋友未到梗係叫住啲小食開住支sake飲住先啦~雞泡魚乾 正😋黑松露枝豆 勁多黑松露燒明太子 加埋蘿蔔蓉好好味叫咗好多串燒但同朋友食得太high無影哂好多串燒都好好味呢間餐廳盡對值得encore!!!!!
同朋友們一早book咗位~~

呢間餐廳有別於其他串燒店~

其他串燒店比較嘈吵~
但呢間環境靜得嚟又有海景睇~

好多餐廳都有限時90分鐘
店員同我哋講無限時
可以對住個海景慢慢飲住酒食串燒好爽~

串燒用個爐仔上~
保持溫度勁細心

一開始啲朋友未到梗係叫住啲小食開住支sake飲住先啦~

雞泡魚乾 正😋

黑松露枝豆 勁多黑松露

燒明太子 加埋蘿蔔蓉好好味

叫咗好多串燒
但同朋友食得太high無影哂
好多串燒都好好味

呢間餐廳盡對值得encore!!!!!
  • 牛舌
  • 廣島蠔
  • 京都絹豆腐
  • 蔥蒜牛肉
  • 雞泡魚乾
  • 燒明太子
有一日同朋友經過西灣河碼頭,發現咗一間隱世串燒小店!入到見到無敵大海景,所有平日積埋嘅煩惱都一掃而空。可能我同朋友一點半先去到walk-in,剩返吧枱位置,但都試試佢先!我同朋友一齊叫咗個串燒定食,然後再散嗌其他嘢share!串燒定食有燒牛肉-熟度啱啱好,調味唔錯。雞翼-個皮勁香脆,啲肉質仲係好嫩滑😋。豚肉蘆筍卷-無諗過會咁清爽,balance返豚肉嘅肥膩。日式京都絹豆腐-呢個真係無得輸,外脆內嫩!望住師傅將豆腐燒得好香脆,再點啲燒汁!太正!忍唔住同朋友encore多串。墨魚腸-呢個喜歡濃味嘅朋友必點!冬菇車厘茄-正正常常。蕃薯-以為佢係一口蕃薯,原來係一大條切開一片片嗰啲,呢個都好好食,應該係搽咗小小牛油係上面燒。豚大腸-我朋友堅持要叫😂,我仲以為好油膩,點知唔太油又燒到好香脆!出乎我以料之外!廣島蠔-呢個燒得勁juicy!爆哂汁😋。鴨舌-呢個都幾香脆。月見紫蘇葉免治雞肉棒-呢個一定要點啲蛋黃一齊食,雞肉棒帶有軟骨!個口感好正。雞尾-呢個又係朋友堅持要叫🙈,佢話好小見有雞尾食咁刁鑽,我一開始都唔敢試!覺得會好騷!但見朋友食完一粒又一粒咁滋味!我都忍唔住試下。一入口勁有雞油嘅香味,而且
有一日同朋友經過西灣河碼頭,發現咗一間隱世串燒小店!

入到見到無敵大海景,所有平日積埋嘅煩惱都一掃而空。

我同朋友一齊叫咗個串燒定食,然後再散嗌其他嘢share!

串燒定食有
燒牛肉-熟度啱啱好,調味唔錯。
雞翼-個皮勁香脆,啲肉質仲係好嫩滑😋。
豚肉蘆筍卷-無諗過會咁清爽,balance返豚肉嘅肥膩。
墨魚腸-呢個喜歡濃味嘅朋友必點!
冬菇車厘茄-正正常常。

廣島蠔-呢個燒得勁juicy!爆哂汁😋。

鴨舌-呢個都幾香脆。

雞尾-呢個又係朋友堅持要叫🙈,佢話好小見有雞尾食咁刁鑽,我一開始都唔敢試!覺得會好騷!但見朋友食完一粒又一粒咁滋味!我都忍唔住試下。一入口勁有雞油嘅香味,而且好香脆!真心送酒一流😭。

流心鵪鶉蛋-真係流心🥹可惜影唔到佢流心嘅樣!

呢間串燒店無論環境食物同服務都唔錯,下次要試下夜晚去睇下會唔會更有feel先!
Type of Meal
Lunch
  • 廣島蠔
  • 月見紫蘇免治雞棒
  • 京都絹豆腐
  • 墨魚腸
  • 流心鵪鶉蛋
是日因為要同公司同事食飯,一早BOOK左位, 所以去到都唔洗等位, 坐入去, 環境OK, 唔算多人, 唔迫, 食物質素算OK, 但價錢就有D貴, 最大問題就係等勁耐, 間舖客唔算多, 唔覺得有幾忙, 我地由7點幾入座,食到9點幾, 當中大部分時間都只係度等你上菜, 每order一次就要等勁耐 真心都唔敢再叫, 最後係5個人食左$1700 又貴又唔飽 又曬我D時間, 餓住個肚返屋企樓下買M記, 本身諗住食完餐飯返到屋企係9點, 結果返到屋企係11點, 我好少嬲到要寫食評, 希望餐廳可以有D改善, 或者換左個廚師
是日因為要同公司同事食飯,
一早BOOK左位, 所以去到都唔洗等位,
坐入去, 環境OK, 唔算多人, 唔迫,
食物質素算OK, 但價錢就有D貴,
最大問題就係等勁耐,
間舖客唔算多, 唔覺得有幾忙,
我地由7點幾入座,食到9點幾,
當中大部分時間都只係度等你上菜,
每order一次就要等勁耐 真心都唔敢再叫,
最後係5個人食左$1700 又貴又唔飽 又曬我D時間,
餓住個肚返屋企樓下買M記,
本身諗住食完餐飯返到屋企係9點, 結果返到屋企係11點,
我好少嬲到要寫食評, 希望餐廳可以有D改善,
或者換左個廚師
2022-06-21
2021-10-18 2932 views
位於西環河碼頭的埠, 是蘇豪東三家日本餐廳之中較為特別的一家, 它不以刺身和壽司作主軸, 反而以串燒作為其主打, 望住海景, 喝著啤酒和吃著串燒, 相當之Chill. 串燒燒過後放上熱石爐上保溫, 看起來除了更有禪意外, 熱力也較均勻, 這點甚有心思. 午市的串燒套餐差不多三百元, 共有八串串燒, 三四十元一串可以媲美名店價錢, 而且有點取巧, 八串串燒中只有一半是較貴的肉類, 而另一半是蔬菜類, 計起來又再貴一點. 串燒火喉控制不錯, 炭香味濃, 肉類特別是雞翼肉汁豐富, 調味偏少, 味道相對直接自然. 最有趣的應該是墨魚膠這類打邊爐常見, 但串燒較罕見的海鮮類, 墨汁墨魚膠烤完後口感層次豐富, 既脆又彈牙內裡又有些軟糯, 在如此深黑的顏色下依然沒有烤得過火, 這點需要稱讚. 要批評的除了價錢外, 蘆筍豬肉卷的豬肉烤得太乾而且太薄, 吃起來甚為無感.
位於西環河碼頭的埠, 是蘇豪東三家日本餐廳之中較為特別的一家, 它不以刺身壽司作主軸, 反而以串燒作為其主打, 望住海景, 喝著啤酒和吃著串燒, 相當之Chill. 串燒燒過後放上熱石爐上保溫, 看起來除了更有禪意外, 熱力也較均勻, 這點甚有心思.

2021-09-19 1791 views
間餐廳係西灣河碼頭,飽覽海景,環境清靜,如果唔係公司同事推介,都唔知道有呢間餐廳。串燒款式多,都幾唔錯。十分推介五花腩,肥美多肉汁,每啖都充滿油香;仲有大啡菇,完全冇諗過會多汁到辣親個口,食咗好幾串。關東煮都好好食,最鍾意就係舊蘿蔔,索晒啲湯,很是清甜,用佢嘅湯汁撈飯,一流!

2021-09-06 1649 views
食物好講真,真心一般,價錢我唔識去衡量貴或平。但有一樣十分不滿嘅係,一開始點咗大約五樣嘢,諗住邊食邊叫,佢哋就話每人最低消費係250同落單一次過最好話驚多人會出得慢。咁而家香港哋出去食餐飯都唔只250一個啦⋯⋯只係諗住慢慢食同叫。。。。好再點餐一次,另一個又係咁講,請問係咪口頭禪呢?但隔離枱再叫嘢時,又唔見佢講咖喎!無所謂,叫多轉之後我已經西哂面,快啲食完快啲走!相真係無心機去影!

無所謂,叫多轉之後我已經西哂面,快啲食完快啲走!

相真係無心機去影!
2021-05-26 3222 views
位於西灣河碼頭,遠眺對面三家村(油塘),日本風裝潢,闇黑木材串店樣式,落地玻璃外有一道窄陽台,剛好放到高櫈子,最適合悠閒享受酒精及「呼吸」呌氣。細心留意,場地配有活動隔板,理論可以撇出一個小偏聽,自成一格。特式之一墨魚腸,皮脆餡有墨魚粒,煙煙韌韌。酒盗芝士,咸、腥、滑,腌製漬物可能是海參腸,嚼勁較高,配上芝士,極之柔合,未能猜知芝士是哪款。雞肝,8成熟,恰到好處,加上醬汁,帶出肝的苦涩味而不腥。怕生,可要求全熟。豚大腸,高油脂,但火候十足,乾身不油膩。紫蘇雞皮蝦,特別搭配,卜卜脆,味道柔合得不錯,唯蝦身較小,性價比不高。雞尾,油脂度太高,燒製火候不夠高,未夠乾身。2人光顧,點餐如下:1 札幌生啤 $682 赤雞肝:8成熟 $962 墨魚腸$841 酒盜芝士$782 紫蘇雞皮蝦$1762 赤雞尾 $962 赤雞臀$922 雞軟骨$561 牛舌$681 豚大腸$482 山芋$642 青椒仔$561 粟米$562 芝士年糕$581 燒明太子$108加一後,合共HK$1,324。
特式之一墨魚腸,皮脆餡有墨魚粒,煙煙韌韌。
豚大腸,高油脂,但火候十足,乾身不油膩。
雞尾,油脂度太高,燒製火候不夠高,未夠乾身。
2人光顧,點餐如下:
2 青椒仔$56
1 粟米$56
2 芝士年糕$58
1 燒明太子$108
加一後,合共HK$1,324。
2021-05-23
今日同老公去到呢間海旁串燒店,店舖喺西灣河水警總部旁邊,自成一角,入面海景優靜,牆上有掛鉤可以掛外套入到餐廳店員都非常友善,首先來了串燒,底部有熱石為串燒保溫,牛舌肉厚,白鱔就較瘦,但兩隻調味都十分重手,完全食唔出食材本身嘅味道,有點可惜。另外,紫蘇免治雞肉棒配有蛋黃,但味道只屬不過不失之後來了關東煮,本身諗住$148好似有少少貴,但食後就覺得性價比高湯頭鮮甜,每樣材料都十分入味,仲有流心蛋,十分驚喜然後叫咗蟹肉烏冬,可能已經食得飽飽哋,覺得成個烏冬都無乜味,蟹肉係真蟹肉,但應該用雪藏貨,肉質比較鞋,亦無乜鮮味最後甜品試咗梅酒啫喱,味道完全就係Choya梅酒整成啫喱都不錯

湯頭鮮甜,每樣材料都十分入味,仲有流心蛋,十分驚喜

最後甜品試咗梅酒啫喱,味道完全就係Choya梅酒整成啫喱
都不錯

2021-04-15 2369 views
晚餐 · 2人呢間日式餐廳第一次黎無得walk in,食唔到,所以第二次一早book 定位,但只係淨番6點...餐廳位於碼頭旁邊,所以環境幾清靜,吹住海風,偶而會聽到船經過嘅聲音~餐廳嘅主食以串燒為主,不過一定要試下個關東煮,好清甜嘅湯,材料都好豐富。關東煮 ($148)必試大啡菇 ($34)墨魚腸 ($42)日本豚五花 ($52)流心鵪鶉蛋 ($38)個名聽落特別D,但個味道好一般。芝士年糕 ($58)黑松露枝豆 ($48)比較起黎,我覺得鹽味枝豆好食D。松葉蟹肉鍋燒烏冬 ($128)好清貼嘅湯底,蟹肉嘅份量都好足夠,推薦~總括嚟講,呢間餐廳環境舒服、服務態度良好、食物質素高,係一間值得一去再去嘅餐廳。
晚餐 · 2人

關東煮 ($148)

必試

關東煮

大啡菇 ($34)
墨魚腸 ($42)

日本豚五花 ($52)

流心鵪鶉蛋 ($38)

個名聽落特別D,但個味道好一般。

芝士年糕 ($58)

黑松露枝豆 ($48)

比較起黎,我覺得鹽味枝豆好食D。

松葉蟹肉鍋燒烏冬 ($128)

好清貼嘅湯底,蟹肉嘅份量都好足夠,推薦~

關東煮
  • 松葉蟹肉鍋燒烏冬