2020-02-14 0 views
男朋友今天帶了我來海旁這間日式小店,雖然要行過嚟,但都幾靜。無乜人嘈住拍拖都開心啲。先叫個前菜煙薰鮭魚乾~ 份量都唔少架,同埋唔算好鹹同好硬!覺得幾好食,送酒一流啊。而呢間日式小店主打串燒,所以一定要食。多春魚大條又唔腥! 同埋無痴底,超級好味道雞腎都唔差㗎,口感一流,少少咸男朋友本身都唔食秋葵,但佢試咗啲啲都話呢度燒得好食流心鵪鶉蛋係一定要叫!好正啊個芯整得極度好食其實就唔止叫咁少,但呢幾款都係我極度推介嘅!我都會再去食!

先叫個前菜

而呢間日式小店主打串燒,所以一定要食。

多春魚大條又唔腥! 同埋無痴底,超級好味道

雞腎都唔差㗎,口感一流,少少咸

男朋友本身都唔食秋葵,但佢試咗啲啲都話呢度燒得好食

流心鵪鶉蛋係一定要叫!好正啊
個芯整得極度好食

其實就唔止叫咁少,但呢幾款都係我極度推介嘅!
我都會再去食!

2020-02-14 0 views
去西灣河碼頭搭船過去觀塘,原來喺個碼頭隔離有間日式餐廳,於是入去食埋個lunch先,入面地方唔係好大,但勝在有靚靚海景,雖然外面比較潮濕,但係坐喺大玻璃入面嘅我就可以一邊食一邊嘆冷氣咁欣賞一下靚靚風景。叫左一set lunch :鰻魚釜飯三食($208),上枱時個presentation幾吸引,連蓋上枱嘅做法可以保持溫度👍,入面有好多肥嘟嘟嘅美味燒鰻魚,侍應介紹可以有三種食法,第一種食法係加啲香草粉一齊食,第二種食法係撈啲芝麻、紫菜、同埋葱花一齊食,而第三種食法就係茶漬飯咁食,三種食法我都試過晒,不過其實我覺得最好食嘅食法真係乜都唔使再加埋落去,因為鰻魚本身有汁已經好夠味道,至緊要係鰻魚夠晒肥美😋。
食法係加啲香草粉一齊食
,第二種食法係撈啲芝麻、紫菜、同埋葱花一齊食
,而第三種食法就係茶漬飯咁食
2020-02-12 0 views
就嚟情人節,所以男朋友就帶咗我去食一間望住海景嘅餐廳食晚餐,預祝情人節。嗰日大概六七點嚟到餐廳,好彩都唔使排隊就入到餐廳。餐廳餐牌上嘅食物選擇幾多,而且亦都有中文、英文同埋日文作參考。我哋嗌左一杯巨峰提子乳酸飲品,飲落去第一下覺得好驚喜,因為佢唔會太甜而且好有乳酸嘅味道。呢間主打食串燒嘅餐廳,嚟到點可能唔食呢!我同男朋友各自嗌左佢嘅雞軟骨、雞腿肉、紫蘇梅子雞腿肉、牛舌、冬菇。全晚最好食一定係佢嘅牛舌!!佢勁牛舌油脂分布均勻,而且入口即溶嘅感覺!個人認為佢嘅紫蘇梅子雞腿肉味道都好特別,啲紫蘇梅子配埋啲雞腿肉,食落去口感同味道都係平時其他餐廳係食唔到嘅!佢嘅冬菇上面搽左一層醬油,所以食落去唔會乾身之外,亦都會覺得佢嘅味道唔會好普通。之後我哋仲嗌左佢嘅黑松露枝豆,$50都唔使有咁大會知道食已經好抵!加上佢啲黑松露好足配合埋枝豆,個味道原來好夾!而且佢啲知道都唔會有好多毛個種,食落去都好新鮮!之後呢個芝士年糕真係不得不推薦!我平時好少食年糕,因為個人唔太鍾意佢嘅口感。但呢一個用紫菜包住嘅芝士年糕食落去首先溫度啱啱好,而且年糕亦都唔會好硬身,個人真係好值得推薦!之後我哋仲嗌多左一個月見香蔥脆脆釜

之後我哋仲嗌多左一個月見香蔥脆脆釜飯,睇個名雖然唔知有咩咁特別,但食落去到咗啲醬油落去之後,食落去啲飯真係好有口感,有啲一粒粒脆身嘅嘢,配合埋啲飯好夾!

最後呢個鍋燒烏冬,因為男朋友覺得唔夠飽,所以就嗌多一個俾佢食!食落去麵條好彈牙,而且佢個醬油湯底食落去唔會好鹹。

2020-02-10 0 views
講到西灣河覓食通常都係會諗起太安樓再唔係過啲就有太古城尤其對於我尼啲九龍人尼講對於西灣河認知太有限之前意外發現原來觀塘碼頭有船可以搭去西灣河碼頭本著週末就係要四圍探索既新地方既精神上個週末就一於試左搭去西灣河順便去碼頭附近覓食尼間高級日料 開正係碼頭隔離我地搭個隻船就停泊係餐廳既隔離淨係可以對住個無敵既海景食飯都抵番曬餐廳仲有個細露台仔 可以直程出去同個海零距離接觸咁用餐對住蔚藍既海 徐徐既海風撲面都咪話唔chill但天氣太凍 我地就冇揀到坐室外啦不過淨係坐係落地窗面都已經好正餐廳行中高價位路線 但一個set都包前菜 味噌湯 茶碗蒸同甜品我同朋友order左一個串燒定食同一個鰻魚釜飯三食兩個set擺盤都超架勢 淨係打卡都值回票價釜飯有三種食法 蘸山椒粉 蘸蔥/芝蔴/紫菜 同整茶漬飯可謂一次過滿足三個願望啊三種食法都各有千秋帶出鰻魚唔同層次既鮮味鰻魚本身燒同調味剛好 整體味道岩岩好串燒定食有肉有菜 食得出食材好新鮮 調味亦係日式清爽路線唔會太喧賓奪主 輕輕帶出食材既鮮味甜品既泡芙既忌廉濃香到好似雪糕靚景配美食 雖然價位偏高但偶爾犒勞下自己都好唔錯!
講到西灣河覓食
食得出食材好新鮮 調味亦係日式清爽路線
唔會太喧賓奪主 輕輕帶出食材既鮮味
甜品既泡芙既忌廉濃香到好似雪糕
靚景配美食 雖然價位偏高
但偶爾犒勞下自己都好唔錯!

朋友話同事推薦佢食西灣河一間靚景高級日本餐廳,就係正西灣河碼頭隔離,我地趁住weekendy試下 我地好早到,入到去侍應姐姐好好咁安排我地坐正窗邊,餐廳係落地餐廳,所以真係對住無敵大海景食lunch 我成日都覺得用餐環境好重要,有靚景起碼加左三十分先 餐廳環境係日式居酒屋佈置,低調又不失格調我地要左兩個lunch set,一個係我永遠最愛既鰻魚飯($208),另一個係朋友同事推薦既串燒定食($238)價錢雖然唔平但已包前菜,茶碗蒸,味噌湯,白飯和甜品等,性價比相當高侍應姐姐話鰻魚飯有三種食法,一加上蔥、海苔絲等;二配上胡椒;三淋上汁作泡飯;值得一提是鰻魚無骨,燒得香口, 而飯底焦得恰到好處 我地最期待既串燒套餐,仲額外加多一串秋葵($18)和牛舌($52),每串都無令人失望,個人最中意豆腐,外脆內嫩,車厘茄夠鮮甜,墨魚腸仔雖然外表黑漆漆,但夠爽口彈牙,日本蕃薯比一般蕃薯要甜;朋友最欣賞係牛舌,肉質鮮嫩夠厚實 甜品係一口泡芙,小小一個但一點都不求其,個碟同叉都好精緻,泡芙裡面既cream亦夠凍總而言之,呢餐令人回味無窮

我成日都覺得用餐環境好重要,有靚景起碼加左三十分先

餐廳環境係日式居酒屋佈置,低調又不失格調
鰻魚釜飯三食

總而言之,呢餐令人回味無窮
2020-02-08
鰻魚釜飯三食
以往食日式餐廳既印象都係響一間好日式裝修同燈光昏暗既環境 今日食既依間日本餐廳位於海旁 一邊食野一邊欣賞大海 真係特別令人relax同enjoy今日早少少黎食Lunch 所以比較多位 店員好體貼咁為我地安排左兩個近海既二人座位 等我地享受一下下午暖和既陽光店員亦都好殷勤咁為我地介紹野食 依度既午餐主要係食丼飯同定食經過一輪掙扎之後 我地終於下到決心叫一個鐵板美國安格斯定食同一個燒烏丼再加多一串燒牛舌同美國牛肉 點餐後就來左一個前菜等我地開下胃依個燒烏丼好好食 好有日本風味 佢個生蛋入面加入左醬油 打勻後撈飯一流 個丼飯有肉有蔬菜 真係岩晒注重飲食既我依個牛舌同美國牛肉串燒都係一級推薦 肉質唔會因為串燒關係太乾 仲保留肉既嫩滑同好juicy 而且仲有下面加熱左既石頭保持住熱力 係啲咁凍既天氣都可以慢慢食 唔怕好快變凍依個燒安格斯亦到好好食 唔需要牛扒汁既襯托 淨係啲蔥花同蒜片已經可以將牛肉既味帶出來 好好食👍🏼👍🏼👍🏼食完後仲有一個泡芙做甜品 今餐實在太滿足喇兩個人埋單都在$600蚊以內 以一間咁高質既餐廳黎講都算抵食 值得推薦👍🏼👍🏼👍🏼

點餐後就來左一個前菜等我地開下胃

食完後仲有一個泡芙做甜品 今餐實在太滿足喇

2020-02-01 121 views
喺網上面見到呢間位於西灣河碼頭的日本居酒屋,環境好似好得,於是入黎試一試。由觀塘碼頭搭船到西灣河碼頭都只係15分鐘, 十分方便。居酒屋錢設計摩登,靠海邊係落地玻璃,食客可以飽覽海景,環境一流食物方面,午餐有lunch set供應,價錢有由100至$200咋有交易,我哋嗌左一個串燒定食同埋一個安格斯牛扒定食每個餐有包到前菜同埋蒸蛋,亦配有麵豉湯主角:串燒定食10分豐富,有牛舌雞翼京蔥香菇日本豆腐墨魚咀腸車厘茄同埋番薯,個燒雞翼10分出色,外脆得黎入面仲保留到肉汁,仲有個汁燒豆腐都好好味,咬入去入邊嘅豆腐都係有醬汁嘅味道而且好綿密好滑另一主角鐵板燒安格斯牛扒,佢係用鐵板上菜,上到嚟嘅時候仲係渣渣聲,淨係聽聲都會引起你食慾。個牛肉好香,牛上面亦都有好多香蔥同埋炸蒜片,配埋個牛一齊食,正!

每個餐有包到前菜同埋蒸蛋,亦配有麵豉湯

主角:

2020-01-31 103 views
朋友介紹咗這間餐廳, 一入去就係有和室嘅風味, 落地玻璃, 望住維港, 一邊食飯, 十分之寫意 ! 今日首先就食咗幾款串燒。首先食啲香口嘢, 就係豚肉露筍卷, 豚肉燒到外面香脆, 裏面爽脆, 相得益彰!另外就係雞軟骨, 爽脆之餘, 再落咗少少胡椒一齊食, 將味道加以提升。紫蘇梅子雞腿肉, 雞肉非常之滑, 梅子醬汁非常之香, 酸酸may ma, 非常之開胃!紫蘇雞皮蝦, 原來雞皮配蝦, 呢個concept非常之特別, 雞皮燒到香脆, 再配埋蝦非常之新鮮, 咬落去質感非常之好, 另外大家意猶未盡, 再叫多個松葉蟹肉烏冬 , 賣相不錯, 松葉蟹肉非常的鮮甜, 烏冬嘅係兩個人嘅份量, 湯底非常的鮮香, 配埋q彈嘅烏冬, 真係大滿足。

2020-01-20 128 views
住港島咁耐都係第一次食鯉景灣d餐廳,雖然價錢唔平,但性價比好高,所以都幾值得黎!首先餐廳正正豈西灣河碼頭隔離,海景對到正😍二黎野食方面令我地非常滿意!menu主要係燒物為主,我地嗌左幾款燒物,再加兩款主菜。唔似一般日式燒烤咁,呢度野食唔洗食客自己燒,唔會攪到成頭成身油煙味,而且每枱仲有個石爐仔將d燒物保溫👍🏻店員服務亦十分周到同有禮👍🏻👇🏻秋葵,係我嘅至愛呀!👇🏻黑松露枝豆,呢個fusion配搭真係第一次食,估唔到又好夾味!👇🏻雞翼(手羽)、牛舌、和牛,三串肉都好香濃,肉質唔會乾真真硬掘掘👇🏻蟹肉飯團,好特別呀呢個主菜,有兩舊脆脆飯團再配上蟹汁同生蛋,好開胃嘅一款菜式👇🏻蟹肉烏冬,扁烏冬非常滑,唔好睇個煲細細,其實入面烏冬份量都幾多架,蟹肉亦都好足料

👇🏻秋葵,係我嘅至愛呀!

2020-01-20
2020-01-20 87 views
上個星期去左西灣河食串燒,餐廳係西灣河碼頭隔離,望到海景,格調即時高上不少。裝修行日式風格,不過燈光有少許不足,夜晚食會比較暗。野食方面,各類食物我同朋友都本住一試無妨嘅心態,叫左好多唔同種類。先講肉類,個人覺得雞肉係最岀色嘅,雞翼食得岀師傅嘅功架,越係簡嘅食材越難做得令人讚嘆,呢到嘅雞翼外皮好脆,抹上一層薄鹽,咸香十足。而月見紫穌雞棒都幾具特色。蔥花牛肉同京蔥豚肉燒都屬上乘,下次有機會,會再試和牛,相信一定別有一番風味。至於其他食材,有深刻印象嘅係鵪鶉蛋。岀面無食過,外面略焦,入面流心,不過味道比較淡,蛋味之外,可以多少許調味更佳。最後講下野飲,我地叫左枝巨峰燒酒,有少少失望,因為可能係新類型嘅酒,所以飲落無乜燒酒味。總體黎講,質素對得上價錢嘅。

總體黎講,質素對得上價錢嘅。
2020-01-20 45 views
上星期過左海,就去左西灣河,食朋友推介嘅串燒店。餐廳座落係海傍,可惜得一張大枱,個日比人預約左,無得望住無敵海景食串燒啦。餐廳好細心,叫串燒之後會先放一個爐係枱,入面放左燒熱左嘅石頭,等串燒黎到,可以放係上面保溫,唔會失卻左味道同口感。我同朋友都想試多d唔同嘅款式,所以每樣都淨係叫左一串。當中試左最岀色嘅係蔥花牛肉同埋雞翼。蔥花牛肉有用秘製醬汁醃過,所以好惹味,加上師傅燒得恰到好處,入面重保留左好多肉汁,咬落相當juicy。至於雞翼呢類平平無奇嘅食材,就最考驗師傅嘅手勢啦,落左鹽係面,燒到外皮脆一脆,係唯一一樣串燒我地叫左兩串!另外,重叫左好多特色串燒,豬肉京蔥燒呀,月見雞肉串個d,味道都相當好。味道環境都唔錯,不過價錢略為高左d。總體黎講,係一間高水準嘅餐廳,月頭不妨帶另一半獎勵一下自己。

2020-01-19 47 views
星期六2人行去咗鯉景灣行下睇下有咩餐廳食lunch。發現 碼頭隔離有間餐廳, 食日本菜 就走咗入去試下。餐廳感覺非常高檔, lunch大概150蚊到200蚊 。 餐廳職員安排我們 坐近窗口 ,我們一邊享受日式料理 一邊觀看海景 非常休閒喎。我們叫了兩個午餐 一個係安格斯牛扒 另外一個係串燒 料理。 午餐嘅前菜 有日式蒸蛋同 蕃茄。 日式蒸蛋非常滑, 番茄十分新鮮。到左main course, 安格斯牛扒非常嫩滑份量十分足料 再配埋蒜片 香蔥 食落個口感非常非常一流。另外一個串燒料理 串燒包括 牛肉 ,墨丸 ,蕃茄仔 ,薯仔 ,雞翼 等等 分量十分足夠 ,配埋白飯, 加麵豉湯 ,感覺一流。甜品仲有 泡芙 ,味道也不錯。餐廳服務質素不錯 店員會 ,主動介紹午餐 ,非常有禮貌, 值得一讚。二人行 午餐每人 250蚊左右。雖然價錢不算太平, 但食物質素高 能夠一邊食一邊望一個非常漂亮的海景 可算是物有所值。
甜品仲有 泡芙 ,味道也不錯。
二人行 午餐每人 250蚊左右。
2020-01-18 45 views
今日同朋友行到西灣河海旁,見到呢間日本野開喺呢個位置感覺上環境很好,我哋就想試下。餐廳裏面有位女侍應隨即問我哋幾多位?我哋答:兩位、可否比窗口位置餐枱我哋呢?佢話今晚已經full哂!只有近門口嘅一張二人餐枱😞,見嗰位女侍應好有誠意請我哋坐低,就試下啦~望吓餐牌上有好多我最鍾意嘅串燒、而且有D係好少地方有得食嘅野。牛舌一串、做到無蘇味、燒得啱啱好墨魚腸:比想像中重墨魚味,似食緊墨魚頭,我幾鐘意免治雞肉棒:混入左雞軟骨做到好爽口、食時加埋個特製醬油蛋汁更加好味廣島蠔:火候控制得唔錯、原汁原味、留住廣島蠔本身有嘅鮮味赤雞心、咬落似雞腎、但都燒得啱啱好帶子雞翼:係幾特別但帶子有啲細紫蘇雞皮蝦:好有特色、香脆赤雞肝:火候拿捏得唔錯、大約燒到八成熟、口感嫩滑甲羅燒拼松葉蟹肉飯團、飯團做到外脆內軟、裏面加左少少蟹肉、侍應教我地义開飯團🍙中心位置、放入甲羅燒嘅蟹膏醬一齊食、特色👍其實呢度嘅環境真係唔錯,如果可以坐喺窗口位置嘅餐枱、望住海景食晚飯就一流😍本人覺得呢度嘅食物味道同質素幾好,係收貴左少少。

牛舌一串、做到無蘇味、燒得啱啱好

墨魚腸:比想像中重墨魚味,似食緊墨魚頭,我幾鐘意

廣島蠔:火候控制得唔錯、原汁原味、留住廣島蠔本身有嘅鮮味

赤雞心、咬落似雞腎、但都燒得啱啱好

帶子雞翼:係幾特別但帶子有啲細

紫蘇雞皮蝦:好有特色、香脆

赤雞肝:火候拿捏得唔錯、大約燒到八成熟、口感嫩滑