2021-05-26 360 views
位於西灣河碼頭,遠眺對面三家村(油塘),日本風裝潢,闇黑木材串店樣式,落地玻璃外有一道窄陽台,剛好放到高櫈子,最適合悠閒享受酒精及「呼吸」呌氣。細心留意,場地配有活動隔板,理論可以撇出一個小偏聽,自成一格。特式之一墨魚腸,皮脆餡有墨魚粒,煙煙韌韌。酒盗芝士,咸、腥、滑,腌製漬物可能是海參腸,嚼勁較高,配上芝士,極之柔合,未能猜知芝士是哪款。雞肝,8成熟,恰到好處,加上醬汁,帶出肝的苦涩味而不腥。怕生,可要求全熟。豚大腸,高油脂,但火候十足,乾身不油膩。紫蘇雞皮蝦,特別搭配,卜卜脆,味道柔合得不錯,唯蝦身較小,性價比不高。雞尾,油脂度太高,燒製火候不夠高,未夠乾身。2人光顧,點餐如下:1 札幌生啤 $682 赤雞肝:8成熟 $962 墨魚腸$841 酒盜芝士$782 紫蘇雞皮蝦$1762 赤雞尾 $962 赤雞臀$922 雞軟骨$561 牛舌$681 豚大腸$482 山芋$642 青椒仔$561 粟米$562 芝士年糕$581 燒明太子$108加一後,合共HK$1,324。
特式之一墨魚腸,皮脆餡有墨魚粒,煙煙韌韌。
豚大腸,高油脂,但火候十足,乾身不油膩。
雞尾,油脂度太高,燒製火候不夠高,未夠乾身。
2人光顧,點餐如下:
2 青椒仔$56
1 粟米$56
2 芝士年糕$58
1 燒明太子$108
加一後,合共HK$1,324。
2021-05-23
今日同老公去到呢間海旁串燒店,店舖喺西灣河水警總部旁邊,自成一角,入面海景優靜,牆上有掛鉤可以掛外套入到餐廳店員都非常友善,首先來了串燒,底部有熱石為串燒保溫,牛舌肉厚,白鱔就較瘦,但兩隻調味都十分重手,完全食唔出食材本身嘅味道,有點可惜。另外,紫蘇免治雞肉棒配有蛋黃,但味道只屬不過不失之後來了關東煮,本身諗住$148好似有少少貴,但食後就覺得性價比高湯頭鮮甜,每樣材料都十分入味,仲有流心蛋,十分驚喜然後叫咗蟹肉烏冬,可能已經食得飽飽哋,覺得成個烏冬都無乜味,蟹肉係真蟹肉,但應該用雪藏貨,肉質比較鞋,亦無乜鮮味最後甜品試咗梅酒啫喱,味道完全就係Choya梅酒整成啫喱都不錯

湯頭鮮甜,每樣材料都十分入味,仲有流心蛋,十分驚喜

最後甜品試咗梅酒啫喱,味道完全就係Choya梅酒整成啫喱
都不錯

2021-04-15 1166 views
晚餐 · 2人呢間日式餐廳第一次黎無得walk in,食唔到,所以第二次一早book 定位,但只係淨番6點...餐廳位於碼頭旁邊,所以環境幾清靜,吹住海風,偶而會聽到船經過嘅聲音~餐廳嘅主食以串燒為主,不過一定要試下個關東煮,好清甜嘅湯,材料都好豐富。關東煮 ($148)必試大啡菇 ($34)墨魚腸 ($42)日本豚五花 ($52)流心鵪鶉蛋 ($38)個名聽落特別D,但個味道好一般。芝士年糕 ($58)黑松露枝豆 ($48)比較起黎,我覺得鹽味枝豆好食D。松葉蟹肉鍋燒烏冬 ($128)好清貼嘅湯底,蟹肉嘅份量都好足夠,推薦~總括嚟講,呢間餐廳環境舒服、服務態度良好、食物質素高,係一間值得一去再去嘅餐廳。
晚餐 · 2人

關東煮 ($148)

必試

關東煮

大啡菇 ($34)
墨魚腸 ($42)

日本豚五花 ($52)

流心鵪鶉蛋 ($38)

個名聽落特別D,但個味道好一般。

芝士年糕 ($58)

黑松露枝豆 ($48)

比較起黎,我覺得鹽味枝豆好食D。

松葉蟹肉鍋燒烏冬 ($128)

好清貼嘅湯底,蟹肉嘅份量都好足夠,推薦~

關東煮
  • 松葉蟹肉鍋燒烏冬
2021-03-14 921 views
今日嚟呢度食晏晝,門面的確係好隱蔽,就咁睇你唔會知道呢度有一間日本餐廳,不過真是一個舒適的好地方,店員姐姐哥哥都好有禮貌。我揀咗食烏冬,因為被餐牌上的「雪場蟹烏冬」吸引咗,不過諗諗吓,來到呢度主要食串燒,下次都係食串燒好啲。胡麻蕃茄,好味😋 呢個串燒係朋友仔揀的呢個飯都幾別緻,份量剛剛好。雪場蟹係幾好味嘅,不過呢個價錢~ 如果多少少其他材料會好啲。一人一粒甜品整體來講係OK嘅,亦覺得呢度好舒服,食物質素都係好的。雖然價錢唔算好抵, 但係有禮嘅服務同埋舒服嘅環境令到我會加返分,真係感受到佢哋嘅誠意,下次要來食串燒!希望唔好令我失望呀。加油💪🏼

胡麻蕃茄,好味😋

呢個串燒係朋友仔揀的

呢個飯都幾別緻,份量剛剛好。

一人一粒甜品

希望唔好令我失望呀。加油💪🏼
閨蜜想吃好吃的日本串燒,所以事隔三年,我再次來到這間串燒店,和上次5月時分不同,因為昨天天氣還不是太熱,我們真的能夠坐在露台,好好的欣賞一下香港的百萬美景。雖然朋友想試水果酒,但最後我們還是先試了🍶 好可愛的酒壺和酒杯,讓我們還未喝心情已經高漲起來💕這酒並不算甜味最重的,入口的一刻有一丁點的辛口,但之後很易入口三年後的再次到來,多了很多菜式。我們也真的很不客氣的吃了不少。前菜:沙甸魚薄脆🐟、雞泡魚干漬物:螢光魷魚🦑串燒:五花腩🐷、牛舌🐮、紫蘇脆皮蝦🍤、月見免治雞肉棒🥚🐔、手羽、雞軟骨、雞腎🐓、山芋、小青椒🫑燒物:芝士年糕、松葉蟹🦀飯糰🍙甜品:梅酒啫喱閨蜜說能找到一個可以跟你一吃還能一起享受吃的樂趣的吃伴是一件十分幸福的事,萬分同意!所以即使吃到飯局的最後因為太大雨,沒辦法只能搬回室內,但整餐晚飯還是令人十分滿意及滿足。

前菜:沙甸魚薄脆🐟、雞泡魚干
沙甸魚薄脆

漬物:螢光魷魚🦑

燒物:芝士年糕、松葉蟹🦀飯糰🍙

甜品:梅酒啫喱

• 日本豚五花
  • 山芋
  • 梅酒啫喱
2020-11-09 1678 views
話說上次嚟食既時候已經訂定今次既對海位置. 帶住愉快既心情嚟享受我既周末午餐雖然間鋪唔大. 而對海既位置亦唔算闊落. 但係呢個疫情灰灰既日子. 已經算係好好既get away.  由於間鋪同小輪碼頭相連.  所以不時會見到D唔好既小輪出現. 算係係呢間餐廳食野既一大特色. 但可能有時你要忍受濃濃既機油味囉. 不過都扺既由於上次嚟食過既串燒唔錯. 所以今日我地兩個都主攻串燒SET. 叫咗一個串燒定食同燒鳥丼.  基本上肉既串燒都無重複. 所以大家可以開心SHARE串燒都係樣樣出色. 好快就比我地掃哂.  而可能對住個海心情都好既關係,  差唔多食完個SET又心絲絲咁再ORDER佢其他野.  個甲羅燒拼松葉蟹飯團唔錯. 燒得好香口.  結果兩個人食咗差唔多成千蚊出嚟. 雖然唔平. 但絶對好食,  重有得對住個海tim, 扺返啦. 一定會再返嚟食過

前菜

流心鵪鶉蛋

甲羅燒拼松葉蟹飯團

美國牛肉. 墨魚香腸

甲羅燒拼松葉蟹飯團
美國牛肉. 墨魚香腸
多次看見這店一直無法光顧,一次星期六中午12:00walk in話full哂(當時間鋪是得一張檯有客);一次早兩日訂位想星期五晚光顧都係話full booking終於早一星期訂了星期二晚4位,終於有位啦啦啦(故事教導大家想光顧要預早訂位啦!)是晚是一頓生日飯,4個人點了非常多串燒(下面會介紹我推薦的串)以及:前菜沙甸魚海苔脆:擺設精緻,得意,夠脆又香。其中一人形容為似鹹魚味鍋烏冬:比想像中份量足,四人一人一碗,熱熱濕濕,對個胃來說襯串燒一流蟹肉飯團:一客兩份,比想像細件,但入面見到ok份量蟹肉,表面也脆脆地,有紫菜自行包起來吃。精緻。巨蜂梳打:不是我飲,無影相,但大杯的。海鮮湯:也不是我飲,但以1人份量大碗的。味噌湯:不是我飲,但熱辣辣香噴噴的,份量和一般味噌湯碗一樣。串燒:講明是主打,當然好味。用熱石爐暖住串燒,細心打卡又靚。如果一次上多幾條,唔好每件逐件上更佳本人非常欣賞白鱔、流心鵪鶉蛋、雞腎、雞肝也是燒得一流,新鮮香脆香滑。當然牛肉、豚肉、雞軟骨、蔬菜類等這些基本口味一定好食。可惜無哂廣島蠔,否則一定試。總括來說,地方精緻有海景,環境清優很有身處日本居酒屋感覺。服務細心,食物亦是

終於早一星期訂了星期二晚4位,終於有位啦啦啦
(故事教導大家想光顧要預早訂位啦!)

巨蜂梳打:不是我飲,無影相,但大杯的。
海鮮湯:也不是我飲,但以1人份量大碗的。

可惜無哂廣島蠔,否則一定試。
總括來說,地方精緻有海景,環境清優很有身處日本居酒屋感覺。服務細心,食物亦是好味的。推薦。
2020-11-03
2020-10-30 1115 views
【絕無僅有一線海景💕西灣河超有情調日式串燒餐廳🧚🏻】最近發現西灣河海邊有超多好有特色既餐廳,假期專程走過黎依邊試下,千挑萬選之下揀咗依間chill到爆既日式串燒餐廳😍係正個海上面,早一日打黎book位留咗最外邊既枱❤️聽住海浪聲食飯,真係無邊間餐廳有咁既體驗,咩煩惱都一掃而空阿😆以為海邊餐廳實好貴❓依度既餐牌真係豐儉由人,想貴食既話一串A4和牛$178串都有,但係正常其他串燒都係$18-56左右😌由於朋友最近唔食得牛,牛個頁既餐牌另外放上黎比大家參考😂成晚叫咗十幾串串燒,上串燒時佢會放個熱石爐上面,確保串燒既溫度,超級貼心阿😎順帶一提,依度既服務質素超級好,侍應非常友善💁我地叫咗多春魚($24),白鱔($78),雞軟骨($22),大蔥雞肉($26),月見紫蘇免治雞肉棒($52),流心鵪鶉蛋($32),赤雞心($25),大蔥豚面頰($28),豚大腸($34),山芋($22),以上依啲都係一般般,不過不失(白鱔直程有少少失望),大家如果唔係特別中意食都可以唔洗試🙈下面就推介一啲覺得比較特別既😀—《 #鞍鱇魚肝》$58 ⭐⭐⭐⭐️⭐️係好少有得食既鞍鱇魚肝😭以前去親千兩都要食,依加罷食藍店之後都好
【絕無僅有一線海景💕西灣河超有情調日式串燒餐廳🧚🏻】

下面就推介一啲覺得比較特別既😀

《 #鞍鱇魚肝》$58 ⭐⭐⭐⭐️⭐️
係好少有得食既鞍鱇魚肝😭以前去親千兩都要食,依加罷食藍店之後都好耐無食過鞍鱇魚肝🥺依度既份量係平時三至四舊鞍鱇魚肝壽司既份量,一淡塞入口係幸福既感覺阿☺️上面有少少酸漬物同蔥,不過我就撥開哂,唔想比佢蓋過咗個油香味😘

《 #京都絹豆腐》$34 ⭐⭐⭐⭐️
第一次食依個絹豆腐,個口感同個樣都好似長沙臭豆腐,表面有一層皮😎依個豆腐出色在佢地調既汁,甜甜地,同個皮超級夾,啲汁滲哂入去😍非常有驚喜,最後都encore咗串☺️

《 #赤雞肝》$38 ⭐⭐⭐⭐️
全晚最厚肉既東西係依個雞肝😂本來就幾中意食肝,肝既質感令人有好滿足既感覺😍而依個雞肝都非常好食,夠厚身😍

《 #關東煮》$138 ⭐⭐⭐⭐️⭐️
佢依度既鍋物都係熱爐上,吹到少少凍既時候真係好想食番鍋熱辣辣既鍋物,而關東煮係充滿日本回憶既食物🙈一食就回憶番哂黎😭坦白講,關東煮基本上都唔會難食,只要熱住就好好食,而佢依鍋既料好多,有蛋,蒟蒻,蘿蔔,豆腐,芋絲,仲有超得意既麻糬豆皮包,一夾起即刻想放入口食咗佢🤤
2020-10-24
  • 鞍鱇魚肝
  • 京都絹豆腐
  • 赤雞肝
  • 關東煮
2020-10-19 951 views
之前行過西灣河碼頭見到有間日式串燒鋪幾靚,今晚終於得閒黎試吓!入面座位唔多,夠空間大家可以舒服坐低傾偈,原本想坐窗邊可以睇住船埋岸,但係book唔到。而且嚟之前最好訂位,唔係好易摸門釘,因為見好多人Walk-in都話冇位。其實仲叫咗好多其他嘢,但係食咗無影,燒豬大腸同烏冬超好食。可惜今次想食廣島蠔同埋關東煮冇貨,下次去食埋!總括非常開心嘅一晚,好環境傾偈,加上好嘢食!
鮟鱇鱼肝
燒牛柳
流心鵪鶉蛋
冬菇,秋葵
燒牛舌
We were lucky to snatch a seat during our staycation in the HK Eastside right before mid-autumn festival. Not wanting to dine at the hotel, we opted for something nice on the eastside, and booked Hatoba, a japanese yakitori restaurant tucked away in Sai Wan Ho Pier, across the street from all of the western restaurants you normally see at Soho East. I loved how exclusive it looked, right in the pier, quiet, beautiful. A good mood brings good reviews. We ordered a bunch of single skewers, we are

We ordered a bunch of single skewers, we are the type to have one of everything and then repeat whatever was good, and some umeshu, enough to bring us slightly tipsy (at least me) at the end of the meal.

I enjoyed the crispy pork belly
and the cheesey rice cake
the very best. Be sure to order the minced chicken skewer which came with a raw egg with rich soy which you could use to dip the rest of your skewers for the evening. The service was super and the staff so friendly.

chicken sushi shiso

chicken mince

cheese mochi

We saw the restaurant turn away at least 5 couples who were looking for an ad hoc affair and felt lucky.

Midway through our meal, the seas roared, the clouds burst with pouring rain. It was spectacular to see the thunderous waves in front of us as we finished our meal in peace.

Then we were drenched running only 3 seconds from the restaurant door into our nice rice on the way back to the hotel.

Great memories and would definitely return.
2020-09-30
chicken sushi shiso
cheese mochi
  • chickenthighwithshiso
  • chickenmince
  • cheesericecake
  • porkbelly
2020-10-12 519 views
跑步經過呢間鋪 (因為又無窗,  又關哂門, 所以都唔知佢係食乜既).  成日都諗係咩嚟架呢?  咁細間, 又無乜見人出嚟. 點知係OPENRICE 揾下, 都幾多好評架喎. 只係之前佢星期日又唔開, 我星期六又通常唔得閒. 所以一直都未試過. 今日終於有機會試下. 一開門, 就比佢個海境吸引住. 原來入面已經坐咗幾枱人. 由於我地無訂枱 (以為無人架嘛 ). 只係得返BAR枱可以坐. LUNCH價錢唔算平. 見佢出名食串燒. 當然就叫個串定食試下啦. 而老公就揀咗鰻魚釜飯三食由於坐BAR枱. 可以對住師傅睇住佢燒. 見佢件件都好細心去燒. 期待徝即時上升, 而肚就更加餓...先嚟我既串燒定食. 師傅係你面前即燒. 架下面重有熱石幫你暖住D串燒. 好貼心. 介紹返我覺得最好食既三樣, 美國牛肉串,  肉質好好, 好淋, 無渣.  一下就比我食哂日本絹豆腐, 呢個又係驚喜, 豆腐燒到個面脆卜卜. 但入面重係滑嘟嘟. 再加上佢豆腐面搽咗汁去燒. 真係好好食. 點解得一串咁少架. 墨魚香腸, 又係出色之作. 睇到一粒粒墨魚好實在同佢個燒汁亦好夾. 只可惜一串得3小粒. 兩啖既無.  其餘既串

). 只係得返BAR枱可以坐.

美國牛肉串

日本絹豆腐

其餘既串燒都OK既. 只係都係見慣既款式就唔特別介紹啦.
墨魚香腸

到我老公既鰻魚釜飯.  我老公話好食既. 我睇D魚個樣都唔錯(因為我麻麻地鰻魚). 所以就唔多評價啦.

重有跟既茶碗蒸同甜品

結論係,  食物真係唔錯. 尤其是串燒, 真係會食到心心眼. 但由於鋪面細, 所以想嚟既最好都係打嚟訂定位安全D. 可以既話記得訂對海嗰2-3張枱. 應該會係假日一個唔錯既放鬆好地方.
美國牛肉串
日本絹豆腐
墨魚香腸
2020-10-10 239 views
09-Oct-2020朋友搬進新屋好一段日子, 一直未有機會參觀探訪; 今晚終於約齊4人相聚!Soho East 聽得多, 但平常只會去西灣河文娛中心附近; 近碼頭這個位置還是第一次來! 如果早點下班, 還可以欣賞黃昏日落, 可惜啊!😂😂呢間日式料理店主打串燒, 有熱石爐保溫, 其實我好懷疑佢既功效, 因為每次串燒上枱, 我地都急不及待拿來放進口!😏 不過, 熱石爐確實增加了料理既可觀性!我嘗試逐一列出來:¤ 豚肉露筍卷¤ 蔥蒜牛肉: 名符其實, 係蔥+蒜+牛肉, 我覺得蔥蒜反而蓋過了牛肉味¤ 秋葵: 我期待燒完後仲保留到裏面滑"汕汕"既感覺, 但係😂¤ 京都絹豆腐: 剛燒好, 豆腐面層是脆的, 必試¤ 墨魚腸: encore 推介!¤ 帶子雞翼: 整體味道稍淡了, 帶子還是刺身食最滋味!¤ 紫蘇梅子雞腿肉: 少少既紫蘇味帶出左梅子醬既酸味, 好想研究點樣整呢個汁😋¤ 月見香葱脆脆蓋飯: 唔好講笑, 雖然無肉但係好好味。拌勻後嗰飯仲係好鹹 (講多次係好味的😋), 我笑說似生炒糯米飯!¤ 鍋燒烏冬由於我地趕住參觀友人新屋, 大約逗留1.5小時就離開了!
09-Oct-2020

我嘗試逐一列出來:
¤ 豚肉露筍卷
¤ 京都絹豆腐: 剛燒好, 豆腐面層是脆的, 必試
¤ 墨魚腸: encore 推介!
¤ 帶子雞翼: 整體味道稍淡了, 帶子還是刺身食最滋味!
¤ 鍋燒烏冬

由於我地趕住參觀友人新屋, 大約逗留1.5小時就離開了!
食串燒既話哩間埠都幾唔錯,首先就係4個人book左台🈶️房座,環境優美,仲可以望住碼頭船來船往但係唔嘈。重點就緊係串燒啦,叫左好多,最有印象就係芝士年糕、雞肝、白鱔、燒明太子同紫蘇雞腿,醃製的好燒出黎熱辣辣,皮又脆。另外試左個釜飯,睇menu就覺得好普通因為無咩餸架,得啲蔥花、蛋咁,但係出奇地好食,重要叫左兩次!講真食串燒真係唔夠飽。松葉蟹柳鍋燒烏冬都唔錯,湯底好飲,入面粒粒蟹肉,一鍋兩個人食就夠既,三個人都唔夠架啦。

芝士年糕
紫蘇雞腿肉