2015-12-31 1677 views
好多人覺得素食, 係D呀婆呀伯又或者和尚先黎既地方, 其實我都鍾意素食,為左身體著想, 更要吃多D素食,而且好多地方既素食都唔差, 今次我就同家人黎左間佐敦既素食店下午黎到人唔算太多, 一入到去, 就覺得好得意, 諗住係好似一般酒樓咁, 飲茶食飯, 回知佢劃左個位置係食快餐, 好似有漢堡包雞肶咁, 幾新奇, 下次可以試下好喇入主題, 我地兩個人, 叫左兩個菜, 大圓滿樓上樓同遼參扒柚皮, 兩個人都夠食了遼參扒柚皮, 其實柚皮已經好少地方有得食, 以前食開, 都係食牛什時候有得要蘿白或柚皮, 又或者中秋時去嫲嫲屋企先食到, 而家竟然係E 間鋪頭品嚐到, 真係幾驚喜, 遼參應該都係用蒟蒻做既, 柚皮呢, 煮到軟腍又鮮味十足, 口感鬆軟, 最緊要係冇左柚皮既苦澀味, 加埋個湯芡上面, 真係回味無窮大圓滿樓上樓, 一邊呢就係清蒸豆腐蛋, 另一邊就係炸既, 我叫佢豆腐蛋因為應該係用黃豆加蛋做成既底, 中間重有菜, 口感唔錯, 又蛋香又有豆味, 幾得意, 上面就有紅蘿白加蒟蒻做既帶子, 顏色配搭得宜, 帶子彈牙, 蘿白爽口, 而且有雙重口味一炸一蒸, 感覺良好, 佢地果度好似早茶同下午茶半價, 早
大圓滿樓上樓, 一邊呢就係清蒸豆腐蛋, 另一邊就係炸既, 我叫佢豆腐蛋因為應該係用黃豆加蛋做成既底, 中間重有菜, 口感唔錯, 又蛋香又有豆味, 幾得意, 上面就有紅蘿白加蒟蒻做既帶子, 顏色配搭得宜, 帶子彈牙, 蘿白爽口, 而且有雙重口味一炸一蒸, 感覺良好, 佢地果度好似早茶同下午茶半價, 早知我行多陣先上去食, 就有半價
$80 (Lunch)