2016-11-22 876 views
上次試過個飯同沙律, 今次試漢堡薯條~  魚柳包配薯條 + 熱檸茶素魚柳的口感比真魚柳實淨, 纖維比較豐富, 冇咁易散, 再配青瓜, 芝士, 蕃茄, 味道比茶餐廳食的更好~  豬扒包配薯條 + 凍奶茶素豬扒同素魚柳其實分別不大, 都係差不多的口感, 只係外型有少許分別, 其實唔講都唔知分別在那?
上次試過個飯同沙律, 今次試漢堡薯條~

2016-01-09
$27 (Tea)
Dining Offer
Tasting Event
2016-11-05 782 views
地點: 佐敦吳松街182號榮國中心2樓 2/F, Wing Kwok Centre, 182 Woosung Street, Jordan 交通指引: 港鐵佐敦站 C2 出口, 步行約3分鐘電話: 2736 6722 這家店是從OPENRICE上找到的店,我站在佐敦打開OPENRICE的搜尋,選了這家店來探險。 主菜 招牌拔絲骨 (HKD68) 店家推薦的招牌菜之一,是猴頭菇做的,配上新鮮的三色椒,味道仿糖醋排骨。由於猴頭菇本身就很有嚼勁,吃肉的朋友覺得吃起來很像肉,我自己本來就很喜歡吃猴頭菇,所以非常推薦。一盤HKD68,CP值很不錯。 大圓滿樓上樓 (HKD68) 店家推薦的招牌菜之一,主體是蒸蛋混菜,咬下去有點類似豆腐的口感,熱熱、軟軟的,蠻好吃的。菜上方撒了香草,整體味道蠻特別的。唯,在每塊蒸蛋上方裝飾的白色圓狀物,是素料,不好吃,就放在一旁不入胃囉。加工素料吃多了還是不健康的。素食主要是吃健康,以新鮮蔬食入口為主。 馬來炒貴刁 (HKD78) 因為我喜歡吃河粉,外加想嘗試”馬來”的味道,所以點這一道菜。味道蠻清淡的,有一點辣粉,吃起來舌頭有一點點辣味,很輕微的辣
地點: 佐敦吳松街182號榮國中心2 2/F, Wing Kwok Centre, 182 Woosung Street, Jordan

交通指引: 港鐵佐敦站 C2 出口, 步行約3分鐘

電話: 2736 6722

主菜

招牌拔絲骨 (HKD68)

大圓滿樓上樓 (HKD68)

馬來炒貴刁 (HKD78)

因為我喜歡吃河粉,外加想嘗試”馬來”的味道,所以點這一道菜。味道蠻清淡的,有一點辣粉,吃起來舌頭有一點點辣味,很輕微的辣味。整體來說,味道沒有很出色,河粉炒起來,我個人覺得沒有很好吃。沒有推薦。

菜單

• 招牌拔絲骨
2016-10-24 845 views
睇完電視介紹後, 即刻上嚟OR再睇睇d食評, 睇落都唔錯, 尤其是個雞脾好吸引我嚟試, 於是搵日出開嚟附近, 走嚟試一試先~呢度分開快餐同中餐兩邊, 一上到嚟有個阿姐招呼, 問食小菜定快餐, 我地答完快餐後, 阿姐都好有禮貌咁叫我地隨便, 因為中餐要收加一服務費, 所以有專人服侍同近門口, 而且佔地比例亦較快餐多, 但計食客, 快餐都好多人, 可能貪佢快同唔駛加一掛? 嚟到都算幾多人下, 全部枱都有人, 咁唯有搭枱, 然後去睇睇食乜好?有飯餐、沙律餐、包餐、淨小食幾個種類, 每個種類有幾款咁, 對我呢d第一次幫襯, 有少少迷茫, 但唯一不變就係專程為佢而嚟的雞脾, 所以叫一個沙律餐+一個飯餐~  涼瓜火腩飯 + 凍奶茶   仲都仲到用咩嚟做火腩, 呢個亦都係唯一我會成舊"火腩"放入口的, 味道唔算太差, 係個芡杰咗少少, 所以要盡快食, 如果唔係驚佢凍咗就大鑊, 一pet嘢唔駛食~  飯餐仲有例湯, 是日係紅蘿蔔煲蓮藕, 雖然佢係齋湯, 但都好濃味, 真係好似落咗豬骨一齊煲咁濃~  凍奶茶都預咗佢冇乜茶味, 所以都唔算失望  炸脾沙律 + 熱柚子蜜  見到食評相有炸脾, 從來都

涼瓜火腩飯 + 凍奶茶

凍奶茶都預咗佢冇乜茶味, 所以都唔算失望

炸脾沙律 + 熱柚子蜜
炸脾沙律 + 熱柚子蜜
 見到食評相有炸脾, 從來都未食過齋炸脾, 所以一定要叫嚟試, 但可算令我非常失望~ 諗住用叉吉住個脾棍, 但吉極都吉唔入, 唯有吉返個身, 點知一咬開, 先發現佢真係有骨, 果條骨仲要係雪條棍, 嘩...........真係估佢唔到, 我老公仲以為會用蔗去做, 個肉就用腐皮包成一舊, 成個構造簡直嚇人, 我仲比d相吸引嚟食..........
 沙律亦唔算太新鮮, 有d菜葉都變咗色, 但個汁酸酸地都幾OK~
 熱柚子蜜都唔算太淡, 可以啦~

呢度個快餐同大X樂果d一樣, 都係自己去買飛, 再拎去排隊, 但我一張飛入面有兩個餐, 佢竟然淨係做一個餐, 比完一個餐後仲收埋我地張飛, 跟住即刻同出面阿姐講, 佢先叫入邊搵返張單跟返, 原來佢時運高, 睇唔到我係有兩個餐囉~
2015-11-21
$42 (Lunch)
2016-08-20 2264 views
吃了一餐完美的素,完全唔明點解素蠔餅好食過真蠔餅,素咕嚕肉好吃過真咕嚕肉,素燒味併盤好味過真燒味XD 真係好神奇! 仲要唔貴先正! 做食物的人一定是高人! 下次會再去!
  • 燒味併盤
  • 咕嚕肉
  • 潮式蠔餅
  • 魚翅撈飯
2016-07-18 2484 views
星期三來個Green Wed,一看到用餐格局非常平民化,心裏面也叫自己不要期望太高,但吃過其用心制作的素菜,著實令人有驚喜!簡單地叫了酥炸荔茸魚丶腐皮髮菜素卷(有個很長的菜名)及清炒菜心。酥炸荔茸魚是小時候吃的傳統素菜,好過好多整色整水的奇怪素菜式。那個腐皮髮菜素卷(忘記了餐牌上的名,個名好長)非常香脆美味,用料十足,值得推介!飯後送上蕃薯糖水,好飽肚又抵食!
酥炸茘茸魚
腐皮髮菜卷
清炒菜心
2016-07-13
酥炸茘茸魚
腐皮髮菜卷
2016-07-10 1961 views
最近成日黎呢間素菜館吃飯,呢間素菜館的位置有分成食快餐的還是要飲茶食小菜的,去到千祈唔好坐錯位這次首先要講吓呢間素菜館既招牌菜"魚翅撈飯",看到實物第一個想法就是這東西超大碟的,起碼有四個人既份量。食落去就覺得個茨汁略嫌淡左D,而且有種茨汁太多飯太少既感覺,但整體來說還不算難吃。跟着介紹下個冬瓜盅,個湯落去比一般茶樓的口感咸少少,至於D冬瓜肉煮得比較硬身,口感十足,而且也有落足配料,感覺不錯。至於快餐部方面則有一個40蚊的三餸一湯既套餐可以選擇,我揀左麻婆豆腐,咕嚕肉(當然全都是素的)同酸齋,其中的咕嚕肉最值得一讚,"肉身"夠彈牙可口,至於其他兩味跟一般素食館的冇咩太大分別。
  • 魚翅撈飯
2016-03-30 2463 views
有朋友食素, 講左好耐話一齊去食, 終於約左班朋友平時出街都唔會食素, 而且又好似唔見有素食餐廳今次第一次食素菜環境係酒樓格局蝦多士香口好味 炸豬扒味道好似, 唔使一陣已經俾大家食哂 豆腐帶子不錯, 同平時酒樓食既一樣分唔出係真帶子定假帶子 炸蠔餅好多蠔 芋頭魚最好味, 好想encore 素食連串燒都有 口水雞口感雖然無真雞咁滑, 但味道同口水雞一樣第一次食素估唔到有咁多選擇, 每款菜都有驚喜, 下次再黎食
有朋友食素, 講左好耐話一齊去食, 終於約左班朋友
平時出街都唔會食素, 而且又好似唔見有素食餐廳
今次第一次食素菜
環境係酒樓格局

蝦多士香口好味
炸豬扒味道好似, 唔使一陣已經俾大家食哂
豆腐帶子不錯, 同平時酒樓食既一樣
分唔出係真帶子定假帶子
炸蠔餅好多蠔
芋頭魚最好味, 好想encore
素食連串燒都有
口水雞口感雖然無真雞咁滑, 但味道同口水雞一樣
第一次食素估唔到有咁多選擇, 每款菜都有驚喜, 下次再黎食
2015-08-20
2016-03-17 2899 views
新年前後實在吃太多美食佳餚,不想吃到肚滿腸肥啦!要減低罪惡感,就要久唔久食齋! 哈哈今次試新菜! 是日黎到佐敦"大圓滿"試齋啦。好似大家樂咁買飛到櫃檯排,賣嘅係三文治熱狗的----->齋!!!! 呢個concept真係幾前衞喎!其實大廳中間是食小菜的部分,乾淨企理,茗茶有2款選擇,玄米茶或麥茶,好健康喎!古法素蛇羹: 除了點了一個3小菜加湯的套餐外,因見到有齋蛇羹好特別,又點了一盅試味啦!唔講真係睇唔出佢係齋蛇羹哩?不過味道始終同真蛇羹有少少分別嘅竹笙羅漢齋豆腐: 最穩陣,菜心爽脆,材料新鮮清淡而不油膩招牌拔絲骨: 真。拔絲!!!吃了一啖媽媽問我是否叫左肉類小菜(聽聞有部分快餐部小食非齋,但我哋食小菜喎!素食小菜套餐嘛,自己又試了一口(我不是虔誠的素食者自問唔重要),亦吃不出個端倪。詢問了侍應姐姐,豈料對方嫣然一笑“係咪好似呢,素黎架”哈哈哈!真係好surprised套餐送嘅蕃薯素湯,甜甜地,幾好:the Signature Dish: 大圓滿樓上樓小弟至愛! 其實係素帶子蒸蛋,蛋裡有菜絲,蛋厚實而不“嚡口”,配少量茨汁調味just right剛好老闆在鄰桌招呼朋友,聽到少少(

今次試新菜! 是日黎到佐敦"大圓滿"試齋啦。
呢個concept真係幾前衞喎!
不過味道始終同真蛇羹有少少分別嘅
竹笙羅漢齋豆腐: 最穩陣,菜心爽脆,材料新鮮清淡而不油膩
招牌拔絲骨: 真。拔絲!!!
套餐送嘅蕃薯素湯,甜甜地,幾好
the Signature Dish: 大圓滿樓上樓
小弟至愛!

剛好老闆在鄰桌招呼朋友,聽到少少(無心架!枱實在距離太近)佢嘅經營概念: 想喺香港建立大x樂式連鎖快餐及素食小菜2合1的網絡,方便更多上班族及將素食更融入生活(大概咁講啦~)。又真係幾好喎

P.S.值得加分的是內設親子廁所,方便有小朋友的家庭,寬敞乾淨,加分!
2016-03-05
Type of Meal
Lunch
  • 竹笙羅漢齋豆腐
  • 古法素蛇羹
  • 大圓滿樓上樓
  • 招牌拔絲骨
2016-02-27 2219 views
上一篇《大圓滿素食》,重點介紹了該店的快餐部。然而,我說過,此店除快餐外,另設一個中餐部,可讓人舒舒服服地菇素,可以讓人大排筵席。是日寫的 Part 2,就是我們一家,為年齡已屆91歲的婆婆進行的慶生宴會,我們來到《大圓滿素食》筵開兩席,於中午時段,叫餸食飯。中菜部,用餐的檯凳及空間的感覺都比快餐部好,可以用寬敞舒適來形容。在這一邊,就算 full house,都不會感覺迫夾,但有時候太 full house,搞到要你坐埋去快餐部開飯,那感覺就不太好了。例湯,是一個新清的湯,紅蘿蔔,粟米、粟子,總之是一個好湯,去得多佛堂的素友,面對呢個湯,應該會覺得似曾相識。席宴的話,第一道菜總會是乳豬。是日我們散點兩圍,店方也把素乳豬,作為第一道呈上的菜式。有人說這是好多素肉,仿肉,的確是沒有錯,但作為入門派的素食,這一些齋口不齋心的東西,又幾吸引既。清DD,有一個竹笙羅漢齋豆腐,這是一個任何中式食店都會有的素小菜,簡單地用素料煮成一碟加個茨汁就是。平烯茶仔,酒樓的會味濃,素食店的,就會做得比較清,陪太太吃了多年的素,後者味道清清的,才是好味道的羅漢齋。招牌拔絲骨,用上了合成的素肉是《大圓滿》的一個
招牌拔絲骨,用上了合成的素肉是《大圓滿》的一個令某些素食人士不太歡喜的舉動。但先不耍談素肉,談咕嚕醬,這拔絲的效果是因為用了麥芽糖來做汁而成,很甜,很惹味,大人小朋友都超喜歡。
小炒皇是大排檔獨有的名物,素食版的小炒皇也就是雜不令的東西炒起一碟就是,脆的口感來至腰果,其餘就是脆玉瓜及彩椒,簡簡單單,香口惹味,可以叫好。
士多啤梨牛柳,這一個是把素食的黑椒牛扒切條再輕炒而成。士多啤梨沒煮過,也沒有汁,同我們期待的,有出入。
酥炸燒汁鰻魚,鰻魚脆,但醬汁的味道有少少保留,而且素鰻魚的餡脆得黎有點點的怪異,吃不慣。
這一個素文昌雞,我可以說是是日整個午餐的 lowest point。素雞的質感一般,沒有豆香味,落重了一個很似沙薑汁但味道又奇奇怪怪的汁,劣。
五柳比目魚就為以上的兩味餸加返不少分數,向來,這一種素魚肉是最受大家歡迎的,而且煎到脆一脆,味道更添香口,伴上一個既甜又酸的五柳汁,感覺這是一道蘇浙菜。
生炒糯米飯,炒得入味,飯也是軼綿綿的,若是加上了素臘腸之類的東西相伴,會是更香口,這樣單糯米飯加花生,太單調了。
魚翅撈飯是《大圓滿》的 signature,炒底的飯,加上一些類似瑤柱絲的素料,另素翅羹用料十分豐富。食用前需要做一個大動作,就是要把素翅羹同飯撈在一起,要變成湯飯咁食,再加一點紅醋,味道同席宴的素翅及真翅沒分別,多了飯在內,更加之有質感。試了這一個,又何需食真的魚翅呢。
甜品,我們點了兩款,其中一個就是潮州式的反沙芋。要做一個好的反沙芋,不是一件容易的事,首先,芋頭一定要靚,要粉,而且炒糖的功夫也是十分講究的。做法我不太懂了,只知道做得好食,是一件不容易的事。

是日的反沙芋,糖面脆,由內至外也非常之甜,個個都讚好。
原隻椰皇燉奶,的確是用了原隻椰子去燉,原個上,又熱又香,燉奶帶有很香的椰青味,而且椰肉又十分之嫩滑,再加上燉奶夠甜,香味亦十足,一人食,也許太飽,二人食,既甜美又溫馨。
大園滿,大滿足的一餐,早前做了會員更有九折的優惠。我們一行18人,折扣後連加一連貼士才$1850。極經濟,極抵食,絕對值得我大力去推介。
$80 (Lunch)
Celebration
Chinese New Year
2016-01-13 1819 views
第二次黎自從上次食過後翻噚味好喜歡好似真的肉食似的素菜今次經開上黎食個下午茶醫肚點了個沙嗲雞肉串HKD46味道真的像雞肉配醬同吃唔會辣但惹味口感像雞肉般嫩滑賣相好精緻共有4串一個人都可吃掉完全唔覺膩而且感覺比真的肉串更健康另外呢款同樣好吃松露鮑羅萬有HKD78單單名字夠吸引賣相亦好精美面層係松露第二層十足真鮑魚似的第三層係類似牛肉般下層蕃茄加上醬汁同吃,味道十分清甜唔膩片片鮑魚口感好爽口,像真度極高配上蕃茄微酸的味道口感更佳中間片肉是素齋同樣入味一個人的下午茶也可好健康奈何價錢較貴下次再來要試試快餐不過呢度既素食不論賣相味道出奇好吃多吃也夠健康

第二次黎

面層係松露

第二層十足真鮑魚似的

第三層係類似牛肉般

下層蕃茄

加上醬汁同吃,味道十分清甜唔膩
片片鮑魚口感好爽口,像真度極高

配上蕃茄微酸的味道口感更佳

不過呢度既素食不論賣相味道出奇好吃

多吃也夠健康

2015-12-28
2015-12-31 1677 views
好多人覺得素食, 係D呀婆呀伯又或者和尚先黎既地方, 其實我都鍾意素食,為左身體著想, 更要吃多D素食,而且好多地方既素食都唔差, 今次我就同家人黎左間佐敦既素食店下午黎到人唔算太多, 一入到去, 就覺得好得意, 諗住係好似一般酒樓咁, 飲茶食飯, 回知佢劃左個位置係食快餐, 好似有漢堡包雞肶咁, 幾新奇, 下次可以試下好喇入主題, 我地兩個人, 叫左兩個菜, 大圓滿樓上樓同遼參扒柚皮, 兩個人都夠食了遼參扒柚皮, 其實柚皮已經好少地方有得食, 以前食開, 都係食牛什時候有得要蘿白或柚皮, 又或者中秋時去嫲嫲屋企先食到, 而家竟然係E 間鋪頭品嚐到, 真係幾驚喜, 遼參應該都係用蒟蒻做既, 柚皮呢, 煮到軟腍又鮮味十足, 口感鬆軟, 最緊要係冇左柚皮既苦澀味, 加埋個湯芡上面, 真係回味無窮大圓滿樓上樓, 一邊呢就係清蒸豆腐蛋, 另一邊就係炸既, 我叫佢豆腐蛋因為應該係用黃豆加蛋做成既底, 中間重有菜, 口感唔錯, 又蛋香又有豆味, 幾得意, 上面就有紅蘿白加蒟蒻做既帶子, 顏色配搭得宜, 帶子彈牙, 蘿白爽口, 而且有雙重口味一炸一蒸, 感覺良好, 佢地果度好似早茶同下午茶半價, 早
大圓滿樓上樓, 一邊呢就係清蒸豆腐蛋, 另一邊就係炸既, 我叫佢豆腐蛋因為應該係用黃豆加蛋做成既底, 中間重有菜, 口感唔錯, 又蛋香又有豆味, 幾得意, 上面就有紅蘿白加蒟蒻做既帶子, 顏色配搭得宜, 帶子彈牙, 蘿白爽口, 而且有雙重口味一炸一蒸, 感覺良好, 佢地果度好似早茶同下午茶半價, 早知我行多陣先上去食, 就有半價
$80 (Lunch)
2015-12-25 1495 views
傳統香港人喜以大魚大肉,認為咁先係富足但現代人思想觀念都已改變好多食素不再是平淡大圓滿真正地把傳統單一素食重新改良款式多又新而且味道可造到真般,簡直神手呢!呢度有快餐或飲茶選擇我個人喜慢慢嘆所以選小菜慢食大圓滿最特別係有健康的麥茶供客人選擇有益健康不過味道唔係人人接受到而每次到食肆我都必點甜品想不到未吃完正餐店員好快就送上甜品效率真快呢款蛋白燉椰皇HKD28份量多多,價錢合理蛋白及椰皇香氣結合放進口只有一絲柔滑,慢慢滑進喉嚨內香甜而不膩 仲有心食冰鎮飽魚(HKD28/隻;HKD108/6隻;HKD208/12隻)平常吃飽魚動輒都要數百元呢度28蚊一隻好有飽魚味道而且冰鎮口感更鮮一個人吃的午餐真的吃不多再來一個好喜歡吃的大良炒鮮奶HKD53作結鮮奶是鹹味的,好滑,好似在吃蛋白滑蛋般,還有奶香味餐牌上的只點了一點點有空必要帶媽咪一同前來好適合她呢類喜健康的人而且味道好好係必再光顧的食店其一
傳統香港人喜以大魚大肉,認為咁先係富足

但現代人思想觀念都已改變好多

食素不再是平淡

大圓滿真正地把傳統單一素食重新改良

款式多又新

而且味道可造到真般,簡直神手呢!
呢度有快餐或飲茶選擇

效率真快

呢款蛋白燉椰皇HKD28

份量多多,價錢合理

蛋白及椰皇香氣結合

放進口只有一絲柔滑,慢慢滑進喉嚨內

香甜而不膩

平常吃飽魚動輒都要數百元

呢度28蚊一隻

好有飽魚味道

而且冰鎮口感更鮮
一個人吃的午餐真的吃不多

再來一個好喜歡吃的大良炒鮮奶HKD53作結

鮮奶是鹹味的,好滑,好似在吃蛋白滑蛋般,還有奶香味
餐牌上的只點了一點點

有空必要帶媽咪一同前來

好適合她呢類喜健康的人

而且味道好好

係必再光顧的食店其一

2015-10-10
$200 (Lunch)
  • 麥茶
  • 冰鎮鮑魚
去左佐敦買開野,見到有間素菜店叫大圓滿未去過就諗住今日清清地食下素食。上到去見到分開2邊,一邊似快餐店形式,另一邊似餐廳有中式茶飲,最後同朋友去左餐廳果邊坐得舒服點飲口茶。今次叫左3個餸,價錢都合理吾貴,3個餸送到桌面時沒想到都幾靚。最後每人都係百多元就食飽飽返去。五枊比目魚像真度都好高同口感好似,份量其實都不少,但醬汁如果酸少少就更好,當然最好加個白飯黎先。蛇羹好味道,係新菜式,款式已經十分相似,口感都不錯,仲有脆脆和香料食就令到件事更加完滿,佢仲有一碗和一鍋選擇,食多食少隨意,我最後食左3碗添,特別適合我吾可以成日食蛇的我但又口痕想食下。大圓滿樓上樓,蛋加豆腐一齊整加上少少菜顏色已經十分吸引,上面還有素帶子。份量多,醬汁吾太杰身但味道偏淡。

2015-12-15
Type of Meal
Dinner
2015-12-06 1484 views
餐廳門口唔明顯,因為地下有個樓下間酒樓o既阿姐o係度得兩層所以行樓梯算喇上到去門口冇人,自己行入去是但搵個侍應,好快就有位坐室內好光猛,但感覺快餐區同飲茶區分隔得唔夠明顯侍應問我飲咩茶,口快答佢要香片,佢話呢度冇香片,得玄米或者麥茶um...呢度食中餐,我expect中茶都好正常丫?點知你會俾日本茶咁有趣?咁咪揀左玄米,但淡到不行睇左好耐,佢個精選menu真係只不過將主餐牌入面o既野抽出黎,冇特別平到今晚係同屋企人黎預祝我生日,阿爸餓鬼上身咁不停話叫咁少唔夠最後叫左一湯一飯四餸先(男友仲叫我唔好勉強揀真齋,因為呢度太多假齋,即係腐竹/麵筋扮肉)侍應會幫我地分好,咁大煲分到10碗有d素翅,我覺得個湯肉南瓜底但又飲唔到南瓜味粉皮太多,其他料相對地顯得少最滿意o既一個餸,美中不足係份量唔夠多,竹笙太少,而且偏咸羅漢出唔哂黎o既一個羅漢齋原本想要紅莧菜,但賣哂(定係其實唔o岩季節?)侍應埋黎通知o個時話可以揀豆苗,好在我記得豆苗係貴一個double,如果唔係就俾佢誤導左唯有要左白菜仔.薑味十足,所以會有d辣,好似我咁鐘意食薑就一定唔可以錯過確實菜名我已經忘記,又芋頭又鴨咁口感幾有趣,芋頭o個邊
餐廳門口唔明顯,因為地下有個樓下間酒樓o既阿姐o係度
得兩層所以行樓梯算喇
上到去門口冇人,自己行入去是但搵個侍應,好快就有位坐
室內好光猛,但感覺快餐區同飲茶區分隔得唔夠明顯

咁咪揀左玄米,但淡到不行

今晚係同屋企人黎預祝我生日,阿爸餓鬼上身咁不停話叫咁少唔夠
雞絲翅
侍應會幫我地分好,咁大煲分到10碗
有d素翅,我覺得個湯肉南瓜底但又飲唔到南瓜味
雞絲粉皮
粉皮太多,其他料相對地顯得少
竹笙羅漢齋
最滿意o既一個餸,美中不足係份量唔夠多,竹笙太少,而且偏咸
羅漢出唔哂黎o既一個羅漢齋
薑茸炒白菜仔
原本想要紅莧菜,但賣哂(定係其實唔o岩季節?)
素鴨
確實菜名我已經忘記,又芋頭又鴨咁
口感幾有趣,芋頭o個邊軟軟地,扮鴨o個邊就有少少脆
巴提雅炒飯
呢個炒飯完全感受唔到個芭提雅o係邊度,係咪o係d提子乾度?
普通到不得之了o既炒飯

清左以上之後好似仲有肚可以食少少甜品,於是...
大良炒鮮奶
係咪我唔知炒鮮奶到底係咩一回事,我覺得呢個野叫做炒蛋白會貼切d
冇奶味,淨係得個咸字
黃金糕
黃金糕就一般,但真係要趁熱食,凍左會痴埋哂一堆野咁

埋單見到總數都唔覺得貴,但知道茶錢一位要$10,就覺得有冇攪錯,d茶淡到咁,好意思收$10位
加上好多野都扮肉,因為我覺得食齋係唔應該咁食,所以我唔會再黎了
2015-12-01
Celebration
Birthday
雞絲翅
竹笙羅漢齋
薑茸炒白菜仔
2015-12-05 1551 views
同素食朋友已有多年交友的經驗,而且太太亦是一名素食者,多年來,我不斷地被開發及自我開發我的素食世界,對素食的認同及認知越來越深。問我對有什麼素食心得,沒有可,我只是一名饗客,只要美味,就什麼都行。然而,令我覺得開心的,就是香港,甚至是深圳、澳門,素食店及表明有素食餐單的店越來越多。近些日子,又有一個全新的素食名字出現在大家的眼前了,而且,這店的其中一個主打,就是少見的素食快餐。這新店,就是位於佐敦吳松街的《大圓滿素食》。此店,分了兩部份,一邊是正宗的素食中菜館,另一邊是很傳統的港式快餐,頭兩次來,我們只是兩口子、三口子,簡簡單單,快快食好行街及早點返屋企。快餐部,就在取食物 counter 的面前,而屏風後,就是正常中式素食館的飲食地,執筆前一日才因為家人的生日去了中餐部,所以我會於不日另文再述。第一次來,我同太太真真正正地食下午茶,她點了一份素魚沙律,素魚,是兩片炸好的素魚柳,可惜我太太要了沙律,如是要薯條,這的而且確是一份素食的 Fish & Chips。味道上,是好,不過看見這一些魚,大家都知道是合成食品,總會令你的味道感開心的。不過,我要一讚他們的沙律醬,我想問問是甚麼來頭,他

第一次來,我同太太真真正正地食下午茶,她點了一份素魚沙律,素魚,是兩片炸好的素魚柳,可惜我太太要了沙律,如是要薯條,這的而且確是一份素食的 Fish & Chips。味道上,是好,不過看見這一些魚,大家都知道是合成食品,總會令你的味道感開心的。不過,我要一讚他們的沙律醬,我想問問是甚麼來頭,他們說是自製了,而且是秘方....
魚扒漢堡,用上了同上同樣的魚扒,一片,但多了芝士,多了漢堡包,也多了薯條。是很 Hong Kong Style 的快餐食品。味道上,同樣是合成食物的味道,不過,夠熱,夠香....喂,港式快餐,不要要求那麼高。
其實我們是下午茶當午餐食,所以兩份餐絕對是不夠的。於是我們加點了一客公司三文治,三層的烘底三文治。用上了美味的切片熟蛋,加有青瓜片,加有沙律醬,簡單味道美。
改日為了研究外婆生日的餐單而晚上再來,太太點了一個咖喱雜菜飯,不過,咖喱偏辣,感覺只是一般般。
叉燒乳豬飯,看圖的樣子不錯,出來我樣子也十足十燒味飯,不過,絕吃這些仿肉食品,又油多又咸,又多化學味道,吃一次夠。
中湯反而是最好的,是日的湯溫和滋潤,小朋友飲了半碗,我飲了一碗半。
感覺上,《大圓滿》快餐部,到是炸點好食好多。給小朋友開心食的炸雞塊加薯條,雖非常簡單,又不健康,但味道同賣相氹到大人同小朋友歡喜便可。
炸魷魚,也是一個非常香口之物,有相似的質感,有香口的味道,炸出來的食品,我可以說,是吸引的。
最後要說是奶茶,夠濃,但最好要求他們多奶,這樣會好飲好多。
味道不錯的素食快餐,但大家不要用用健康兩個來拍我頭,因為,就算葷食的港式快餐,都是食製成品,合成肉,毫無健康可言。這一個素食版的港式快餐,既抵食,又香口,又充滿了香港人的味道,間中食下,不錯。另,早餐時段同下午茶時段有半價,更加之經濟實惠。不過,優惠唔知做到幾時。
$30 (Tea)