2023-12-14 2376 views
聖誕就快到,同媽媽一齊去左行outlet同apm買聖誕禮物,跟住過隔離鱷魚恤中心飲茶。呢間星海•星海薈即使係閒日都幾多人,好彩都有位。整個場地以婚宴爲佈置,就係呢個典雅又浪漫嘅氛圍瞬間吸引左我地嘅注意。高貴嘅絲花裝飾、華麗嘅水晶燈、成個場地長度嘅養魚缸,彷彿置身於海洋館中,比人一種高貴典雅嘅感覺,喺度擺酒相信會令新人倍感榮耀。喺門口等嘅時候見到唔同嘅菜單,有百日宴、冬至、甚至乎外賣盆菜都可以,岩曬呢個12月做冬/聖誕/公司annual dinner一連串嘅節日活動黎聚會食飯。除左一般常見嘅點心外,酒樓亦有好多唔同嘅新款點心,我地就叫左蟹粉小籠包、鮮蝦帶子鳳眼餃、蘿蔔千絲天鵝酥、春風得意腸,齋聽個名已經吸引。蟹粉小籠包:小籠包裏面充滿金黃色嘅湯汁,將柔軟而薄薄嘅外皮打開,蟹粉嘅鮮香味隨即四溢,十分香濃。當我地咬開嘅時候,滿滿嘅湯汁都喺嘴裏爆開,幸好冇辣親咀。山竹牛肉球:鮮嫩多汁嘅牛肉混入馬蹄增加口感,搭配腐竹增添香氣,加埋唿汁,最愛呢個味道。鮮蝦帶子鳳眼餃:同平時食開嘅蝦餃相比,呢個鮮蝦帶子蝦餃除左賣相精美,口感亦更為出色。蝦餃外皮煙韌,內餡更為飽滿,蝦肉嘅鮮甜口感充分展現出黎,鮮嫩多汁

蟹粉小籠包

山竹牛肉球

鮮蝦帶子鳳眼餃:同平時食開嘅蝦餃相比,呢個鮮蝦帶子蝦餃除左賣相精美,口感亦更為出色。蝦餃外皮煙韌,內餡更為飽滿,蝦肉嘅鮮甜口感充分展現出黎,鮮嫩多汁,仲有加埋帶子更增添鮮甜嘅味道。

鮮蝦帶子鳳眼餃

蘿蔔千絲天鵝酥:普通嘅炸蘿蔔絲經過廚師悉心製作後,變得更為名貴。用餅乾製作成天鵝頭,再用炸蘿蔔酥造身體,創意無限。味道亦非常出色,外層酥脆,內裏柔軟,蘿蔔香甜,令人印象深刻。

蘿蔔千絲天鵝酥

蟹籽燒賣皇:燒賣皇採用蟹籽作爲餡料,香氣撲鼻,一咬落去,漲卜卜非常飽滿,肉質彈口,調味恰當,能感受到燒賣鮮甜味道。

蟹籽燒賣皇

藥膳鳳爪:媽媽試左啖湯,非常欣賞。藥膳味道剛好,冇苦味亦唔會過重當歸味。鳳爪入口鮮嫩,浸泡喺藥膳湯中,獨特嘅香味同藥膳滋補功效,媽媽連湯都飲埋。

藥膳鳳爪

春風得意腸:喺腸粉入面包住炸蝦肉餡,腸粉皮薄香滑,肉餡有蝦、芫荽、蟹籽、粟米等,口感彈牙亦帶點清爽,而炸蝦亦炸到金黃酥脆;加上豉油,令炸蝦腸粉味道剛好,實在係心機作品。

春風得意腸

椰汁馬豆糕:濃郁嘅椰香同奶味,甜度剛好,糕非常滑身同Q彈,而馬豆雖然冇乜香味,但係軟硬遇中,最後黎份香甜嘅糕點,涼浸浸食落冇咁濟,美味可口,讓人唇齒留香,係飲茶必叫甜品

椰汁馬豆糕

總結黎講,呢間酒樓嘅點心美味又精緻,令人留下深刻印象。此外,服務態度也非常周到,欣賞招待嘅姐姐,勤快有禮。今日媽媽都食得非常開心,下次可以再黎。

蟹粉小籠包
山竹牛肉球