2022-08-04
.之前已經知道呢間餐廳嘅食物出名精緻,今次終於約咗朋友嚟high tea 打卡(●'◡'●)ノ.🫖 下午茶套餐 $438/兩位用(包24件鹹點+甜點、兩件鬆餅及兩杯飲品)呢個 tea set 真係好啱打卡,24件鹹甜點以白色盤子一次過送上,排列整齊,賣相精緻小巧,色彩繽紛,充滿藝術感 🎨.介紹幾款個人覺得最好食嘅:🥧 鹹點 ✧ 鴨肝餅 • 鴨肝入口creamy帶油香,搭配脆餅口感更有層次,配上柚子醬,酸甜解膩。✧ 蟹肉撻 • 蟹肉足料鮮甜,再加上魚子醬,充滿鹹鮮風味。✧ Parma ham卷 • Parma ham 口感油潤帶鹹香,卷住幼滑cream cheese,味道好夾。✧ 吞拿魚撻 • 吞拿魚肉質軟滑,配上枝豆更清爽。.🧁 甜點✧ 紫薯撻 • 撻面放上食用花,望落好靚,紫薯味道天然,香濃突出。✧ Macaron • 有4款口味,外層薄酥,裡面綿密有糖心口感,味道都唔會太甜。✧ Scone • 帶有濃郁牛油香,外層口感鬆脆,內裡鬆化帶微濕,配上奶油忌廉同果醬,幾好食。.🍹飲品 +$20 升級為Mocktail✧ 柑橘•青檸•薑酸酸甜甜嘅果味加上薑汁汽水,夠氣解渴。✧ 薰衣花•白桃汁
🫖 下午茶套餐 $438/兩位用
(包24件鹹點+甜點、兩件鬆餅及兩杯飲品)
介紹幾款個人覺得最好食嘅:
🥧 鹹點
✧ 蟹肉撻 • 蟹肉足料鮮甜,再加上魚子醬,充滿鹹鮮風味。
✧ 吞拿魚撻 • 吞拿魚肉質軟滑,配上枝豆更清爽。
🧁 甜點
✧ 柑橘•青檸•薑
酸酸甜甜嘅果味加上薑汁汽水,夠氣解渴。
✧ 薰衣花•白桃汁
清甜白桃汁配上淡淡花香,味道天然清新。
🍓 伯爵茶雪糕•茉莉花奶凍•草莓蛋白霜 $88
擺盤一樣好靚,雪糕伯爵茶味香濃,奶凍軟滑花香清新,配上酸酸甜甜嘅草莓點綴,味道更豐富。
總括而言:餐廳走簡約風格,加上落地玻璃可以feel到柔和陽光,感覺好放鬆。食物方面,個人覺得甜點正常發揮,鹹點反而有新鮮感,幾有驚喜!加上食物賣相及擺盤充滿藝術感,係一次唔錯嘅~視覺及味覺的體驗(*˘︶˘*)