2021-02-25 11344 views
這天是年三十,約朋友來這裏補祝生日兼團年 😁。 我們大約12:45pm 來到餐廳。入座時,侍應提供信封給我們入口罩👍。這個時候,客人不多,仍有很多座位。我們被安排坐中間位置的四人枱,寬敞舒適😊! 窗邊位已經坐滿了人,似乎客人都喜歡坐窗邊位 ,有些少街景,也比較光猛。 Lunch menu 有5款菜式,包一杯飲品,若要咖啡或朱古力就要另外加錢。午餐不包湯或沙律,但就跟麵包及牛油。每人有兩片細細塊,不同種類的多士。 多士烘得很鬆脆。我另加$18要了個素菜沙律。沙律菜新鮮,車厘茄也鮮甜。 沙律醬味道酸酸甜甜,份量剛好。朋友叫的澳洲肉眼扒先上。 6oz 對女士來說都頗多😄。 朋友怕見血,所以要了8成熟。 這個熟度就比較韌,可能6至7成會好些。 我這魚魚控就叫了麻辣柚子三文魚。見到麻辣兩字有點怕怕,但又很想吃魚,於是問侍應可否走辣。 侍應說不能走辣,但可以叫微辣,那就微辣吧! 三文魚柳很厚身,我在為它拍照的時候,魚肉的中間部分仍渗出油。 魚肉很滑,夠味,好好味 😋😋! 烤雜菜很新鮮,薯仔也好味! 朋友要了水果茶,很多冰,很冰凍。凍飲不用加錢👍。味道可以啦!我這朱古力控當然要試試這裏的特濃朱古力。
這天是年三十,約朋友來這裏補祝生日兼團年 😁。

我們大約12:45pm 來到餐廳。
入座時,侍應提供信封給我們入口罩👍。
這個時候,客人不多,仍有很多座位。
我們被安排坐中間位置的四人枱,寬敞舒適😊!

午餐不包湯或沙律,但就跟麵包及牛油。
bread and butter

每人有兩片細細塊,不同種類的多士。 多士烘得很鬆脆。

我另加$18要了個素菜沙律。
Garden Salad

沙律菜新鮮,車厘茄也鮮甜。 沙律醬味道酸酸甜甜,份量剛好。

Australian Ribeye

朋友叫的澳洲肉眼扒先上。

Spicy yuzu salmon

我這魚魚控就叫了麻辣柚子三文魚。

魚肉很滑,夠味,好好味 😋😋!
烤雜菜很新鮮,薯仔也好味!

朋友要了水果茶,很多冰,很冰凍。
凍飲不用加錢👍。
味道可以啦!

Hot Chocolate

我這朱古力控當然要試試這裏的特濃朱古力。
有粒棉花糖在上面漂浮,配上少少拉花,挺可愛。
加$18很抵。

這杯朱古力的確比一般朱古力濃,甜度適中,
我覺得滿意。 粒棉花糖我飲完杯朱古力才吃,棉花糖就甜喇😄!

這裏食物和環境都幾好,會再來的。
2021-02-11
Lunch
Garden Salad
Spicy yuzu salmon
Hot Chocolate
6 day(s) ago 0 views
知道呢間餐廳一向都好多人嚟打卡於是經開尖沙咀特登嚟試下餐廳嘅booking都好full,所以都滿心期待呢餐飯講下服務態度,餐廳服務比快餐店更求其經理態度及溝通能力十分差,需要改善問嘢時會覺得你麻煩,顯得唔耐煩同唔想答,埋單又會pat張單落枱可能因為個經理叫我地嗌甜品時我地冇嗌到,所以唔當我地係客咁令人感覺好差,好似食餐飯都要受氣咁😓呢個價錢配呢個服務實在唔會再食😓-- 蟹肉特菲麵整體而言,本身諗住有鹹蛋黃應該都幾香同埋夠味,但淡而無味。
知道呢間餐廳一向都好多人嚟打卡
於是經開尖沙咀特登嚟試下
餐廳嘅booking都好full,所以都滿心期待呢餐飯

講下服務態度,餐廳服務比快餐店更求其
經理態度及溝通能力十分差,需要改善
可能因為個經理叫我地嗌甜品時我地冇嗌到,所以唔當我地係客咁
令人感覺好差,好似食餐飯都要受氣咁😓
呢個價錢配呢個服務實在唔會再食😓

- 蟹肉特菲麵
整體而言,本身諗住有鹹蛋黃應該都幾香同埋夠味,但淡而無味。

伴娘喺幾年前同我食過呢間嘅甜品原本諗住同佢去食點知甜品舖接咗跟住佢話尖沙咀有一間不過唔係食甜品嘅但係有afternoon tea佢由年頭已經話好想試吓咁我就記得mark定上OpenRice訂位😏上次去食甜品已經覺得好特別今次我睇吓呢間下午茶如何不過意外地我哋以為三點先開始原來一點已經有👏🏻唔係講笑個擺盤都幾精美我仲要求寫個Happy birthday佢呢個set我仲以為全部都係甜點原來都有鹹點,仲好意外地有scone 添我覺得個scone嘅白醬同埋莓果醬都好好食然後佢入邊每一款嘢都差不多有一對而且我覺得佢哋個鹹點都幾好食甜點都係意外地好食而且呢個價錢性價比真係好高仲有侍應生係會見你自拍嘅時候會話幫你手影相,果然好識做👍🏻原本以為唔夠飽嘅原來都唔係喎仲有特別記住其實我行緊生酮,不過為咗呢條友破戒啦😁
伴娘喺幾年前同我食過呢間嘅甜品

不過意外地我哋以為三點先開始原來一點已經有👏🏻
唔係講笑個擺盤都幾精美
我仲要求寫個Happy birthday
佢呢個set我仲以為全部都係甜點
原來都有鹹點,仲好意外地有scone 添
我覺得個scone嘅白醬同埋莓果醬都好好食
然後佢入邊每一款嘢都差不多有一對
而且我覺得佢哋個鹹點都幾好食
甜點都係意外地好食
而且呢個價錢性價比真係好高
仲有侍應生係會見你自拍嘅時候會話幫你手影相,果然好識做👍🏻
原本以為唔夠飽嘅原來都唔係喎
仲有特別記住其實我行緊生酮,不過為咗呢條友破戒啦😁

2021-06-06
$240 (Lunch)
2021-06-06 0 views
食物擺盤是藝術這間店的每一道菜的撘配非常有特色重點是擺盤美得讓人捨不得去吃✨私心推薦這兩道菜o̴̶̷᷄ ̫ o̴̶̷̥᷅💗蜜柑開心果柚子楓糖花腩肉花腩肉像慢煮了八小時一樣 非常非常軟嫩 蜜柑和楓糖加強和帶出了花腩肉的香甜配合柚子微微酸甜味 因此甜而不膩 freshfresh的一道菜✨💗煎鱸魚檸檬洋薏米海鹽蛋白霜鱸魚皮煎得非常香脆 魚肉很滑嫩檸檬洋薏米在仿意大利米飯的口感非常特別✨美味🤤🤤🤤無澱粉🤭卻好像在吃飯非常適合怕肥的美女們而海鹽蛋白霜有一種淡淡的鹽和蛋白味 口感非常有趣🤭難以形容的好味道 會令人想不停吃不停吃☺️三種食物混在一起吃 💯💯💯💯💯
食物擺盤是藝術

口感非常有趣🤭難以形容的好味道
會令人想不停吃不停吃☺️
三種食物混在一起吃 💯💯💯💯💯
2021-06-02 0 views
野食超級好食嗰紫薯蓉好滑好creamy鵝肝又香又大件 入口即溶🤘🤘鹹點餅底超級好食😜😜😜😜Parma ham配芝士口感好豐富😝馬卡龍合共4件, 隨機三至四款都唔同味, 唔會死甜, 分得出每一隻馬卡龍嘅味道😍總括而言鹹點同甜點都好正😍😍😍配埋英式鬆餅加紅桑子洛神花醬 啱啱好🤤🤤🤤飲品亦都唔錯 玫瑰咖啡好香好入味同朋友屋企人一齊食 值得一試啱曬港女打卡 呃like 👀👀👀又可以叫職員幫你喺個版度用朱古力寫字😍
野食超級好食

同朋友屋企人一齊食 值得一試

啱曬港女打卡 呃like 👀👀👀
又可以叫職員幫你喺個版度用朱古力寫字😍

2021-05-20
$200 (Tea)
  • Afternoon tea set
  • 鵝肝凍批
2021-06-02 0 views
人數:2個(女)日期:5月中時間:6:30天氣:熱食個生日快樂飯Book左6:30 無乜人即刻入座Book嘅時候見到有asiamiles & OpenRice pay都幾好有幾十蚊減首先點左個紅菜頭三文魚沙律,再之前係餐包一個燒八爪魚米型粉一個蜜柑花腩肉仲有個可以係booking 預先request寫字嘅甜品整體評分:中上上 🍝🍝🍝🍝沙律:調味適中,三文魚油充足主食:1.八爪魚彈牙有八爪魚味,唔會似膠 2.花腩夠香但調味相對輕手,個sauce好食少柑甜甜品:一直都好食,係portion 可以多啲服務:主動性偏低環境:minimal style清潔:都滿意我都想食個tea...
人數:2個(女)
日期:5月中
時間:6:30
天氣:熱

食個生日快樂飯
Book左6:30 無乜人即刻入座
都幾好有幾十蚊減

首先點左個紅菜頭三文魚沙律,再之前係餐包
一個燒八爪魚米型粉
一個蜜柑花腩肉
仲有個可以係booking 預先request寫字嘅甜品

整體評分:中上上 🍝🍝🍝🍝
沙律:調味適中,三文魚油充足
甜品:一直都好食,係portion 可以多啲
服務:主動性偏低
環境:minimal style
清潔:都滿意

我都想食個tea...
以前有同朋友係「ATUM Restaurant」食過生日飯,知道呢間餐廳嘅下午茶茶點賣相好精緻,都對個下午茶心動咗好耐~呢日藉住一週年紀念日終於都去咗試~男朋友提前一個星期就book好咗位,當日4點去到幾乎都滿座~「ATUM Restaurant」位於尖沙咀K11,餐廳裝修有格調,室內佈置有藝術感~下午茶套餐$458,加一合共五百,包24粒甜鹹點拼盤,2個英式鬆餅,同埋2杯野飲。甜點鹹點拼盤——擺盤整齊乾淨,賣相都超精緻,猶如一件藝術品,打卡一流!味道方面個人覺得鹹點整體味道都唔錯,未去到話好好食好有驚喜,但都不過不失。甜點方面就有少少失望,甜點整體味道都係偏甜,而我同男朋友都唔係太鐘意食太甜嘅野,所以馬卡龍呢類甜點唔係太適合我哋。飲品方面——有各式咖啡、茶、mocktail、cocktail任君選擇,男朋友就揀咗杯青瓜·薄荷·青檸梳打,味道唔錯,好清爽!而富有試伏精神嘅我就盲點咗杯推介飲品,原來係杯椰子咖啡,味道都ok,咖啡味較淡,同埋稍甜咗少少~整體來講,食物賣相好精緻,味道一般,如果係節日或者紀念日去打打卡係一個唔錯嘅選擇~🧡下午茶Set($458)🧡青瓜·薄荷·青檸梳打🧡推介飲

🧡下午茶Set($458)
🧡青瓜·薄荷·青檸梳打
🧡推介飲品
推介飲品
青瓜·薄荷·青檸梳打
青瓜·薄荷·青檸梳打
2021-05-31 0 views
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗尖沙咀調查呢間甜品店🍽☕️High Tea Set $438📸表示見到呢個high tea set好精緻,一件件小巧嘅鹹點同甜點梅花間竹咁逐行整齊咁排列好,非常吸睛😍🙋🏻‍♂️表示個high tea set每件都好的骰,好特別,個人最愛鹹點係餓肝,三文魚同Parma ham,而甜點就鍾意macaron同檸檬撻,另外值得一提杯Coffee Tonic係好正,漸層效果靚之餘,飲落仲有好豐富嘅層次感,餓底覺得呢杯係必點,真心推介呢個high tea set,有機會要再食多次📈吃貨指數😋好味度 9/10🔙返啅度 9/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗尖沙咀調查呢間甜品店
🍽☕️High Tea Set $438

📈吃貨指數
😋好味度 9/10
🔙返啅度 9/10
2021-05-30 0 views
一向都知到Atum 嘅tea set 好出名~前排同女友食完幾回味,今次就帶男朋友黎試下。不過由於我哋兩個都好肚餓,所以我哋就直接叫咗主菜。 兩個主菜擺盤好靚,就如藝術品一樣~1. 鴨胸紅菜頭洋薏米冇諗到個薏米佢好似飯咁多,味道偏酸,個人唔太喜歡酸嘅,所以唔係好啱我。鴨胸就正常,好厚切,啖啖肉,好有口感。2.吞拿魚黑炭大蒜油飯個油飯做得好出色,好香!吞拿魚正正常常食呢個得油膩用過紅薏米平衡吓竹炭latte好滑,奶味都幾香,唔知係咪因為竹炭,所以個咖啡味比一般的latte 冇咁濃?查實個人最喜愛係主餐前送麵包!好出色,嗰個法國麵包焗到好香脆,另一件合桃麥包都好好食☺️可惜佢冇得買。下次都係食返Tea Set😆
1. 鴨胸紅菜頭洋薏米
鴨胸就正常,好厚切,啖啖肉,好有口感。

2.吞拿魚黑炭大蒜油飯
個油飯做得好出色,好香!吞拿魚正正常常
食呢個得油膩用過紅薏米平衡吓

生日朋友又帶我去擺左係”To-Eat-List”好耐既餐廳😍位置隱蔽,兜左三圈先發現,舖頭之間有條小路入。餐廳樓底好高,多落地玻璃,自然光照入黎好舒服。✨味道79分,環境80分,服務78分。.🔸Afternoon Tea Set ($438/2位)總共有24件鹹甜糕點,每件都好精緻好靚,一黎到已經寫哂HBD,點蠟燭,打卡一流!不過佢唔係每件都一式兩件,有啲難分,每行係鹹點甜點隔住隔住,唔怕一次過食甜會好膩。另外佢仲有兩個scone,微熱,鬆軟,唔易散。.🔸燒八爪魚•墨汁脆片•蘋果蕃茄米形粉($208)燒八爪魚好好食,巨形,啖啖肉,微辣,軟熟彈牙。意粉似米粒,醬汁酸酸甜甜,不錯。墨汁脆片令整碟變成藝術品,不過冇乜味,純粹好睇,撈埋米形粉食會阻住我品嘗啲粉。.🔸竹炭鮮奶咖啡($50)竹炭本身冇乜味既,所以都係latte既味,純粹覺得黑蚊蚊幾得意幾好睇。
位置隱蔽,兜左三圈先發現,舖頭之間有條小路入。

餐廳樓底好高,多落地玻璃,自然光照入黎好舒服。
✨味道79分,環境80分,服務78分。
🔸Afternoon Tea Set ($438/2位)
總共有24件鹹甜糕點,每件都好精緻好靚,
一黎到已經寫哂HBD,點蠟燭,打卡一流!
不過佢唔係每件都一式兩件,有啲難分,
每行係鹹點甜點隔住隔住,唔怕一次過食甜會好膩。
另外佢仲有兩個scone,微熱,鬆軟,唔易散。
Afternoon Tea Set

🔸燒八爪魚•墨汁脆片•蘋果蕃茄米形粉($208)
燒八爪魚好好食,巨形,啖啖肉,微辣,軟熟彈牙。
意粉似米粒,醬汁酸酸甜甜,不錯。
墨汁脆片令整碟變成藝術品,不過冇乜味,
純粹好睇,撈埋米形粉食會阻住我品嘗啲粉。
燒八爪魚•墨汁脆片•蘋果蕃茄米形粉

🔸竹炭鮮奶咖啡($50)
竹炭本身冇乜味既,所以都係latte既味,
純粹覺得黑蚊蚊幾得意幾好睇。
竹炭鮮奶咖啡
2021-05-09
$400 (Lunch)
Afternoon Tea Set
竹炭鮮奶咖啡
  • Afternoon tea set
2021-05-24 494 views
尖沙咀藝術館1樓慶祝生日飯,好朋友幫我慶祝生日,來到ATUM Restaurant, 環境很好,因為訂左位,所以可以安排安窗口位, 見到街景及有一點花景,因為大家都不是太喜歡食甜品就没叫到好吸引既全甜品併盤,不過下次一定會試下,見到好多人叫又放得靚,最重要係色彩繽紛,今次就叫住個海鮮併盤先, 頭盤有跟麵包同牛油好食,海鮮併盤好精緻放得好靚, 當然又要打卡啦,見到D咁精緻既食物心情都特別好.海鮮併盤有海膽,帶子,甜蝦,生蠔,.....全部都係我仲意食既海鮮.之後就叫左兩位咖啡,都係高水準,下一次再慶祝要再來食過
海鮮併盤
2021-02-19
$320 (Tea)
海鮮併盤
2021-05-20 768 views
員工及經理服務態度求其,好似去左快餐店一樣嘅服務水平,或者更差。總之唔覺得去左叫做“餐廳”食飯。本來有d期望,去完覺得味道不錯,但冇咩興趣再去。見到有其他關於服務態度嘅負評,餐廳管理層應作檢討
ATUM Restaurant💛睇得又食得😋😋·~~~~~~~~~1️⃣High tea set($438兩位用)*無限♾️吸睛又夠哂用黎打卡既high tea set🥰😍😍😍👍🏽👍🏽24件好似小精品放係個白色瓷碟上面😍😍😍估計馬卡龍係最尾食既,所以由另一邊頭食起就必定無錯😂但每行係咸甜咸甜咸甜咁食,咁樣變左無咁膩😌👍🏽😋😋*整體24件黎講味道都好唔錯!係唯獨馬卡龍前一行出哂事😂🤭🙈味道有啲奇怪同出眾*High tea set仲有2個鬆餅,鬆餅夠哂鬆,醬先係重點!有2個醬,分別係仙人掌果肉醬同疑似cream cheese既醬,但奶味又好重,就咁食都好好味!😋😋😋(score:4/5)·2️⃣山椒鴨胸·櫻桃·伯爵菜蜜瓜($1xx)*肚餓又想試下啲main於是叫多個main試下,誰知有驚喜😋😋😋鴨胸勁香😋😋鴨胸皮既油脂夾埋肉食完全無敵😆😆😆(score:5/5)·-評分👑賣相:✨✨✨✨✨味道:👅👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5分滿分)~~~~~~~~~~
ATUM Restaurant💛
睇得又食得😋😋
~~~~~~~~~
1️⃣High tea set($438兩位用)
(score:4/5)
2️⃣山椒鴨胸·櫻桃·伯爵菜蜜瓜($1xx)
(score:5/5)
評分👑
賣相:✨✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
山椒鴨胸·櫻桃·伯爵菜蜜瓜
山椒鴨胸·櫻桃·伯爵菜蜜瓜
  • High  Tea  Set
2021-05-16 599 views
餐廳位置很難找!很容易就會忽略掉!所以要預少少時間尋找一下!炸甜番薯條 檸檬蜜糖醬甜蕃薯條口質有驚喜!又甜又脆,又不油膩,讓人停不了,想一直食!檸檬蜜糖醬味道獨特清新酸甜,一流!煎鱸魚·檸檬洋薏米·海鹽蛋白霜檸檬薏米取代飯,感覺好清新和清爽,即刻吸滿忌廉也不膩,而且飽肚!洋薏米咬口煙韌。另外,鱸魚皮香脆可口,但魚肉肉質比較粗糙,口感有點影響!海鹽蛋白霜咸咸的,口感好神奇!紅桑莓雪葩·竹炭朱古力雪糕·蛋白霜紅桑莓雪葩有助解膩,酸味特出,要配合竹炭朱古力雪糕一齊食,味道才平衡一點,帶酸又帶甜味。而且蛋白霜口感實在太有趣了!(有點迷上了,那種有違和感的口感。)

炸甜番薯條 檸檬蜜糖醬

煎鱸魚·檸檬洋薏米·海鹽蛋白霜

紅桑莓雪葩·竹炭朱古力雪糕·蛋白霜
2021-05-09 1085 views
優惠:用OpenRice pay 滿$200減$50位於K11隱蔽的角落,很有情調的餐廳,適合情侶浪漫拍拖去。每樣食物都好似藝術品咁,好靚,好適合打卡。上菜前,每人有兩片餐包,暖暖的,加埋牛油好好味。前菜無花果沙律,軟芝士,士多啤梨,風乾火腿 ($126)(7.5/10)好Fresh嘅配搭, 開胃之選。主菜鹹蛋黃,萵筍,蟹肉意粉 ($178)(9/10)我勁鍾意呢一道主菜,鹹蛋好香,意粉不規則嘅表面,拈上更多汁,萵筍爽口,食完想繼續食。柚子吞拿魚,黑炭大蒜油飯($188)(7.5/10)相對較為淡味的一道菜甜品伯爵茶雪糕,茉莉花奶凍,草莓蛋白霜($88)(8/10)賣相非常好,打卡一流。也許是用茶做主題,甜品不會過甜,奶凍好感好rich。
優惠:用OpenRice pay 滿$200減$50

上菜前,每人有兩片餐包,暖暖的,加埋牛油好好味。

前菜
好Fresh嘅配搭, 開胃之選。

主菜
鹹蛋黃,萵筍,蟹肉意粉 ($178)(9/10)
鹹蛋黃,萵筍,蟹肉意粉

柚子吞拿魚,黑炭大蒜油飯($188)(7.5/10)
相對較為淡味的一道菜

甜品
伯爵茶雪糕,茉莉花奶凍,草莓蛋白霜($88)(8/10)
鹹蛋黃,萵筍,蟹肉意粉
  • 鹹蛋黃萵筍蟹肉意粉