男朋友話啱啱出咗Bonus,所以要同我豪番晚!我當然唔會放過機會,一早做好晒功課,搵定地方食好嘢餐廳位處大坑,地點雖然唔算好就腳,不過勝在比較靜,可以好好享受我地嘅浪漫晚餐平時餐包都係食兩啖就算,但呢到嘅餐包上枱時仲係微熱嘅,而且最正係佢個黑松露牛油,沾少少一齊食,好味!所以最後我地係食晒所有餐包囉頭盤係Seared Lobster,上枱嘅時候碟邊放咗啲乾冰,所以睇落真係超有仙氣龍蝦肉質彈牙,配埋魚子醬、柚子同醃製番茄仔一齊食,貴氣得嚟,味道亦都好夾,唔錯之後繼續係頭盤Foie Gras Ganache,鵝肝食落細膩滑潤,近乎入口即溶,而且仲帶啲淡淡嘅鵝肝香,真係每一啖都係享受食完頭盤就到湯啦,Butter Squash Veloute 同Langoustine Seafood Bouillon 兩款湯味道都好濃郁,真係各有千秋!不過如果要我㨂,我會㨂後者海鮮湯!因為入面有啲麵包粒,食落有啲咬口,口感豐富啲之後就到主菜Tenderloin 香煎慢煮牛柳啦,唔單止賣相精緻,肉味仍都非常濃郁,食落唔會韌,配埋個磨菇汁一齊食,味道唔錯另外一款主菜我地揀咗Pork Loin 豬里脊,入口軟腍鬆

另外一款主菜我地揀咗Pork Loin 豬里脊,入口軟腍鬆軟,真係好少食到啲咁高質嘅豬

一餐完美嘅晚餐又點少得甜品呢!呢個係法式焦糖芝士蛋糕,最特別嘅係面頭嗰層焦糖,食落外脆內軟
而且芝士味濃郁得來又唔會太甜,我同我男朋友都好鍾意
另外一款甜品係朱古力松露蛋糕,朱古力味香濃之餘,同樣亦都唔會好甜
不過比起芝士蛋糕,我個人喜歡外脆內軟嘅芝士蛋糕多啲!哈哈

我同我男朋友都好滿意呢餐飯,雖然鋪頭唔算大,但勝在食物取勝!值得再嚟!
2017-11-22