2019-01-22 1529 views
嵐橋是非常地道日本風裝潢的小店,面積不大,但非常有感覺。有些細節位做得好好,東瀛味十足。其實今次是我第二次幫襯,在剛開張時嚟過一次,D刺身丼真係幾令人回味,今次朋友話想食日本野又帶佢嚟試試。選擇好多,左揀右揀點了一個赤鯥丼,一個貝三味丼。朋友嘅赤鯥丼料豐富到不得了,有牡丹蝦有海膽有赤鯥,講起赤鯥可能都不是太多人認識,但其實呢隻魚係好多日本人都喜歡,既有好似拖羅般的濃醇的油脂,又一D都唔腥。相較起赤鯥丼,我嘅貝三味仲要貴啲,貝三味有帆立貝、象拔蚌、北寄貝三種貝類,另外有蟹鉗、吞拿魚蓉作為陪襯。貴的原因,想必都是因為當中活的象拔蚌和活的北寄貝,北寄貝係香港唔算罕有,但好似呢種灰灰地色嘅新鮮北寄貝則好難得,因為保存太難,可以活食真係好新鮮。無論係北寄貝定係象拔蚌,口感細膩更富有層次感,味道超級很鮮甜,有點類似鮮甜螃蟹肉,而且口感很脆!當然,帆立貝都係非常清甜可口,但係口感上就冇其她兩類貝咁爽脆。除了丼飯,串燒類都頗多選擇,尤其是雞類,一隻阿波酢雞,又被分咗雞翼、雞尾、雞腎、雞肝等唔同部位。我地叫咗串燒雞肝,相較起鵝肝,雞肝就不是飽含油分的感覺,相較比較粉的口感,喜歡吃內臟的人可以試下。另外強
選擇好多,左揀右揀點了一個赤鯥丼,一個貝三味丼。
赤鯥丼
貝三味丼

𩶘魚湯
另外強烈建議大家將送既麵豉湯升級做𩶘魚湯,濃郁魚鮮味!

丼飯依然保持水準,串燒不是試得太多,不能作太多評論,下次食丼飯之餘叫多幾款小食試試!
2019-01-07