2021-02-16
新春過後,約人食lunch , 過節吃得太多糕點及中餐,想食啲開胃酸味嘢,所以想起食泰國嘢,諗起他的冬陰功湯、木瓜沙律、鳳爪。在OpenRice booked 咗The One 4樓的Cambo, 好方便!因為本來之前想另一間泰菜,不能經OpenRice book, 打電話去book,又話full, 要試walk-in , 好冇癮啫。12noon 去到,坐低就被set lunch menu的價錢吸引了,平宜抵食約$80/set 包普通茶啡,特飲加$8。而A la Carte menu 價錢貴好多,可能預俾晚市,但已經兩個幾月冇咗晚市~我哋兩個人都選了蝦冬陰功湯河。我認為,湯底比較甜,但朋友覺得剛好,我覺得加多少少辣,減少少甜會比較適合我自己口味。餐廳裝修OK,其實座位不算多,亦全部坐滿,咁嘅價錢,不能有太多要求。
我哋兩個人都選了蝦冬陰功湯河。