2020-06-25 941 views
昨日約左班靚媽行尖沙咀,見到一間中式酒吧似的,但原來另有一片天地。樓上是打邊爐,大家都有餓意就食餐勁既其實我第一次食魚鍋打邊爐,店員介紹我們食$168 招牌紅湯加古壇酸菜魚,仲有鮟鱇魚一碟。紅湯其實是麻辣湯,紅椒麻辣感都算唔錯,因為我不太食得辣,呢個都食到。酸菜湯底酸度至岩我,加了六個月古法醃菜,這種古早酸菜味道很吸引。吃魚鍋應該是先吃魚,後配菜。湯底滾起再落魚,等漏斗沙落就可以食得,第一次嚐鮟鱇魚,鮟鱇魚肉質爽口,鮮嫩,已經起骨,魚肉配酸菜湯非常鮮美。花尾龍躉必叫,女士要補充膠原,魚塊大件,肥美,鮮美至極,肌理纖維結實豐富,油份,膠質食得出的鮮味。之後大家興起又叫支白酒,riesling 夏天必叫,果味濃郁,很清新,我愛甜,所以好影入口,一試愛上。我們叫了不少拼盤很抵食,愛牛的必要叫特選牛肉拼盤,有牛小排,肥牛片,一口牛,牛栢葉,牛骨髓及手打牛丸。其中牛小排再另外叫一碟,肉質鮮美,不太薄有口感,食真少少的牛味,脂肪分佈平均,好靚的紅白花紋。主食我們叫了健康的寬粉及淮山麵,寬粉很爽滑,而且很彈牙,配酸菜湯真係好夾,掛汁的食法好滋味。淮山麵配蕃茄湯又別有一番風味,麵條要再煮耐的,食落去爽

主食我們叫了健康的寬粉及淮山麵,寬粉很爽滑,而且很彈牙,配酸菜湯真係好夾,掛汁的食法好滋味。淮山麵配蕃茄湯又別有一番風味,麵條要再煮耐的,食落去爽身,唔錯。

下火飲品有檸茶,薏米水和竹蔗茅根水,每位都係$18任飲,其實都唔錯。因為他們的飲品都係自家制,發麻的舌頭都要休息下再戰鬥。

食到差唔多完時,仲有清甜桂花糕,桂花味足夠,甜甜地又清清地,真係好開心的魚樂無窮打邊爐。

• 特選牛肉拼盤
  • 招牌魚鍋