2020-06-25 166 views
昨日約左班靚媽行尖沙咀,見到一間中式酒吧似的,但原來另有一片天地。樓上是打邊爐,大家都有餓意就食餐勁既其實我第一次食魚鍋打邊爐,店員介紹我們食$168 招牌紅湯加古壇酸菜魚,仲有鮟鱇魚一碟。紅湯其實是麻辣湯,紅椒麻辣感都算唔錯,因為我不太食得辣,呢個都食到。酸菜湯底酸度至岩我,加了六個月古法醃菜,這種古早酸菜味道很吸引。吃魚鍋應該是先吃魚,後配菜。湯底滾起再落魚,等漏斗沙落就可以食得,第一次嚐鮟鱇魚,鮟鱇魚肉質爽口,鮮嫩,已經起骨,魚肉配酸菜湯非常鮮美。花尾龍躉必叫,女士要補充膠原,魚塊大件,肥美,鮮美至極,肌理纖維結實豐富,油份,膠質食得出的鮮味。之後大家興起又叫支白酒,riesling 夏天必叫,果味濃郁,很清新,我愛甜,所以好影入口,一試愛上。我們叫了不少拼盤很抵食,愛牛的必要叫特選牛肉拼盤,有牛小排,肥牛片,一口牛,牛栢葉,牛骨髓及手打牛丸。其中牛小排再另外叫一碟,肉質鮮美,不太薄有口感,食真少少的牛味,脂肪分佈平均,好靚的紅白花紋。主食我們叫了健康的寬粉及淮山麵,寬粉很爽滑,而且很彈牙,配酸菜湯真係好夾,掛汁的食法好滋味。淮山麵配蕃茄湯又別有一番風味,麵條要再煮耐的,食落去爽

主食我們叫了健康的寬粉及淮山麵,寬粉很爽滑,而且很彈牙,配酸菜湯真係好夾,掛汁的食法好滋味。淮山麵配蕃茄湯又別有一番風味,麵條要再煮耐的,食落去爽身,唔錯。

下火飲品有檸茶,薏米水和竹蔗茅根水,每位都係$18任飲,其實都唔錯。因為他們的飲品都係自家制,發麻的舌頭都要休息下再戰鬥。

食到差唔多完時,仲有清甜桂花糕,桂花味足夠,甜甜地又清清地,真係好開心的魚樂無窮打邊爐。

• 特選牛肉拼盤
  • 招牌魚鍋
  • 牛小排
1K
由年初一開始,好多食肆都會暫時關門賀新春,要出街食飯,都要好好諗下。想推薦呢間餐廳,剛剛年三十晚一家人出去晚飯,感覺不錯,於是選擇寫佢推薦俾大家,等大家由今日到初七開始,整個新春想食飯都可以多個選擇。認識呢間餐廳,因為朋友J先生帶佢阿媽去打邊爐,係面書check In,見到佢同佢阿媽都讚不絕口。看一看呢間餐廳嘅資料,原來係新開,再然後發現有一個好平嘅新春龍躉鮮魚鍋四人餐,於是試吓運氣,年三十晚睇吓有冇得訂,竟然一book就有位,無理由唔試。呢間餐廳一月頭先新開,舊地點就係好出名嘅大阪日本料理,不過裝修咗之後係一間好有型格嘅餐廳,下層更加係有間cocktail吧。其實呢度cocktail唔錯,不過遲啲另寫一篇文再講,今日要先講期間限定嘅四人餐。新辣道原來是一間北京名店,選用了百年徐氏秘製湯底,採用四川自貢鹽,加上秘製家傳方法研製,當中加入六個月精心醃製的古法醃菜熬煮,更突出美味和香氣。呢度有招牌紅湯龍躉鍋,還有秘製鮮椒龍躉鍋、蒜香龍躉鍋、古壇酸菜鮟鱇魚鍋、黔南番茄石斑鍋等,讓高質鮮魚與秘製湯底相結合,可以吃到魚肉的爽彈,入口鮮甜而不腥,並細嘗到不同湯底的濃香,媽媽不太好魚,但也會喜歡。呢

呢個餐價值$888,不過有招牌紅湯龍躉鍋、”魚別不同拼盤”、豚牛雙拼、三寶拼盤、前菜、蔬菜什錦及健康淮山麵,四個人絕對夠食。

就算你唔夠食,單點全部都係$40至$200左右,一點也不貴。

先吃前菜有辣青瓜和鴨腎,送酒一流。

香港嘅邊爐好興有唔同嘅混醬俾你撈,呢度特別要留意嘅就係佢哋自家製嘅辣醬,好正好惹味。

新辣道鮮魚鍋的吃法是「先吃魚、後配料」,魚先上俾你影相呃like。

招牌紅湯龍躉鍋一邊麻辣,一邊豬骨湯。

龍躉只需要淥3分鐘就可以,魚夠大件夠肥美,豬骨湯配就清新,辣味就添上層次,那邊吃都好。

豚牛雙拼上場有仙氣,以呢個咁平嘅價錢,牛肉豚肉的質素都非常不錯,不過最美味係牛肉。

三寶拼盤有牛丸、墨丸、貢丸,呢個真心推介,我好少係打邊爐嘅地方食到啲丸咁好食,除非自己屋企打邊爐買啲靚丸,特別讚牛丸完全係好似汕頭食嘅種類,成口係肉汁,加上超級彈牙。

如果你下次嚟單點,一定不能錯過丸類。

魚別不同拼盤有魚蛋,魚皮餃,魚札,普遍都幾好食,特別魚札好有新鮮感。

蔬菜什錦無乜特別,不過菜不是太多種,最令人覺得好就係喺呢個火鍋中間有個窿,可以俾你用水淥青菜,如果你唔想太辣或者豬骨太油,就好方便。

仲有打邊爐必備嘅自制響鈴,大部份人應該都愛。

最後個餐有兩個健康淮山麵,加上辣魚湯非常正,而且麵質好不錯,又有益。

個餐可以加$88要一支紅酒,不過我哋自己本身叫咗一杯cocktail ,所以個餐我哋選擇左一支百香果汁,味道好啱辣魚鍋。

除咗呢個咁抵嘅火鍋餐外,每枱顧客更可獲贈$100現金禮券,可於下次惠顧時使用。

而食客只要讚好及分享新辣道鮮魚鍋facebook專頁,更有機會獲贈限量版特製魚型陶瓷器皿乙隻,數量當然有限,如果你嚟到一定不可錯過。

如果過黎記得欣賞下餐廳嘅裝修,幾靚,你會覺得一間咁靚咁fancy嘅餐廳,價錢應該要貴好多。

新辣道鮮魚鍋

尖沙咀尖沙咀亞士厘道14號亞士厘大廈地下及1樓
2020-01-24
2020-07-01 37 views
亞士厘道...平時返工食晏都會去附近食飯,有日經過見到呢間餐廳..覺得幾得意....因為呢間餐廳有2層....係路邊望過去覺得似酒吧多D...行近D睇餐牌先知原來係食火鍋既....今晚就放工去試下.....首先經OpenRice訂位係會有折扣...所以如果想試嘅話就建議經OpenRice訂位喇而今晚我就訂咗夜晚6:45所以會有八折...餐廳環境好舒服....侍應亦都好好禮貌呢間餐廳有一個秘製辣醬用嚟點火鍋配料好好食開始分享一下我叫咗啲咩嘢食...加$18一位就可以任飲檸檬茶...檸檬茶偏淡用嚟配火鍋一流...可以解渴鍋底...我叫咗佢哋招牌嘅鴛鴦鍋底(酸菜魚加麻辣)非常之推介酸菜魚鍋底...(鍋底附送鮟康魚)用嚟食烏冬....同食魚好正特級牛肉拼盤..一個價錢食到唔同既牛佢哋嘅手打牛肉丸都好好食....我特別鍾意食黑栢葉....另外我都叫咗雲吞....炸午餐肉..皇帝菜都好好食...可能因為個鍋底好食所以覺得其他配料都一樣好味😋侍應嘅服務非常好會定時走過黎睇一睇需唔需要加湯....如果兩個人黎講我覺得份量啱啱好。呢個價錢有咁嘅質素....抵食😊

今晚就放工去試下.....
首先經OpenRice訂位係會有折扣...
所以如果想試嘅話就建議經OpenRice訂位喇
而今晚我就訂咗夜晚6:45所以會有八折...
餐廳環境好舒服....侍應亦都好好禮貌
呢間餐廳有一個秘製辣醬用嚟點火鍋配料好好食

開始分享一下我叫咗啲咩嘢食...
加$18一位就可以任飲檸檬茶...
檸檬茶偏淡用嚟配火鍋一流...可以解渴
鍋底...
我叫咗佢哋招牌嘅鴛鴦鍋底(酸菜魚加麻辣)
非常之推介酸菜魚鍋底...(鍋底附送鮟康魚)
用嚟食烏冬....同食魚好正
特級牛肉拼盤..一個價錢食到唔同既牛
佢哋嘅手打牛肉丸都好好食....
我特別鍾意食黑栢葉....
另外我都叫咗雲吞....炸午餐肉..皇帝菜
侍應嘅服務非常好會定時走過黎
睇一睇需唔需要加湯....
如果兩個人黎講我覺得份量啱啱好。
呢個價錢有咁嘅質素....抵食😊

2020-06-29
  • 手打牛肉丸
  • 招牌酸菜魚鍋底
  • 鮟康魚
我好鐘意火鍋,冬天可以一星期食一次!而因為疫情,好多個星期無火鍋!今日可以火鍋,當然要揀間好啦!所以就揀Le間同班朋友齊齊食辣野...正!我地叫左招牌魚鍋(新辣道招牌紅湯+古壇酸菜鍋+鮟鱇魚)秘製鮮椒鍋 +黔南蕃茄鍋海鮮拼盤肉類拼盤特選牛肉拼盤花尾龍躉四寶拼盤健康淮山麵爽滑寬粉等等其他美食本身我食辣既程度都係一般,而今次食下少少,食下又加下辣...最後鮮椒鍋都咁試...辣得好過癮因為係食辣野,想中和番個味道就配左寂白酒,Riesling 2018甜甜地!配辣一流!今晚真係食飽飲醉回家啦
我好鐘意火鍋,冬天可以一星期食一次!
而因為疫情,好多個星期無火鍋!
今日可以火鍋,當然要揀間好啦!所以就揀Le間

同班朋友齊齊食辣野...正!

我地叫左招牌魚鍋(新辣道招牌紅湯+古壇酸菜鍋+鮟鱇魚)
秘製鮮椒鍋 +黔南蕃茄鍋
健康淮山麵
爽滑寬粉等等其他美食

今晚真係食飽飲醉回家啦
2020-06-28 23 views
今次同朋友聚會,大家又揀打邊爐,位於尖沙咀的『新辣道魚火鍋』,而家vip 房未有最低消費,當然book間房舒服好多。我地叫了兩個鴛鴦鍋湯底,新辣道招牌紅湯+古壇酸菜鍋,秘製鮮椒鍋+黔南蕃茄鍋,有辣唔辣,所有鍋中間位置有清湯,最適合烚菜用,鍋底我特別喜歡新辣道鮮魚鍋,微辣程度人人接受,加上令肉鮮味更出,這裡火鍋特色是先吃魚,後吃配菜,三款高級魚肉,巴沙魚、鮟鱇魚及花尾龍躉,魚肉真的好好吃,好耐無食過咁鮮味的魚,尤其喜歡巴沙魚,特別嫩滑,入囗即溶感覺。吃完魚,開始吃其他配菜,包括肉類拼盤 、特選牛肉拼盤 、海鮮拼盤及單點多款配菜,鬼馬油條、水餃、雲吞、四寶丸、鴨血、響鈴及雜菜等, 每樣都很好吃,很新鮮,很鮮味, 以往食到尾聲,根本冇可能再食粉麵, 但這裏的寬粉及淮山麵不得不試, 很彈牙,很煙韌, 口感非常好,令人回味。我哋幾個女仔還叫了支Riesling,係支酒精度不高的白酒, 甜甜的很易入口, 酒量不太高的女士也飲到, 聚會喝點酒,心情婚愉快更愉快。這裏環境及食物都較高質,價錢合理, 服務一流,絕對值得再encore。

2020-06-24
我和朋友三五知己聚餐。想找一個環境高雅寬敞的地方談天說地, 又想熱鬧一點,柴娃娃的吃火鍋。 還要滿足對食物要求很高的同伴, 我們就選了這間位於香港黃金地段(尖沙咀)的高檔火鍋新辣道魚火鍋。入到餐廳, 完全看不出是火鍋店。 裝修非常精緻,感覺很高雅。 我們包廂吃飯, 房間用木和很多精美的擺設裝修, 每一個角落也看得出他們很用心。 員工服務達至一級水準, 例如他們發現房間裏面的抽風系統可以有所改善, 他們立刻去處理 ; 他們也會細心講解這裏的招牌菜和每一道菜色的特色,也和我們談天說地,有點像家的感覺。我們選了4款湯底。 我最喜愛那個特辣湯底, 湯料十足。 裏面有花椒,麻辣椒等香料, 估計淆製了好一段時間, 湯底非常入味。這裏的招牌菜是嫩滑的巴沙魚、爽口的鮟鱇魚及花尾龍躉。 肉質厚身,魚肉新鮮嫩滑,魚肉非常結實, 尤其是巴沙魚 又無骨,食落去很鮮甜。另一個主打菜是特選牛肉拼盤,賣相非常吸引,肉質鮮紅有光澤。當中有一口牛,牛小排,牛骨髓,肥牛片,黑柏葉、及手打牛肉丸,每款也有不同口感,增添層次感。每一塊牛肉都係薄切,切工很好, 而且水準keep住一致, 不會一片薄,一片厚。 雪花牛上的脂肪比例

另一個主打菜是特選牛肉拼盤,賣相非常吸引,肉質鮮紅有光澤。當中有一口牛,牛小排,牛骨髓,肥牛片,黑柏葉、及手打牛肉丸,每款也有不同口感,增添層次感。每一塊牛肉都係薄切,切工很好, 而且水準keep住一致, 不會一片薄,一片厚。 雪花牛上的脂肪比例平均, 雪花紋理清晰。在火鍋上灼一灼水已經很快熟, 不怕會overcooked。 由於肉片夠薄很容易吸到湯汁, 牛肉非常入味。 另有一個肉類拼盤,當中有了一口牛,松板豬肉、肥牛片及羊肉片, 用料也非常新鮮。

我們也點了Riesling白酒和中式白酒。這款Riesling 最適合女孩子, 甜甜的,微酸的, 飲多咗都唔覺。 中式白酒非常濃烈,飲後有餘韻留在口腔中,令人可以回味一下。

我們還點了很多配菜, 有新鮮金菇蔬菜盆,蟹籽炸魚,香趣蓮藕片, 爽脆响鈴,手打墨魚丸肉丸, 新鮮扇貝海鮮拼盤, 爽口鮮蝦雲吞等等。

我們打算下次也會過來聚餐。 這個地方十分適合三五知己談天說地,暢飲一番~

• 鮟鱇魚
2020-06-17 48 views
今日中午去食lunch,佢哋嘅二人火鍋簡直超抵食,食物新鮮之餘員工服務一流。 今日叫咗個二人火鍋餐,材料新鮮。套餐包括有一大jar冰茶,炎炎夏日 打邊爐都唔係問題啦。 另外唔想打邊爐,佢哋都有飯麵套餐,價錢都係48蚊起,喺尖沙咀咁嘅價錢又坐得舒服都好難得。👍😋
2020-06-17
$100 (Lunch)
2020-06-07 101 views
肥仔今晚帶我去食麻辣魚鍋,裝修ok外打得邊爐最緊要冷氣夠👍🏻,而我就揀咗個招牌魚鍋有兩種湯底一邊係酸菜一邊係麻辣,而魚都有兩種味非常貼心,海鮮洗我乾淨又新鮮,炸蓮藕片同魚皮😋👍🏻,仲個炸蟹仔口感好外個師父做刀工應該唔錯,因為件件都切得好一口一件,個殼都咬到👍🏻,除湯底推介外,海鮮,小牛排,手打牛丸,鴨血,鴨腸,寬粉都好好食,由期食到尾段個寬粉索灑個麻辣湯精華簡直無得輸😍,而下次要試個再辣D嘅麻辣湯先得😬。
2020-06-06 83 views
午餐時間忽然落雨,行過見到依間餐廳有湯飯食就試下。餐廳有兩層,好寬敞。湯飯可以自選湯底和配料,包一杯飲品。點了蕃茄湯配海鮮雜錦。有唔同款既海鮮。蕃茄湯有新鮮蕃茄一齊煮,泡飯食都夠晒濃味。朋友點了香辣肉碎湯配巴沙魚。巴沙魚幾滑,但湯底偏淡味,亦無咩辣味。靠跟餐既調味醬帶番出味道,個醬幾好味。加了一客兩串既四川麻辣串。一串有齊豬耳,雲耳,魚丸。個醬係辣油果隻,整得夠香,夠辣。飲品是薏米水,好多薏米粒, 真材實料。
午餐時間忽然落雨,行過見到依間餐廳有湯飯食就試下
。餐廳有兩層,好寬敞。

,泡飯食都夠晒濃味。
蕃茄湯配海鮮雜錦

。靠跟餐既調味醬帶番出味道,個醬幾好味

香辣肉碎湯配巴沙魚

四川麻辣串

飲品是薏米水,好多薏米粒, 真材實料。

四川麻辣串
2020-06-05 71 views
在尖沙咀找午餐吃,路過此店,店員向我作推介:午餐$48起,送飲品,免加一。點了豆腐魚湯無骨巴沙魚湯飯,湯頭比較淡,沒有魚湯的鮮香,巴沙魚塊很多,可是也是味道偏淡,豆腐反而最好吃。這店有兩層,地面那一層看格局像是酒吧,中午時份沒營業,吃午餐的都往樓上去,地方大,裝潢也見心思。服務值得一讚,坐下號女士應主動給我紙巾,說讓我放口罩,點餐、上菜和結帳,侍應的禮貌都很好。
2020-06-02 74 views
本人係魚火鍋愛好者,之前知道有間新開餐廳,叫左朋友一齊試。餐廳個格局幾得意,下面酒吧可以一路等人一路飲野,上面就係餐廳。餐廳闊落正路,無平時中式火鍋個種地mao味,仲有小小日本style(唔知你明唔明我講咩)。anyway,我地叫做個斑嘅煲,魚肉有質感,滑得黎小小彈牙,仲有新鮮魚嘅甜味,d staff 會好好提左你食左魚先費時煮過龍。其他大路邊爐材料相比外面賣相精緻,值得一提墨魚滑,超級好味!除左打碎嘅滑之外,佢裡面撈埋一件件墨魚粒仔,成件事有口感左;另外好高深地墨魚滑上菜時會有一隻蛋係上面,d staff 會建議你撈撈撈,如果覺得你蠢會幫埋你撈😂...坦白講,個滑除左之前多左嘅口感,係真係滑左嘅。那價錢方面我唔會話係以平行先,但材料同質素對的住佢嘅價錢,尤其依家封關(well 封關後雖然都未必會過去神舟大地),但的確佢做到個種正宗口味,可以頂到癮。
本人係魚火鍋愛好者,之前知道有間新開餐廳,叫左朋友一齊試。

2020-05-29 71 views
午餐可以選擇火鍋 or 湯麵飯🍜🍲🍚🥢香辣肉碎湯 配 鮮萵筍肉片飯48HKD配料加左肥牛10HKD 餸既份量比較小 所以一定要加配菜先夠飽湯底唔係好辣個種 偏油 👍🏻碟辣椒好惹味 送飯食一流食物中規中矩 環境乾淨尖沙咀58HKD食個lunch已經好抵
午餐可以選擇火鍋 or 湯麵飯🍜🍲🍚

👍🏻碟辣椒好惹味 送飯食一流
食物中規中矩 環境乾淨
尖沙咀58HKD食個lunch已經好抵
2020-05-26 88 views
【限聚令】之後再去【新辣道】,發現新增了午市湯飯套餐和晚市提供即日海鮮,當天我和朋友7:30到達,環境和之前一樣整潔和簇新,服務員親切有禮,令我和朋友未吃東西已感安心😊我們詢問經理有何推介後,決定點選了海鮮,牛小排肉和蔬菜,當然不能少得了他們的主打~魚啦。。。我們選了龍躉,另外海鮮包括迷你象拔蚌,鮑魚和聖子,經理說是由總厨即日搜購的呢,可喜的是價錢不貴,最今我高興的是我很怕吃內贜,通常貝類都附有內臟,經理很貼心的讓厨房去除內贜才上桌呢😝總的來說,用他們提供的沙漏準點把龍躉灼3分鐘最美味,海鮮是十分新鮮,而牛小排是入口嫩滑,十分好吃的呢!🤤我和朋友已相約下次一起再去嘗嘗吃湯飯🤗
2020-05-16
Dining Offer
Coupon
  • 即日推介海鮮,充滿骨膠的龍躉魚片和牛小排肉
2020-05-23 103 views
今日落大雨,所以唔想行咁遠去食lunch,呢間新辣道魚火鍋就係我公司樓下,一直都想試好耐,見佢裝修唔錯,又有午餐set lunch主打湯飯,今日Happy Friday 終於可以一試!皮蛋芫茜雜錦海鮮湯飯$68 好濃郁嘅湯底,餸菜分別有蝦,帶子粒,青口,豆卜,皮蛋,再配上自家製辣醬,成件事好完美!但如果海鮮可以在多啲就更好,因為蝦只有一隻,而帶子係好細粒嗰種,好彩自己加多個左個餸-潮州魚蛋,如果唔係驚唔夠食!依家午市做緊火鍋優惠,$199/ 2人套餐,見隔離枱食好似唔錯咁,下次有機會可以嚟試試!

皮蛋芫茜雜錦海鮮湯飯$68

星期六行街午飯時間,經過一間門面別緻嘅餐廳,諗住試下!環境超舒服,裝修古典,影相呃like都唔錯我同老公去試,叫左個二人餐魚鍋邊爐,麻辣火鍋底,真係一試難忘,個set有個魚,配埋個湯底冇得頂!最緊要嘅係價錢超抵但有高級享受
2020-05-16
$100 (Lunch)