2011-05-17 112 views
正所謂:「物以旱為貴!」現時,香港梗存 3 間可以食到竹升麵嘅出名麵店:永華麵家、劉森記麵家、佳記麵家。記得,早幾年,同朋友去澳門,專程走去食竹升麵,真係好彈牙! 竹升麵 - 以麵粉放喺一枝大粗竹下,師傅坐上大粗竹 "韌" 吓 "韌" 吓, 就可以做出彈牙竹升麵!好過癮啊!當日,我同媽咪出開灣仔,經過軒尼詩道,見到呢間食竹升麵嘅<永華麵家>,加上鯊魚骨熬制湯底,可預防骨質疏鬆。 聽起嚟好適合媽咪喎!走入去,感覺上坐得迫夾,枱與枱之間較為狹窄。 我試過被店員撞到手呀!尚未決定食什麼之前,先食一粒雪白爽脆醃白蘿蔔醒吓胃! 起初,我以為係酸酸地,Oh! 原來食落口之後,辣味慢慢滲透成條脷!........ 看看餐牌,雪烚膏系列盛惠 100 大元! 嘩!好貴呀!收得呢個價估計用料十足!我叫咗: 鮮蝦雲吞麵 $29先來一啖湯,鯊魚骨熬制湯底,清清淡淡!少油!確實不錯! 正宗雲吞麵,雲吞放麵底;好讓保持麵質爽身。麵質重點係爽滑彈牙!比較好到底更好!難道就係竹升麵嘅好處? 此外,無鹼水味!Very good! 如果,有鹼水味,會連累湯底!雲吞有 5 粒,說不上好像<麥奀記&#
正所謂:「物以旱為貴!」

記得,早幾年,同朋友去澳門,專程走去食竹升麵,真係好彈牙!
就可以做出彈牙竹升麵!好過癮啊!

聽起嚟好適合媽咪喎!
永華麵家
竹升麵 - 以麵粉放喺一枝大粗竹下,師傅坐上大粗竹 "韌" 吓 "韌" 吓,就可以做出彈牙竹升麵!
走入去,感覺上坐得迫夾,枱與枱之間較為狹窄。
我試過被店員撞到手呀!

尚未決定食什麼之前,先食一粒雪白爽脆醃白蘿蔔醒吓胃!
醃白蘿蔔及調味料
看看餐牌,雪烚膏系列盛惠 100 大元!
嘩!好貴呀!收得呢個價估計用料十足!
麵類 $28 起
雪烚膏系列盛惠 100 大元!
我叫咗:
鮮蝦雲吞麵 $29
先來一啖湯,鯊魚骨熬制湯底,清清淡淡!少油!確實不錯!
此外,無鹼水味!Very good! 如果,有鹼水味,會連累湯底!雲吞有 5 粒,說不上好像<麥奀記>大大隻鮮蝦貨色,勝在用料新鮮!蝦已清除蝦腸,鮮甜爽口!
鮮蝦雲吞麵
麵質重點係爽滑彈牙!
雲吞-勝在用料新鮮!蝦已清除蝦腸,鮮甜爽口!
媽咪叫咗:
蜜爆丸麵 $29
蜜爆丸有 4 粒,外表較為粗糙,我問媽咪蜜爆丸係咪爆漿丸呀?佢話粒丸算彈牙,不過食到中間有點辣,包住豬肉都幾好食!可惜,我無試到!
蜜爆丸麵
我哋覺得就算差不多$30 一碗,比起其他普通雲吞麵檔貴,也是值得!

2011-05-07
$29 (Tea)
永華麵家
鮮蝦雲吞麵
麵類 $28 起
雪烚膏系列盛惠 100 大元!
醃白蘿蔔及調味料
蜜爆丸麵
雲吞-勝在用料新鮮!蝦已清除蝦腸,鮮甜爽口!
麵質重點係爽滑彈牙!