2025-06-06
《璞 - 尖沙咀》平時去M+睇完展覽,都會行返過去ELEMENTS搵嘢食,今次睇完畫展後決定留返喺西九睇吓呢邊有咩好嘢食😋同行長輩友人話可以試吓呢一間中菜,見餐廳裝修好有氣派,睇落都係啲高級中菜館😌咁啱過兩個星期又到父親節,一於探吓路睇吓呢度啲嘢啱唔啱我家父親大人食啦🤫普遍見到啲人都係食點心居多,聽講呢度嘅點心精緻得黎味道都唔錯💪🏻但係我又想試吓佢哋嘅小菜,所以兩個人每樣都點咗少少試吓啦🤗前菜小食有炒腰果同埋黑松露菇菌,好欣賞佢個茶係用蠟燭座熱住,一路飲個茶都仲係熱的💁🏻♀️銅窩辣子烏雞 $398餐廳經理推介呢一個辣子烏雞,平時食辣子雞通常都係用普通黃色嗰啲雞製作,呢一度咁重本用烏雞😍味道其實唔算好辣,就算唔食得太辣嘅人都接受到,最好嘅係完全冇食到有骨,基本上啖啖肉同埋炸得好香脆,雞皮脆卜卜仲有一陣香料嘅味道,份量都幾多,最啱叫嚟送啤酒👍🏻💁🏻♀️蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268人氣推介嘅西班牙黑豚肉叉燒,用炭爐送上,錫紙上面有大量嘅蜜汁,用嚟送飯應該好惹味😋啲叉燒肉半肥瘦嘅狀態,可以用紫蘇葉包住叉燒嚟食,食落冇咁油膩之餘,仲多咗一陣紫蘇嘅香氣😌呢一個配搭好新鮮,以後食叉燒都可以考慮配埋
💁🏻♀️銅窩辣子烏雞 $398
💁🏻♀️蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268
人氣推介嘅西班牙黑豚肉叉燒,用炭爐送上,錫紙上面有大量嘅蜜汁,用嚟送飯應該好惹味😋啲叉燒肉半肥瘦嘅狀態,可以用紫蘇葉包住叉燒嚟食,食落冇咁油膩之餘,仲多咗一陣紫蘇嘅香氣😌呢一個配搭好新鮮,以後食叉燒都可以考慮配埋紫蘇葉👍🏻
💁🏻♀️松茸菊花豆腐 $198
平時喺電視節目就見得多,估唔到呢一度都有呢一個手工菜式,佢個菊花豆腐一睇就知好刀功,切到勁幼但係又唔會切斷啲豆腐絲,個豆腐質地好幼滑,好似食緊豆腐花咁🤩而呢道菜個精髓一定係個湯,用咗松茸熬煮,望落好清澈,但係飲落就知用料十足,有紅棗、枸杞嘅香氣,配埋個豆腐視覺上同埋味道都一流
💁🏻♀️芥末咸水角 $68
點心方面,我哋揀咗一個視覺上睇落好特別嘅鹹水角,做到成粒啤梨咁仲要係綠色的,入面放咗芥末醬嘅豬肉餡,外皮有煙煙韌韌嘅感覺,旁邊塊菠蘿乾甜甜地可以用嚟解膩
💁🏻♀️瑪瑙蝦餃 $78
另外一個點心就當然要試佢個蝦餃啦,外型上一流,外皮上面塗咗一層綠色同黃色,睇落好colorful好適合打卡,蝦餃入面有豬肉嘅油香,趁熱食會有煙靭彈牙嘅感覺