2020-04-18 1773 views
想念台灣既我無意中搵到呢間賣芋頭酥同蛋卷既小店,佢隱藏左係荔枝角既工廈入面,主打大甲芋頭甜點,包括芋頭酥同埋蛋卷。由於佢無添加既關係,買左就要快快手食,同埋數量有限既關係,事前最好要電話預約呀!!芋頭蛋糕磚蛋糕好鬆軟,蛋味香濃,芋泥更加唔洗講,細滑得黎又有濃郁既芋頭香味,超級正!家中兩老表示呢個味道好岩佢地胃口!伯爵茶蛋卷好鐘意伯爵茶既我表示,第一次食到伯爵茶味咁濃,而且唔會過甜既蛋卷!佢入面無包芋泥,蛋糕同忌廉本身都加入左伯爵茶去整,好好食。原味芋頭酥佢既外型做得十分完美,酥皮整得幾靚,唔油膩,好乾爽同脆身,加上色彩繽紛,睇到都開心。內餡無加任何香料,味道天然濃郁。麻糬芋頭酥基本上同原味芋頭酥差唔多,不過佢入面多左粒麻薯。強烈建議有焗爐既話要焗一焗,無焗爐都用微波爐輕輕熱一熱佢,智好食好多架!麻薯又煙韌又唔會過甜,係正既!聽店主講,除左可以打電話上去預定之外,仲可以留意平時既ig post,會有地鐵站交收團,相對方便好多!另外,除左普通散買之外,可以訂購做婚宴回禮或者小禮物,送比朋友~而且佢地仲不時會有烘培班,有興趣既朋友可以試試呢!

2020-04-15
TakeAway