2021-12-06 105 views
相約11月壽星去食打邊爐,今日去咗大角咀嘅「老碼頭」火鍋店。 門面好有電視古裝劇常看到的場境🤣去依家火鍋店其中一個原因係搜尋時見到醬料有炸黃豆,個人喜好關係即刻加分黃豆真係好鬼正,好脆口又唔油,就咁當零食都已經好好好正我真係拎咗一小碗齋食還有這個秘制香油,用這個醬汁加黃豆已經無得輸,如果喜歡辣,仲可以加乾碟調味今次叫咗半隻花膠雞鍋建議一開先唔好加火鍋料,一定要先飲湯!淨睇湯面都明顯睇到膠質滿滿我好鍾意飲湯,所以連飲咗3碗定4碗,完全無考慮會無位食野蛋餃皮夠薄,真係手工菜!萵筍條 夠新鮮又爽脆第一次見這種來自台灣名叫山蘇菜的特色青菜,我覺得條菜葉好lady頂頭捲曲好可愛;澳洲雪花肥牛嘅油花尚算均勻,質素不錯!油豆腐串係我去襯台灣也會吃的其中一款食物,佢可以索住湯汁,吸汁一流放入湯烚一陣闘始變軟就食得,仍保持爽口,有些少潺潺感但又無潺菜咁勁,好得意!第一次去食火鍋會有熱情果同柑桔提供比食客隨意享用 完全係好細心火鍋偏濃郁,食咗啲酸酸熱情果可以解油膩,柑桔對喉嚨好好呢壽星好滿意,已經話要再嚟

醬料(炸黃豆)

黃豆真係好鬼正,好脆口又唔油,就咁當零食都已經好好好正
我真係拎咗一小碗齋食

醬料

還有這個秘制香油,用這個醬汁加黃豆已經無得輸
,如果喜歡辣,仲可以加乾碟調味

養顏花膠雞窩(半隻)

今次叫咗半隻花膠雞鍋

建議一開先唔好加火鍋料,一定要先飲湯!

淨睇湯面都明顯睇到膠質滿滿

我好鍾意飲湯,所以連飲咗3碗定4碗,完全無考慮會無位食野

蛋餃(半份)

蛋餃皮夠薄,真係手工菜!

萵筍條

萵筍條 夠新鮮又爽脆

台灣山蘇菜

頂頭捲曲好可愛;

澳洲雪花肥牛

澳洲雪花肥牛嘅油花尚算均勻,質素不錯!

油豆腐串

熱情果 、柑桔

第一次去食火鍋會有熱情果同柑桔提供比食客隨意享用
完全係好細心

火鍋偏濃郁,食咗啲酸酸熱情果可以解油膩,柑桔對喉嚨好好呢

壽星好滿意,已經話要再嚟

2021-11-17
Celebration
Birthday
醬料(炸黃豆)
醬料
養顏花膠雞窩(半隻)
蛋餃(半份)
萵筍條