2019-05-21 151 views
今日係一年一度嘅520,雖然吾係咩大節日,但都係一個男朋友要好好表現嘅日子🙈 今次佢就帶左我黎呢間位於九龍城嘅高級西餐廳「Oyster Fuzions」~.餐廳裝潢優雅,加上昏暗嘅燈光,既有情調又浪漫💕.Menu方面,無論係Antipasti,Soup,Pasta,Pizza,Main course定Snacks,都一一可以滿足,另外仲有主打生蠔list添🙆‍♀️.原隻蒜頭配牛油法國多士 ($48)一碟有四塊法國多士,將多士搽上滿滿嘅牛油後到烤至香脆。而旁邊經過長時間烤焗嘅原隻蒜頭,外皮輕脆,而蒜肉柔軟又香甜😍 將蒜肉搽係多士上,蒜味比普通嘅蒜蓉多士更濃烈,入口既有多士嘅鬆脆,亦有蒜肉嘅綿綿口感~ P.S. 就咁食蒜肉都好正架🙈.蟹肉龍蝦湯 ($68)入口軟綿幼滑,龍蝦味濃郁,稠度頗高,裡面仲絲絲蟹肉,再配上蒜蓉條,口感十足👍.西班牙蒜味大蝦 ($88)將大蝦以蒜片同辣椒油煎香,入口爽口彈牙帶點微辣,好惹味🥰.串燒架 ($258)非常吸睛嘅一道前菜🙈店員會先將串燒放上串燒架,再落少少油同點火,熊熊烈火就係我地面前燒至1分鐘~(即時成為全場焦點🤣)串燒共有五串,分別係荷蘭大菇,珍寶帶子,鹽

餐廳裝潢優雅,加上昏暗嘅燈光,既有情調又浪漫💕

原隻蒜頭配牛油法國多士 ($48)
原隻蒜頭配牛油法國多士

P.S. 就咁食蒜肉都好正架🙈
蟹肉龍蝦湯 ($68)
西班牙蒜味大蝦 ($88)
將大蝦以蒜片同辣椒油煎香,入口爽口彈牙帶點微辣,好惹味🥰
西班牙蒜味大蝦

串燒架 ($258)
非常吸睛嘅一道前菜🙈店員會先將串燒放上串燒架,再落少少油同點火,熊熊烈火就係我地面前燒至1分鐘~(即時成為全場焦點🤣)串燒共有五串,分別係荷蘭大菇,珍寶帶子,鹽燒牛舌心,西班牙黑毛豬肋條,大蝦同菠蘿。荷蘭大菇入口滑溜,富有水份。兩粒超大嘅珍寶帶子,非常厚身又實肉,足足有3個5蚊銀既厚度❗️菠蘿吾會乾身,香甜又JUICY。厚切牛舌心,入口有彈性,輕易就可以咬開,肉汁豐富😍
串燒架

廚師精選魚柳 ($208)
可以係比目魚同三文魚之間任選其一,我地就揀左比目魚。超厚切比目魚,顏色白皙而少刺,輕輕香煎後,肉質嫩滑細實,入口即化,口感鮮甜😋
廚師精選魚柳
廚師精選魚柳

蒜片欖油辣椒活蜆意粉 ($148)
用左辣椒同蒜片爆炒過,條條都沾滿蒜香又帶香辣,真係既惹味又入味架🥰仲有卜卜大蜆,添加口感👍

2019-05-20
Type of Meal