平時都唔會寫食評 但今次真係好想寫食評分享下我既意見,一入到去 員工既態度已經一般 咁好啦 入到去坐 點完餐後見到一位男員工坐向度除低口罩話佢自己有啲作感冒,令我好擔心向呢間餐廳既衛生質素同埋對顧客既保障,話曬餐廳有客人向度架喎 戴番口罩呀唔該我就叫左lunch set,$89左右,有雜菜沙律,餐湯同香煎西冷大啡菇意粉,沙律同餐湯ok既,意粉係好食既不過西冷就有少少韌同份量少食嘢途中,啲員工對住啲一早book好枱既顧客就服務態度好好 ,對於我呢啲walk-in顧客就曬啖氣,好似多我一個walk-in客都唔care,憑咩仲要收我10%既服務費向呢間餐廳食野得出一個結論:唔想食到一肚氣既就去其他餐廳食仲好,我寧願去食貴啲既。

2020-11-07
$100 (Lunch)
2020-10-18 427 views
叫左生蠔半打,非常新鮮,另外叫左龍蝦湯,都好好飲,叫左個意大利飯,軟硬適中,番茄蝦意粉番茄味濃蝦又新鮮,仲有個烤羊架,肉嫩多汁,個pizza 就無咩特別,唯一扣分係卡機壞左要係黑雨下行去禁錢
2020-09-30
2020-07-15 665 views
其實真係好少比負評因為覺得做生意唔易但都真係忍唔住夜晚同家人想吃一點不一樣的東西因為每次外賣都吃泰國菜,太悶了去到餐廳門口,看見外賣自取7折,就在想要堂吃還是買回家好。然後我們就想買回家吃,但侍應態度十分奇怪,愛理不理,有點 "膠都費事派" 既感覺。佢已經激嬲左我老公同家人搞到大家都唔開心(事後叔仔表示,老公以為我好想食,如果唔係佢都想走人)之後到攞野食比錢時,問佢可唔可以碌卡,又係個D奇怪態度「碌卡?得...你鍾意咪碌卡LOR」搞到一肚氣番到屋企D野食嚇死人地細份依個係最奇幻明明寫PORK RIB條RIB唔知去左邊,得番D豬肉粒仲要好少就98元(大家可以睇下我隻手作SIZE對比)BE HONEST,個味係幾好食但真係好貨不對辦之後食個PIZZA 128元(我唔可以講好細,不過如果可以大D就好)其實個味都OK不過又係...偏細之後仲有RISOTTO ($128),依個正常最後係 CAESAR SALAD 98元料同PORTION 都.....可以多D LOR,半盒JA得其實我唔知係唔係因為7折左,就少左PORTION定點OVERALL SPEAKING野食味道OKPORTION 細,最
其實真係好少比負評
因為覺得做生意唔易
但都真係忍唔住

去到餐廳門口,看見外賣自取7折,就在想要堂吃還是買回家好。
佢已經激嬲左我老公同家人
搞到大家都唔開心
(事後叔仔表示,老公以為我好想食,如果唔係佢都想走人)

之後到攞野食比錢時,問佢可唔可以碌卡,又係個D奇怪態度
「碌卡?得...你鍾意咪碌卡LOR」

搞到一肚氣番到屋企
D野食嚇死人地細份
依個係最奇幻
明明寫PORK RIB
條RIB唔知去左邊,得番D豬肉粒
仲要好少就98元
(大家可以睇下我隻手作SIZE對比)
BE HONEST,個味係幾好食
但真係好貨不對辦

之後食個PIZZA
128元
(我唔可以講好細,不過如果可以大D就好)

其實個味都OK
不過又係...偏細

之後仲有RISOTTO ($128),依個正常

最後係 CAESAR SALAD 98元

其實我唔知係唔係因為7折左,就少左PORTION定點

OVERALL SPEAKING
野食味道OK
PORTION 細,最奇幻就係個PORK RIB,變左肉粒,想點

其實依D都唔係會令我想打食評
最想打食評係佢既服務

ANYWAY,食過一次就算
老老實實,外賣自取好大機會都係住依區
如果好食係一定會回頭
唔明點解都要咁做野
2020-07-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-06-26 535 views
第一次來試吓,餐廳環境舒適,職員細心主動,食物質素高今次為蠔而來,沒有令人失望,幾款生蠔選擇有套餐同埋多款today special 飯同意粉好味道,下次會再來光顧
2020-03-16 1121 views
九龍城其實真係一個不乏美食嘅地方,原本打算去食一間Cafe嘅,但係完全冇位。由於時間有限我哋就試左呢一間餐廳,然後一試便愛上。午餐9x百幾不等,我自己覺得都算值其實,食完會覺得好唔抵而且都幾滿足。套餐有沙律、湯、主菜同餐飲,食呢一餐之後其實已經食咗好幾次但最impressive係豬扒,所以特別寫個湯上碟嘅時候係得個包同肉粒 ,之後再淋湯,再grind pepper,好似好矜貴咁😂😂😂(好易滿足)湯都夠熱唔會太咸黎到主菜,係炭燒厚切豬扒,係真係好厚切 ,最重要係仲好juicy一啲都唔乾,咁樣一個set$99覺得幾值回票價,食得幾開心。之後都食過佢嘅肉眼扒同意大利飯,真心都唔錯, 好樂意再嚟食過😋

2020-02-02 646 views
九龍城有好幾間西餐廳,這間水準較平均,午餐款式時變化,偶有特色。一道雜菜沙律之後,是一碗南瓜湯,先將一條幼長麵包及少許蟹肉放在湯盤中央,然後在客人面前倒入濃濃南瓜湯,再添上少許胡椒,湯很鮮甜滑口,蟹肉彷如精靈,為湯添甜添嫩。之前試過春雞配雞心豆,春雞不太大隻,皮嫩肉滑。今趟㸃了一客咖喱牛筋粒飯,但並無特別可口之感。反而吸引的是隔離飯友黑漆漆的墨汁意粉,更吸睛的是一整隻大魷魚伏在意粉上,出奇的是一整隻,不是幾片了事。飯友給我一圈試吃,很爽口軟滑,易嚼美味。三個飯友都叫了大魷魚餐,對它皆讚賞不絶,很想知道烹製方法,如何弄得爽口不靭。這𥚃座位不太迫,但亦不算寬躺,有一頓午餐應有的環境。也許偶爾到此光顧,跟相熟服務員說說笑,添加了飯趣。

2020-01-24
$100 (Lunch)
2019-12-25 603 views
聖誕日來到九龍城覓食,見oyster fuzions竟然還有$100樓下的lunch set,款式也不錯,便入內試試。Lunch set 不收加一,有沙律、湯及飲品,當然還有主菜,十分抵食。先上沙律,沙律用上黑醋汁,酸酸地挺開胃,但沙律菜感覺不甚新鮮,吃落偏乾身,水份不足。餐湯的上桌方式較少見,先上放有法包和蟹肉的湯碟,上桌後再倒湯入內,以及視乎客人需要加入即磨的黑椒粒,味道不錯。飲品方面latte有果仁香氣,不算太濃,拉花亦炒車😂😂😂 但只加$8也勉強收貨主菜方面點了寶雲酥雞扒及卡邦尼意粉share食。慢煮寶雲酥雞扒配薯菜 (8/10): 寶雲酥的外層很香蒜味,雞皮部分香脆,雞肉不算太乾;薯菜方面薯角酥脆好吃,蔬菜粒凍得太快,稍為扣了分。脆腩片卡邦尼意粉 (7/10): 意粉相對普通,蘑菇量不算多,以煙肉和意粉為主,但醬汁好吃不算膩,意粉熟度剛好,是al dente的口感。結語:餐點抵食,永遠同步上菜,不會要其中一人齋望冇得食,感覺貼心。

主菜方面點了寶雲酥雞扒及卡邦尼意粉share食。

2019-12-25
$98 (Lunch)
  • 寶雲酥雞扒
  • 甘筍忌廉湯
前兩日lunch Time黎試九龍城西餐廳🍽呢個價錢,可以係物有所值首先黎個沙津🥬,成個感覺好flesh ,因為佢係用黑醋,食落感覺好健康Lunch set 有8個主菜選擇~No.2 松露雞胸絲扁意粉 🍝中意佢個松露汁,唔會太水。意粉唔會硬,岩岩好。雞絲好嫩口,肉質好滑No.7 慢煮蜜汁芝士焗丹麥豬肋骨🍖加左燒過既芝士更好食,中意芝士有少少濃濃地,睇個外觀都咁吸引,食落都幾juicy 。不過個意粉無咩味又無汁,令到都幾dry整體覺得唔錯下次可以試吓第二款或者夜晚再嚟食個dinner set
前兩日lunch Time黎試九龍城西餐廳🍽
呢個價錢,可以係物有所值

Lunch set 有8個主菜選擇~

No.2 松露雞胸絲扁意粉 🍝

No.7 慢煮蜜汁芝士焗丹麥豬肋骨🍖
加左燒過既芝士更好食,中意芝士有少少濃濃地,

整體覺得唔錯
下次可以試吓第二款或者夜晚再嚟食個dinner set
2019-11-18 430 views
因為週年紀念就近近地黎九龍城搵食, 黎到呢間西餐廳,叫左個2人晚餐, 生蠔夠新鮮好好味, 前菜都好有特色, 反而個湯非常特別, 其他扒類都不錯, 最後甜品就差少少了, 但整體都可以,有機會一定會再嚟!
2018-12-30
2019-08-21 1283 views
Such a rainy day but I forgot my umbrella. On the way to the restaurant that I was about to see my friend , I relied on my luck that it wouldn’t rain but it did rained finally. Yes got wet but settled down in a peaceful environment of Oyster Fuzions was sort of relief for me.And I found out it’s actually the place I had my birthday meal three or four years ago. We started by having some toast. Sea urchin and crab meat toast. Crab meat is just an unbeatable ingredient. While I prefer the urchin b

We started by having some toast. Sea urchin and crab meat toast. Crab meat is just an unbeatable ingredient. While I prefer the urchin be raw on the toast?

Roasted sucking pig has okay crispy skin. There are three choices of sauce. And surprisingly I didn’t find the apple sauce we used to match with pork. But the barbecue sauce is fine too we liked it the most among three.

The sausage sampler is relatively huge than what we expected .

Aglio Olio Spaghetti was more spicy than I thought but I could handled that well. That’s also my favorite dish of the night.

2019-06-24
$636.5 (Dinner)
2019-08-14 194 views
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀成日去九龍城通常都係食泰菜⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀但原來呢度都正式既西餐主打生蠔,見個環境唔錯😍今次就同L小姐試咗二人晚餐浪漫一番!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Dinner special for two $7981⃣新鮮生蠔💭時令生蠔味道一般💭聽唔切侍應講既品種💭而且體積比較細😣⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣黑松露泡沫香煎帶子💭黑松露泡沫幾特別,但硬化咗💭並不能均勻滲透落帶子中😳💭帶子食落尚算新鮮,煎得唔錯⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣無花果配鵝肝多士💭鵝肝好香,同多士幾夾💭無花果可以適當去膩😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀4⃣蟹肉龍蝦汁意大利飯💭味道比較似港式,唔算濃郁💭飯偏硬身,呢點尚算正宗😳💭蟹肉隱藏其中,稍有驚喜⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀5⃣炭燒美國頂級肉眼💭煮法係幾令人期待😍💭未入口都聞到幾香既炭燒味💭不過牛既肉質一般,咬唔爛💭而且味道偏酸,有點失望 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀◤Oyster Fuzions ◥ ⠀ ⠀🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🗺∶九龍城衙前塱道19-21
成日去九龍城
通常都係食泰菜
但原來呢度都正式既西餐
主打生蠔,見個環境唔錯😍
今次就同L小姐試咗二人晚餐
浪漫一番!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣新鮮生蠔
💭時令生蠔味道一般
💭聽唔切侍應講既品種
💭而且體積比較細😣
2⃣黑松露泡沫香煎帶子
💭黑松露泡沫幾特別,但硬化咗
💭並不能均勻滲透落帶子中😳
💭帶子食落尚算新鮮,煎得唔錯
3⃣無花果配鵝肝多士
💭鵝肝好香,同多士幾夾
💭無花果可以適當去膩😍
4⃣蟹肉龍蝦汁意大利飯
💭味道比較似港式,唔算濃郁
💭飯偏硬身,呢點尚算正宗😳
💭蟹肉隱藏其中,稍有驚喜
5⃣炭燒美國頂級肉眼
💭煮法係幾令人期待😍
💭未入口都聞到幾香既炭燒味
💭不過牛既肉質一般,咬唔爛
💭而且味道偏酸,有點失望 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
◤Oyster Fuzions ◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺∶九龍城衙前塱道19-21號地下A舖
🍟Food:🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
2019-08-14 180 views
這天到九龍城吃晚餐。這個地區距離地鐵站非常遠,但還好附近都不少巴士,所以還算是方便的。我們這天的前菜是蜜瓜。煙燻火腿味道跟蜜瓜很匹配,爽口的蜜瓜在鹹香的火腿襯托下顯得特別香甜可口!主菜則是廚師精選比目魚。比目魚質感細滑,味道香甜。比目魚外皮煎的很香脆,魚肉細嫩,醬汁微酸。這道菜還配上了數隻蛤蜊,很鮮美!最後到飲品,芒果沙冰十分適合炎炎夏日享用。沙冰芒果味道很香濃,帶一點點酸,整體很好喝,非常解暑!

📍九龍城📍極邪惡🤤海膽蟹肉多士🦀超足料‼️平均$25/件😍之前嚟九龍城多數食泰菜😎今次嚟食fusion西餐😍為咗呢個海膽蟹肉多士🦀套餐未必樣樣啱食,所以都係散叫🤔要咗蟹肉龍蝦湯$68🦞係幾creamy💕味道可以再濃郁啲,就會更加好🤓------------------------------之後就前菜黑松露泡沫香煎帶子$98💓帶子煎得好香🥰配埋黑松露泡沫係幾特別😚😚------------------------------重點嚟啦‼️海膽蟹肉多士$98/4件🦀每塊多士上面都舖滿海膽同蟹肉🤤要分幾啖先食得曬🤣海膽都好甜😝極邪惡🤩------------------------------必叫❤️白酒忌廉汁煮新鮮活蜆$168✨✨我無諗過有咁大隻🙈而且份量好多😍而且個白酒忌廉汁超好食,又唔怕漏😭😭配埋個麵包去蘸住食🤤正到呢🤪------------------------------主菜係炭燒美國安格斯肉眼10oz$348🐮估唔到味道好好💓煎完都仲好嫩,七成都唔會老,證明肉質幾靚🥰所以凡事唔好睇表面🙈味道加翻分❤️
📍九龍城📍極邪惡🤤海膽蟹肉多士🦀超足料‼️平均$25/件😍

蟹肉龍蝦湯

黑松露泡沫香煎帶子

白酒忌廉汁煮新鮮活蜆

炭燒美國安格斯肉眼10oz
白酒忌廉汁煮新鮮活蜆
2019-07-08 501 views
其實九龍城都唔係淨係食泰國嘢嘅,今次去咗間食生蠔嘅西餐廳,係啲咁舊嘅地區都有咁有格調嘅西餐廳,我覺得都幾別緻。·生蠔有好多唔同國家嘅選擇,都幾新鮮。我自己幾鍾意佢嘅番茄🍅湯,味道好濃郁💕Risotto就軟硬適中,我好鍾意佢嘅蟹肉碎,令成個意大利燉飯嘅層次昇華左🥰本身想試吓樣架不過咁岩賣晒🙈最後改咗Pork Rack, 不過main course 我比想像中味道簡單左少少,同埋肉身唔夠嫩滑。最後甜品🍨雪糕好creamy🤤大家下次黎可以選擇多少少唔同生蠔試吓!
2019-07-06 148 views
九龍城除了東南亞菜,近年都有不少有質素的西餐或咖啡室進駐,因為媽媽喜歡吃生蠔,趁星仔返娘家,就帶媽媽試試這家主打生蠔的新餐廳。**************Oyster Fuzions店面不大,約可容納三十位食客,平日晚上黃金時間都坐滿人,所以建議最好預先訂座。餐廳有套餐亦有單點,二人套餐已經包括生蠔、前菜、餐湯、飯/麵、主菜、雪糕和餐茶,比單點划算。但由於媽媽食量少,而且套餐選擇較為侷限,我們就決定單點。Gillardeau生蠔($56/隻)Gillardeau海水味適中,蠔肉肥美又脆口,如果不知吃哪款生蠔好,選Gillardeau準沒錯!是日精選餐湯($48)精選餐湯是南瓜忌廉湯,最較特別的是,餐湯奉上時只有湯料和麵包,侍者會在食客面前把湯倒在碗內。南瓜湯入口順滑,有香甜南瓜味。蟹肉龍蝦湯($68)龍蝦湯濃稠適中,味道不過鹹,但略嫌龍蝦味較淡。迷你德國香腸拼盤($98)香腸拼盤內有三款不同香腸,香腸推得如小山高,份量絕不欺場,旁邊伴有芥辣醬調味。香腸口感微彈,個人比較喜歡最前面的香草腸。黑椒豬肋條($88)豬肋條黑椒味夠重,非常惹味,豬肋條入口帶點脆口感,但油份較多,如果本身怕油的人

**************

Gillardeau生蠔($56/隻)

Gillardeau生蠔

是日精選餐湯($48)

蟹肉龍蝦湯($68)

龍蝦湯濃稠適中,味道不過鹹,但略嫌龍蝦味較淡。
蟹肉龍蝦湯
迷你德國香腸拼盤($98)

迷你德國香腸拼盤

黑椒豬肋條($88)

豬肋條黑椒味夠重,非常惹味,豬肋條入口帶點脆口感,但油份較多,如果本身怕油的人就不建議點。
黑椒豬肋條

西班牙海鮮飯($288)

這個海鮮飯是二人份量,上面放滿大蝦、青口和魷魚,非常足料。海鮮飯軟硬適中,調味亦剛剛好,大蝦夠大隻蝦肉亦結實,味道不錯。
西班牙海鮮飯

Tiramisu($68)

Tiramisu比平時見到的大一點,建議二人分吃,口感濕軟,咖啡味亦夠重,很好吃。

Tiramisu

總結,食物份量足味道亦不俗,唯一要挑剔是場內只有一個侍應,人手有點不足,有時揮手一段時間侍應才注意到,上菜亦較慢,但如果本身一班朋友諗住慢慢食慢慢傾就影響不大。
Gillardeau生蠔
迷你德國香腸拼盤