2016-11-03 1318 views
今日約左朋友放工後去銅鑼灣行個街, 食個飯, 充一充電, 6點半收工, 之後就出左銅鑼灣同朋友會合, 一致決定都係食左飯先, 因為大家都太餓既關係, 之後就話睇睇附近有咩餐廳比較好食同有安靜既環境可以放鬆個人甘傾下計, 食飯..之後就選擇左"四季禅"一入到去, 侍應有禮貌招呼左我地入去, 一入到去"哇"左一聲, 因為可以望到半個維港景色, 而且真係比較安靜睇睇個餐牌先, 有幾個選擇, 1. 半自助餐2. 單點3. 套餐我同朋友都比較餓, 想試多D野, 但又唔係幾想食自助餐首先黎左杯飲品, 係最為人熟悉既凍奶茶, 佢係用美式上枱, 即是奶, 糖漿和茶分開, 由客人自己按份量倒茶香奶漓係基本常識, 但呢杯飲品飲上是茶味和奶味剛剛好, 中和了雙方既味道, 既飲到淡淡茶味, 又味到純純既奶味 之後黎左個軟殼蟹牛油果卷, 外層味道非常特別, 有少少似山葵既味道, 一啖咬落, 軟壳蟹炸得鬆脆,和飯配合起上黎真係一啖飯一啖蟹肉,加上新鮮既牛油果, 味道一流之後黎左個網燒鹿兒島和牛 , 上茶聞落去已經好濃既香味, 令人口水三分流我唔客氣啦, 和牛一入口, 做到入口即溶,脂肪和肉既比倒亦岩岩好, 加上少

睇睇個餐牌先, 有幾個選擇,

1. 半自助餐

2. 單點

3. 套餐

我同朋友都比較餓, 想試多D野, 但又唔係幾想食自助餐

我唔客氣啦, 和牛一入口, 做到入口即溶,脂肪和肉既比倒亦岩岩好, 加上少少酸味醬汁, 醒神開胃
我地覺得唔太飽, 最後叫左個烏冬黎食, 之間試過唔少明博多太子溫泉蛋自家製烏冬 , 不如又試試呢間有咩特別先
上菜時一大隻匙''更''既明太子放係烏冬上面, 實在太吸引, 由於我太心急既關係, 唔小心一下子就倒哂落湯

當時同朋友亦同時講出口, ''哎呀'' 哂左啦, 我話唔緊要, 等我飲哂D湯消滅埋佢啦

未食烏冬先飲個湯先, 濃濃既湯底已經令人食髓知味, 再試埋個烏冬, 聽講係四季禅自家製, 食落口 爽口彈牙, 一食已經知道係師傅親自手打,的確係一門手藝, 配合埋一小小粒既明太子,食落"卜卜"聲, 十分過癮
最後加埋隻溫泉蛋, 蛋黃汁加上湯既配合, 兩者合埋一齊真係好夾!
餐廳係高層仲可以飽覽維港景色, 真係美景佳餚集於一身!
2016-10-27
  • 博多太子溫泉蛋自家製烏冬