2024-04-22 130 views
餐廳位於三原Cubus開平道1號3樓,附近有好多高級寫字樓、Bentley陳列室,所以一到步就知今次慶祝朋友升職而選擇的三原沒有錯🤩。原來餐廳還請了日本籍師傅主理,有去了日本旅行的感覺🫣。我們二人都點了鐵板燒套餐,每位$480🫣。雖然不是便宜,但絕對對得起個價錢。鐵板燒嚴選宮崎縣產黑毛和牛,宮崎縣是黑毛和牛的第二大產區,但只有當中最高級的牛才可稱為「宮崎牛」。套餐十分豐富,包括有前菜、茶碗蒸、日本北海道產帶子、日本當造魚料理、和牛主菜😋、日式炒飯、湯物、甜品🤤🌟前菜日本季節沙律新鮮沙律有自家製芒果醬汁耍在上面,可以遮蓋了沙律的草青味😲 🌟茶碗蒸望落跟其他高級餐廳的茶碗蒸沒有太大分別,但一食就覺得特別香滑,原來餐廳用60至70度慢煮及木魚水😲。材料方面亦十分豐富,有蟹肉、香菇、蟹籽👍🏻🌟香煎北海道帶子廚師自創土耳其製法,麵絲包着北海度帶子,再加上廚師自製奈良縣他他汁,食落去特別有層次感,而且上邊仲放滿三文魚子😋🌟鱈魚料理師傅細心煎,因為他特登將魚皮及魚肉分開煎。香脆魚皮十分香脆,魚肉又特別香滑😋。配上海苔牛油醬汁,入邊加上日本味淋。師傅亦十分細心,紫菜可以減輕油膩感👍🏻🌟A4宮崎和牛厚薄

🌟前菜日本季節沙律
新鮮沙律有自家製芒果醬汁耍在上面,可以遮蓋了沙律的草青味😲

🌟茶碗蒸

🌟香煎北海道帶子

🌟鱈魚料理

🌟A4宮崎和牛厚薄切
我們二人其中一set套餐加了$100,轉做厚切和牛🤤。和牛脂肪肉質分布均勻,食落入口即溶。有兩款食法。薄切配日本蛋。另一種食法是日本燒肉汁配上厚切和牛。餐廳亦選用日本清森縣蒜片,蒜味比較清新,容易入口。最後生洋蔥配上柚子汁中和油分👍🏻

🌟蒜片炒飯
用上剛剛香煎和牛的鐵板快炒,和牛汁滲入每粒飯,而且粒粒分明👍🏻👍🏻👍🏻

🌟味噌湯及漬物
味噌湯比較香濃及深色,材料亦算豐富👍🏻

🌟甜品
Gelato意大利🍨雪糕😲,餐廳自家製,有加入雲呢拿籽,入口特別有口感👍🏻
  • 茶碗蒸
  • 香煎北海道帶子