前上司兼老友又升職, 佢約我今晚收工同佢食餐飯慶祝, 我當然義不容辭啦。老友收工揸車接埋我去佢天后新居停車場泊底架車之後, 我地就行去位於大坑安庶庇街呢間睿居酒屋開餐。老友係餐廳熟客, 原來睿係安庶庇街已經開左第3間分店, 係大坑開業以黎一直深受街坊歡迎, 老友今日帶我去嘅就係本店睿居酒屋。睿居酒屋門口佈置左一個日式庭園, 非常富有日式風格, 店內座位唔多, 佈置簡約舒適, 相連分店睿和牛燒肉, 老友揀左坐係隔離。由於老友係熟客, 所以今晚嘅食物都係由佢發辦, 佢點左一客沙律, 幾款刺身, 串燒, 加上魚麵, 應該好夠食。😁前菜今日餐廳提供嘅前菜係日本居酒屋最常見到嘅枝豆, 味道微鹹軟腍, 非常清爽。😋牛油果醬配吞拿魚沙律牛油果醬混入左鮮山葵, 味道既甜且辣, 配上吞拿魚赤身做沙律, 惹味又醒胃, 份量又多, 兩個人share都好足夠。👍日本真蠔日本空運直送嘅真蠔好大隻, 蠔肉鮮甜飽滿, 加上餐廳特製醬汁, 鮮味更加突出。👍三文魚片干雞泡魚干我食過好多次, 不過老友揀嘅呢款三文魚片干我就係第一次食, 三文魚片干外層香脆, 鹹香味重, 入口充滿啖啖三文魚魚香味。😙吞拿魚腩刺身 油甘魚刺身

吞拿魚腩刺身 油甘魚刺身 牡丹蝦刺身
老友揀嘅三款刺身我都非常鍾意食, 大拖羅入口即溶, 魚油非常豐富, 沾上少少醬油, 一啖一件, 超級滿足。油甘魚刺身好厚身, 鮮甜可口。牡丹蝦好大隻, 蝦肉爽滑彈牙, 店員會攞蝦頭去燒, 蝦頭蝦膏豐富。😍

牡丹蝦刺身

銀鱈魚壽司
銀鱈魚刺身係時令菜式, 銀鱈魚口感爽脆, 魚味清淡帶甜, 味道非常唔錯。👍

厚切黑豚肋肉
串燒黑豚肉好有驚喜, 油脂分佈均勻, 外層帶有焦香, 加上蒜片食, 味道香濃。😍

牛肋骨
牛肋骨肉好嫩滑, 熟度剛剛好, 入口軟腍多汁, 加上芥末醬更加惹味。👍

芝士山芋雞肉丸
山芋雞肉丸口感豐富, 上層加上外層燒香嘅軟滑芝士, 再沾上蛋醬食, 味道層次超豐富。😋

大蜆鱈魚魚麵
店員推介嘅呢款鱈魚魚麵湯底好清甜, 大蜆蜆肉富有彈性, 用鱈魚肉同山芋製作嘅鱈魚魚麵富有魚味之餘非常彈牙, 食埋呢個鱈魚魚麵我地飽到連甜品都食唔落。😆

2019-03-05
Type of Meal