2023-10-20 202 views
又到食大閘蟹季節,我相信鴻星集團,今晚去到鴻星位於尖沙咀的星薈酒樓食大閘蟹宴。套餐好抵食,4位用先至千幾蚊,包3隻大閘蟹同埋一啲小菜,隻隻蟹(公)🦀都有成5兩重,真心抵食呀😍大閘蟹🦀唔止大隻咁簡單,隻隻都爆晒膏,而且啲膏重要好濃味,真係好好食。加上特製嘅甜醋,又有另一種風味,不過我比較喜歡原味😊煙鴨胸併青瓜 - 🥒青瓜好爽口,配上蒜蓉汁,好開胃。鮮拆蟹粉小籠包 - 小籠包🥟皮薄餡靚,入邊啲肉汁加埋蟹肉嘅鮮味,好鮮甜。蟹肉芙蓉羹 - 勁足料,啖啖都食到蟹肉,蟹嘅鮮甜味完全容入湯羹,真係想食多兩碗🍜翡翠炒蝦球 - 蝦肉🦐鮮甜,翠玉瓜又爽口,好好味呀。極品花雕醉雞 - 雞肉🐓鮮嫩,肉質香滑,加上花雕酒嘅香味,令人食唔停口。虫草花浸時蔬 - 上湯好好飲,菜心🥬吸收晒上湯嘅味道,勁好味。最後一個窩心薑茶湯圓作為甜品,為成餐咁好味嘅大閘蟹宴畫上完美的句號👍🏻👍🏻大家如果都想食到咁好味嘅大閘蟹宴,都快啲去鴻星集團嘅星薈酒樓食啦🦀👍🏻📍星薈 - 尖沙咀天文臺道8號21樓☎️ 26280282@superstargroup @starryterrace #大閘蟹 #大閘蟹專門店 #爆膏大閘蟹 #鴻星集團

煙鴨胸併青瓜 - 🥒青瓜好爽口,配上蒜蓉汁,好開胃。

翡翠炒蝦球 - 蝦肉🦐鮮甜,翠玉瓜又爽口,好好味呀。

📍星薈 - 尖沙咀天文臺道8號21樓
☎️ 26280282

@superstargroup
@starryterrace

#大閘蟹 #大閘蟹專門店 #爆膏大閘蟹 #鴻星集團 #香港美食指南 #美食日記 #hkfoodieblogger #hkfoodies #foodie #foodiegram #foodielife #尖沙咀美食
2023-10-17
Type of Meal