2024-04-13 152 views
今日同朋友一齊飲早茶,未試過有咁差既體驗,服務態度十分之差,比張單侍應之後佢黑口黑面,想問佢野,佢馬上話幫你加左單架啦,我都唔係追佢單,成個場冇開冷氣熱死,唔會再次幫襯。

樓面對啲熟客就有講有笑嘅,生客就一般啦,男經理鞋口鞋面,講嘢冇尾音;舉手舉到手軟先有人見到你,亦冇主動加水。定位係比鴻星高級,但連紙巾都冇供應要走落樓下7仔買。叫咗乳鴿,手套又要問先肯俾,大佬呀,唔係同我講因為環保吓嘛。食物方面就中規中矩無咩驚喜,鳳爪夠淋入味,炒米粉乾身但冇咩鑊氣,果碟普普通通灼菜心要$68十條都唔知有冇,賺到盡。點心逐件計價錢,有好有唔好啦。食少少嘢人均都要200幾,總括嚟講- 冇下次。

2024-01-03
$230 (Lunch)
星期六中午去到人流唔算多,見到環境咁靚以為會好貴,後尾知道佢係鴻星旗下所以每日都有折,三個人埋單$560生日正日得到最靚嘅角落位👍🏻最衰嗰日天氣唔好,環境同景色有驚喜。個露台都可以隨心出去行同坐✨講返嗰日有啲失望嘅係半個鐘先至有兩舊蘿蔔糕食😮‍💨侍應服務有啲失望,茶水唔夠熱,碗碟唔太乾淨,點心配嘅醬汁都係後到,永遠叫唔到人幫手⋯值得一讚嘅係佢有好多點心可以按件叫,另外炸鮮奶同黃金豆腐都係有驚喜失望嘅係,我知道唔係奉旨,但係生日正日去到完全連壽包到唔送🥲

2023-11-11
$200 (Lunch)
Celebration
Birthday
2023-11-09 900 views
book咗今晚食飯, 晏晝轉登打去confirm booking話無問題夜晚去到見人地擺酒問啲staff仲態度惡劣咁同我講話無可能今晚book枱, 話1年前已留位擺酒下??咁晏晝同我confirm個位唔係staff嚟架?浪費我時間同車錢唔怪之得呢間集團嘅 餐廳越來越小
夜晚去到見人地擺酒
下??咁晏晝同我confirm個位唔係staff嚟架?
浪費我時間同車錢
唔怪之得呢間集團嘅 餐廳越來越小
又到大閘蟹季節🦀今年好多人北上買返黎食,而我就選擇去餐廳食八道菜大閘蟹套餐,可按人數選擇一位、四位及六位去訂,餐廳環境大,窗邊位仲有夜景,不過都好full,最好提前訂座,大閘蟹主題套餐套餐除左有3隻蟹之外,仲有其他餸菜,另外會提供拆蟹工具、手套、濕紙巾💯🌟皇者大閘蟹1人餐|$458如果午市或20:30後入座,價錢$428,另計茶錢$17/位、小食$16/碟同加一煙鴨胸併青瓜鮮拆蟹粉小籠包蟹肉芙蓉羹清蒸大閘蟹3隻(2皇1后)翡翠炒蝦球黑醋霜降肉蟲草花浸時蔬窩心薑茶湯丸橙汁1杯上菜節奏幾好👍🏻蟹唔會一次過上哂,差不多食完一隻就緊接上一隻,保持到熱度,打開蟹蓋相當爆膏😍我比較鍾意食蟹公,白色蟹膏口感軟滑幾香甜,蟹乸膏較甘香實淨,有點似蛋黃咁,店員收碟主動性都夠蟹粉小籠包幾好食,湯汁豐盈,芙蓉羹有點似豆腐羹湯,蟹肉存在感不太大,蝦球大大隻,一人兩隻,好爽脆🤤霜降肉比較細件,口感冇啖啖肉感覺,最後來一碗好夠薑既湯丸糖水

🌟皇者大閘蟹1人餐|$458

煙鴨胸併青瓜
鮮拆蟹粉小籠包
蟹肉芙蓉羹
清蒸大閘蟹3隻(2皇1后)
翡翠炒蝦球
黑醋霜降肉
蟲草花浸時蔬
窩心薑茶湯丸
橙汁1杯

2023-11-01
2023-10-20 714 views
面對維多利亞港夜景,品嘗美食季節限定大閘蟹兩皇一后大閘蟹套餐公約5兩,乸約3兩煙鴨胸併青瓜青甜青瓜,開胃,煙鴨胸打開你味蕾蟹肉芙蓉羹暖暖你的胃鮮拆蟹粉小籠包率先品嘗蟹的鮮味清蒸大閘蟹蟹肉鮮甜,蟹膏滿滿,配上蟹醋鮮味增倍翡翠炒蝦球新鮮蝦球口感爽爽黑醋霜降肉酸酸甜甜肉超嫩蟲草花浸時蔬中和油膩補肺益腎窩心薑茶湯圓食大閘蟹唔少得驅寒薑茶,配q彈芝麻湯圓但最可惜服務員混亂,出餐上菜頻頻出錯。羹,小籠包上錯兩次,漏上蟹乸,服務速度超慢。結果成餐飯食咗三個鐘
面對維多利亞港夜景,品嘗美食季節限定大閘蟹
兩皇一后大閘蟹套餐
公約5兩,乸約3兩
煙鴨胸併青瓜
青甜青瓜,開胃,煙鴨胸打開你味蕾
蟹肉芙蓉羹
暖暖你的胃
鮮拆蟹粉小籠包
率先品嘗蟹的鮮味
清蒸大閘蟹
蟹肉鮮甜,蟹膏滿滿,配上蟹醋鮮味增倍
翡翠炒蝦球
新鮮蝦球口感爽爽
黑醋霜降肉
酸酸甜甜肉超嫩
蟲草花浸時蔬
中和油膩補肺益腎
窩心薑茶湯圓
食大閘蟹唔少得驅寒薑茶,配q彈芝麻湯圓

但最可惜服務員混亂,出餐上菜頻頻出錯。
羹,小籠包上錯兩次,漏上蟹乸,服務速度超慢。
結果成餐飯食咗三個鐘

2023-10-17
  • 蟹粉小籠包
  • 蟹乸
2023-10-20 196 views
又到食大閘蟹季節,我相信鴻星集團,今晚去到鴻星位於尖沙咀的星薈酒樓食大閘蟹宴。套餐好抵食,4位用先至千幾蚊,包3隻大閘蟹同埋一啲小菜,隻隻蟹(公)🦀都有成5兩重,真心抵食呀😍大閘蟹🦀唔止大隻咁簡單,隻隻都爆晒膏,而且啲膏重要好濃味,真係好好食。加上特製嘅甜醋,又有另一種風味,不過我比較喜歡原味😊煙鴨胸併青瓜 - 🥒青瓜好爽口,配上蒜蓉汁,好開胃。鮮拆蟹粉小籠包 - 小籠包🥟皮薄餡靚,入邊啲肉汁加埋蟹肉嘅鮮味,好鮮甜。蟹肉芙蓉羹 - 勁足料,啖啖都食到蟹肉,蟹嘅鮮甜味完全容入湯羹,真係想食多兩碗🍜翡翠炒蝦球 - 蝦肉🦐鮮甜,翠玉瓜又爽口,好好味呀。極品花雕醉雞 - 雞肉🐓鮮嫩,肉質香滑,加上花雕酒嘅香味,令人食唔停口。虫草花浸時蔬 - 上湯好好飲,菜心🥬吸收晒上湯嘅味道,勁好味。最後一個窩心薑茶湯圓作為甜品,為成餐咁好味嘅大閘蟹宴畫上完美的句號👍🏻👍🏻大家如果都想食到咁好味嘅大閘蟹宴,都快啲去鴻星集團嘅星薈酒樓食啦🦀👍🏻📍星薈 - 尖沙咀天文臺道8號21樓☎️ 26280282@superstargroup @starryterrace #大閘蟹 #大閘蟹專門店 #爆膏大閘蟹 #鴻星集團

煙鴨胸併青瓜 - 🥒青瓜好爽口,配上蒜蓉汁,好開胃。

翡翠炒蝦球 - 蝦肉🦐鮮甜,翠玉瓜又爽口,好好味呀。

📍星薈 - 尖沙咀天文臺道8號21樓
☎️ 26280282

@superstargroup
@starryterrace

#大閘蟹 #大閘蟹專門店 #爆膏大閘蟹 #鴻星集團 #香港美食指南 #美食日記 #hkfoodieblogger #hkfoodies #foodie #foodiegram #foodielife #尖沙咀美食
2023-10-17
Type of Meal
Dinner
2023-10-12 271 views
雖然有啲過分,不過都係照做👉🏽👈🏽講緊乜?就係lunchtime去拆大閘蟹喇🦀今日同老公喺尖沙咀星薈每人嘆咗個盛大回歸嘅經典「兩皇一后」大閘蟹餐,雖然話係一人餐,但其實份量十足。而且環境一流,望住維港拆蟹都拆得開心啲❤️🦀蟹肉芙蓉羮用鮮蟹肉煮,加上蛋白同豆腐,非常足料,入口香滑,好好味😋🦀煙鴨胸併青瓜嘅煙鴨胸好入味,青瓜🥒夠爽口,仲有少少麻辣味添👍🏻🦀鮮拆蟹粉小籠包入面有滿滿蟹黃、蟹肉同肉汁,要一啖食晒,喺口入面爆汁先夠風味🦀重頭戲清蒸大閘蟹會分三輪上等你夠時間慢慢嘆😊每人兩皇一后,公蟹比較重,亦都有少少啫喱膏同白膏;蟹乸亦有橙色嘅硬膏,三隻都好多膏同鮮甜,超正❤️🦀翡翠炒蝦球蝦球大大隻食落超爽口,配搭翠肉瓜味道清新🦀黑醋霜降肉彈牙爽脆,因為炸過所以仲有少少脆口,加上以黑醋嚟煮,好入味🦀蟲草花浸時菜,減低油膩感甜品當然唔少得薑茶湯丸啦🥣解一解蟹寒氣暖返個胃。
雖然有啲過分,不過都係照做👉🏽👈🏽
講緊乜?就係lunchtime去拆大閘蟹喇🦀
🦀翡翠炒蝦球
蝦球大大隻食落超爽口,配搭翠肉瓜味道清新
🦀黑醋霜降肉
彈牙爽脆,因為炸過所以仲有少少脆口,加上以黑醋嚟煮,好入味
🦀蟲草花浸時菜,減低油膩感
甜品當然唔少得薑茶湯丸啦🥣解一解蟹寒氣暖返個胃。
2023-10-08 212 views
其實我著重味道多一點點呢度個景係靚既但都係行出去打下卡影下相😬鐘意打卡又鐘意食中菜 可以選擇呢度前提係價錢偏貴的🙈食物味道正常❤️服務態度好既❤️外面環境係無敵❤️
其實我著重味道多一點點

食物味道正常❤️

服務態度好既❤️

外面環境係無敵❤️
2023-08-21 563 views
訂座了數次但一直未有機會嘗試,由於為家人慶生,想找個harbour view 歡聚,終於如願以償😌地方不算大,但一到步就給觀景震攝,且帶有宮廷裝修,還可以隨時到露台處觀景,確實不錯!我們叫了6 個餸,只有芒果蝦是較差,擺盤跟圖片完全兩回事,失望之作⋯⋯其餘食物都ok,尤其話梅豬手是高水準,入味夠冧又開胃🤤相信都會納入日常開餐名單😀
芒果蝦球
2023-08-20
Celebration
Birthday
2023-08-12 348 views
早一日成功訂位,估計晚飯時段沒太多人。不出所料, 入座時侯觀察晚飯客人不過十枱。但當中有一個小宴會,估計2-3席,不知當晚是否要招呼這個影響了整體服務。由入座,點餐到正式上菜,超過一小時以上。當你以為真係慢功出細貨?心諗等一下無妨, 但估唔到出來的食物,竟然是半涼的, 中間到底發生甚麽事? 沒答案了...侍應們都很用心,都一直表示跟進,但無奈.....等了接近一小時的食物, 已沒有多大心機去品嚐,目的就是要填飽肚子走人。
黑椒安格斯牛柳粒
碧綠炒螺片
碧綠油泡蝦球
2023-08-11
2023-07-27 348 views
親戚回港,一起去了天台臺道星薈食晚飯。裝潢優雅舒適、外面有個露台可以飽覽維港夜景、還看到幻彩泳香江。前菜的陳醋雲耳好開胃。好久未吃個那麼好吃的椒鹽魷魚鬚、炸得金黃酥脆、魷魚還保持柔軟。XO醬翡翠炒蝦仁 大隻爽口鮮美,配上XO醬跟蜜糖豆雲耳一起炒、惹味可口。濃湯花膠翅濃稠足料蠔皇鮑魚伴花菇 — 花菇厚肉彈滑、鮑汁鮑魚濃郁味美。招牌銅盤生煎雞 — 外層煎得香脆的雞肉夾著一層軟嫩的肉汁,雞肉非常嫩滑、做得十分出色!壽桃包 包著原個流心蛋黃,包子口感非常柔軟,趁熱辣辣即食最好。最後還送上紅豆沙作甜品~

前菜的陳醋雲耳好開胃。

濃湯花膠翅濃稠足料

蠔皇鮑魚伴花菇 — 花菇厚肉彈滑、鮑汁鮑魚濃郁味美。

最後還送上紅豆沙作甜品
2023-07-04 346 views
自從這裏重建成為商業大廈之後,內裏有很多高級食肆,今晚便來到這裏,享受夜景和美食。這間食肆位於高層,可以俯瞰整個維港夜景,邊看夜景邊吃美食,是人間一樂也。椒鹽魷魚鬚,魷魚鬚外脆內軟,非常惹味,加點甜醋可以去隨意油膩。陳醋雲耳,雲耳具有通血管作用,加上陳醋,感覺健康。翡翠炒蝦仁,蝦仁爽口彈牙,四季豆爽甜可口,木耳爽脆,這個菜式在夏天非常有清新的感覺。濃湯花膠翅,花膠已經切絲,配合粗身的魚翅和濃湯的味道,已經很久沒有享用這道美味的湯𡙡了。蠔皇鮑魚扣花菇,鮑魚吸收了蠔皇的味道,煙煙靱靱,花菇非常厚身,已經很入味。招牌銅盤生煎鷄,聽經理解說,這個生煎雞是用高溫將雞件焗熟,雞件吸收了薑蔥的味道,非常有農家的風味。蒜茸炒時蔬,這個世代非常注意健康飲食,蔬菜是必點的。原個蛋黃壽桃包,這個包是即點即製,因此內裏熱騰騰,進食時小心。壽桃包內的蓮蓉非常豐富,甜度適中。蛋黃味道十足,包皮鬆軟可口。精美甜品,是日甜品是紅豆沙,沒有過甜,吃完已經滿足。

陳醋雲耳,雲耳具有通血管作用,加上陳醋,感覺健康。

蒜茸炒時蔬,這個世代非常注意健康飲食,蔬菜是必點的。

精美甜品,是日甜品是紅豆沙,沒有過甜,吃完已經滿足。
2023-07-04 256 views
鴻星集團旗下眾多品牌,今天就來到以粵菜為本的高級食府一試宴會廳座落於大廈頂層,擁有270度戶外露台配合落地玻璃以香港天際及維多利亞港迷人景致作背景,浪漫醉人裝修豪華,以淺紫色調為主,設有型格雞尾酒吧晚上五光十色的霓虹燈伴著星空,可以一邊茗茶嘆茶一邊欣賞幻彩詠香江正推廣十二度夏日菜式,當中的蔥油清遠雞雞皮嫩滑脂肪少辣酒煮花螺肉質鮮甜爽脆,每粒花螺浸滿辣汁,人不自覺地吃完一粒又一粒主食龍蝦湯脆米泡飯湯底帶有濃濃龍蝦香味,配合泡飯和黃金脆米,口感豐富結帳時,經理送上招牌甜品楊枝甘露,十分驚喜大廳可筵開十多席,適合舉辦不同類型宴會
鴻星集團旗下眾多品牌,今天就來到以粵菜為本的高級食府一試
宴會廳座落於大廈頂層,擁有270度戶外露台配合落地玻璃
以香港天際及維多利亞港迷人景致作背景,浪漫醉人
裝修豪華,以淺紫色調為主,設有型格雞尾酒吧
茗茶
正推廣十二度夏日菜式,當中的蔥油清遠雞雞皮嫩滑脂肪少
蔥油清遠雞
辣酒煮花螺
龍蝦湯脆米泡飯
結帳時,經理送上招牌甜品楊枝甘露,十分驚喜
楊枝甘露
大廳可筵開十多席,適合舉辦不同類型宴會

2023-07-03
茗茶
蔥油清遠雞
辣酒煮花螺
龍蝦湯脆米泡飯
楊枝甘露
2023-06-15 3168 views
友人打算明年拉埋天窗,都開始要物色心儀場地,今晚佢叫我陪上黎呢度”睇場”。場內無咩中間柱位,間格幾四正,裝潢得幾優雅中帶點型格。仲有室外位置,景觀相當開揚,用黎做戶外證婚一定唔會失禮。友人睇睇下話不如係度食埋飯,可以體驗埋食物同服務得唔得嘛! OKOK…….無問題,横掂佢有個二人套餐。先黎凍盤小食有陳醋雲耳,酸甜味道又有口感,係幾惹人胃口嘅。椒鹽魷魚,熱辣香脆,椒鹽味唔會過濃,香口嘢梗岩食。食緊前菜小食之際,呢客濃湯花膠翅就出場啦湯食類熱度都幾緊要,呢客就做到。就係細個去飲宴時嘅熟識味道,只欠D紅醋配食 (哈哈..),偶爾食到花膠絲同翅,豐富了口感小菜一XO醬翡翠炒蝦仁,食材顏色配搭吸引,有爽口蝦仁,健康清新嘅雲耳,脆口翠玉瓜及紅黃甜椒,以惹味XO醬快炒,唔錯。小菜二有招牌銅盤生煎鷄,煮好時再以錫紙包住,增加神秘感打開時已經聞到好香薑蔥味,細看原來有薑蔥同菇碎粒,鷄件無骨啖啖肉,煎到外面微金黃色,入口仲係滑同唔乾,送飯一流。小菜三有蒜茸炒時蔬,簡簡單單有條蒜香味嘅菜心,香甜無渣。最後出場……………蠔皇鮑魚扣花菇,每人有各款食材一份個蠔皇汁絶對為呢客菜式加分,味道調教得岩岩好,鮑魚應該係

場內無咩中間柱位,間格幾四正,裝潢得幾優雅中帶點型格。

仲有室外位置,景觀相當開揚,用黎做戶外證婚一定唔會失禮。

先黎凍盤小食有陳醋雲耳,酸甜味道又有口感,係幾惹人胃口嘅。

椒鹽魷魚,熱辣香脆,椒鹽味唔會過濃,香口嘢梗岩食。

食緊前菜小食之際,呢客濃湯花膠翅就出場啦

小菜二有招牌銅盤生煎鷄,煮好時再以錫紙包住,增加神秘感

小菜三有蒜茸炒時蔬,簡簡單單有條蒜香味嘅菜心,香甜無渣。

最後出場……………蠔皇鮑魚扣花菇,每人有各款食材一份

個蠔皇汁絶對為呢客菜式加分,味道調教得岩岩好,鮑魚應該係罐頭貨,入口軟中又帶少少嚼感; 隻花菇相當厚肉,食起黎有菇香同滿足感。

唔好忘記仲有甜品架,今晚係紅豆沙以及原個蛋黃壽桃包…………(心心眼中)

紅豆沙甜度適中,唔會覺得係加水再煮; 整開個壽桃包,原隻咸蛋黃被蓮蓉包圍住,呢個有成個拳頭咁大個嘅壽桃包,最後亦被我”吞沒”。

成個二人餐份量相當夠食,其中一兩樣菜式就好似飲宴中會出現嘅”常客”,待嫁姑娘今晚順便可以當試埋菜,唔知最後結果係點呢………………..哇哈哈。
Type of Meal
Dinner