2020-07-08
一行四人到尖沙咀吃好西,門口一大隻牛頭燈飾,搶眼易認,入門口當然要做足探熱清潔雙手等指定動作,店舖有大枱細枱、吧枱,裏面仲有一間房仔,適合唔同組合嘅人坐。晚市有幾款二人餐和四人餐,也可以散叫,呢輪大家都節食,所以諗住散叫好啲。鳥肶肉醬油($95),本身喜歡吃雞嘅我覺得呢個好好味,肉質好滑又鎖到肉汁,而且醃製嘅味道非常好,好鍾意呀!五花腩有薄切和厚切之分,價錢稍有不同,最後決定要薄切( $110 )自動配埋西生菜,雖然呢個冇乜點醃,但係見到佢表面已經有少量調味料,所以食嘅時候即使唔點燒汁或者岩鹽,味道都可以接受。如果做生菜包就會多咗蔬菜嘅水份,也可以點豆瓣醬,我都幾鍾意呢個食法。另外燒肉店當然要食牛啦,呢度提供日本、澳洲和美國嘅牛,我哋試咗一個美國牛肋骨,雖然有舊骨,但係肉嘅部份都幾多,佢都有分醬油味和沒有醬油味,我哋都係揀有醬油的,我幾鍾意呢度嘅醃製味道,好入味呢!記住啲牛唔好燒咁耐,就點都好食㗎啦!值得一讚係呢度仲會提供較剪,方便你剪開大塊肉大家share食!👍🏻另外也很想試一款日本和牛,所以點了一個A4上等雪花和牛小排( 110g/$195)雖然只有五片,都算有些少厚度,色澤紅潤,
另外也很想試一款日本和牛,所以點了一個A4上等雪花和牛小排( 110g/$195)雖然只有五片,都算有些少厚度,色澤紅潤,油花夠靚!呢個真係好好味,物有所值,肉質夠腍,油香撲鼻,令人念念不忘。
另外我哋也叫了兩個主食,包括石鍋拌飯( $110 )以及韓式炒粉絲( $65 )。石鍋拌飯有牛肉加青瓜、蘿蔔絲、蛋絲和芽菜等配菜,店員喺我哋面前拌飯,又幫我哋分埋四碗,味道都唔錯啊。
另外炒粉絲就大件夾抵食,材料同石鍋拌飯差不多,粉絲都滑,味道又好,非常推薦。