2021-06-06 731 views
和朋友去了尖沙咀棉登徑8號地下5的牛 魔食飯,這是一間日式的烤肉餐廳。這間是出名食烤和牛的餐廳,店裝修得非常時尚有格調。店員服務殷勤有禮,相當有質素。安排我們廚師烤爐吧檯安座,這樣吃起來更有氣氛。我們點了美國prime 醬油牛肋骨,豚肉五花腩,香蔥牛脷,櫻花蝦餃子,日式炒烏冬。飲品方面點了鳳梨梳打及柚子梳打。美國prime 醬油牛肋骨,店員很細心幫我們燒烤,為我們拆去牛軟骨。肉味香濃而且肉質很柔軟,沒有太多根,醬汁甜甜的,十分好味。牛軟骨口感佳,彈牙,用來餸汽水啤酒一流。豚肉五花腩(厚切), 油脂旺盛,相當肥美,但配上生菜食,剛好中和了五花腩的油膩感覺,一件接一件,不禁說起手指公👍香蔥牛脷,薄薄一片,撒上香蔥來食,有口感,食起來有牛舌的爽彈口感,香蔥有少少輕微的辛辣味道,好惹味。櫻花蝦餃子,佈滿了香脆的櫻花蝦,賣相吸引,口感香脆,味道有些櫻花蝦的咸香,好好食的餃子。日式炒烏冬,上枱時木魚絲在熱氣上郁動,賣相很吸引,內裏有八爪魚等材料,吃烤肉後配上一個炒烏冬,烏冬質地Q彈,感覺好滿足。飲品是鳳梨梳化,裏面有些椰果,也不會太甜。總結:牛魔是一間高級的日式烤肉餐廳,裝修時尚有格調,而且店員
這間是出名食烤和牛的餐廳,店裝修得非常時尚有格調。
店員服務殷勤有禮,相當有質素。

安排我們廚師烤爐吧檯安座,這樣吃起來更有氣氛。
飲品方面點了鳳梨梳打及柚子梳打。

肉味香濃而且肉質很柔軟,沒有太多根,醬汁甜甜的,十分好味。
牛軟骨口感佳,彈牙,用來餸汽水啤酒一流。

飲品是鳳梨梳化,裏面有些椰果,也不會太甜。
總結:牛魔是一間高級的日式烤肉餐廳,裝修時尚有格調,而且店員服務也值得一讚,食材質素也很佳,拍拖或和朋友食生日飯的好推介👍
「蘭王」雞蛋又有「日本蛋王」的美譽,因為在無菌雞舍生產,所以可以生吃,其色澤橙黃,屬雞蛋中最高的16度,而且味道甜美,種種原因,令蘭王經常賣斷市,一蛋難求。想吃?最近尖沙咀的「牛魔」聯乘了這蛋王,推出幾款蘭王套餐,由即日至七月上旬供應,有興趣就去試試吧!「牛魔」位於尖沙咀棉登徑﹐主打美國、日本、澳洲等地的和牛燒肉,今次推出的幾款套餐,除蘭王之外,也和西澳洲黑毛和牛品牌Margaret River Wagyu合作,據知不少名廚及五、六星級酒店餐廳都有採用,質素有保證。說個小知識給大家知道,原來不是所有「蘭王」都可以生食,要右上角有個紅色飛機Logo,才表示這盒蛋是坐飛機過來,仍然非常新鮮,達到生食級別,但如沒這Logo,雖然都是蘭王,但它是坐船來的,因為船期較長,所以應煮熟才好吃。蘭王 x Margaret River 和牛漢堡 $85蘭王拌飯 $85蘭王生薑豚肉丼 $85蘭王 x Margaret River 和牛牛板腱石鍋飯 $85以上幾款午市套餐當中,個人最喜歡是「蘭王 x Margaret River 和牛牛板腱石鍋飯」,先將蘭王戳穿,讓蛋漿流瀉,沾了蛋黃的白飯永遠是最美味的,更
蘭王 x Margaret River 和牛漢堡 $85
蘭王拌飯 $85
蘭王生薑豚肉丼 $85

以上幾款午市套餐當中,個人最喜歡是「蘭王 x Margaret River 和牛牛板腱石鍋飯」,先將蘭王戳穿,讓蛋漿流瀉,沾了蛋黃的白飯永遠是最美味的,更何況是蛋味濃郁的蘭王?和牛牛板腱油香充足,燒得帶點焦香,牛肉味香濃,再配以鮮香的魚子,美味立即提升。
A4牛魔野原燒 (和牛薄切配月見汁沾蛋) $130

至於晚市則有這個「A4牛魔野原燒」,看圖片就知道雪花多美了,在火爐上稍為輕烤就可以,牛肉仍保持嫰紅,燒好後放入盛滿了蘭王雞蛋和蘭王醬油的碟子,蘸一下蛋漿,牛肉更添嫰滑美味,套餐跟白飯、前菜及湯,吃完牛肉之後,何不索性將蛋漿豉油往白飯裡送?這樣吃都夠我滿足一整晚了!
2021-05-25
 食過牛魔兩次,覺得呢度幾舒服,食物質素又ok,就再黎食個午市燒肉🥰🥰🥰  Set2 和牛特選三種盛 呢個set係全牛,有牛肩肉,牛五花同牛舌  😋牛肩肉😋 牛味好出好濃厚☺️  🥰牛五花🥰 多翻d油脂食落香口d😗  😝牛舌😝 牛舌就十分爽口🤗  Set 5 More 肉盛 呢個有成六種肉,有齊豬牛雞肉,’我全部都要’就要叫呢個set喇☺️ 除左有頭先都有既牛肩肉同牛五花,佢仲有豚肉五花,雞肉,同豬頸肉😋😋  😍豚肉五花😍 有厚切同薄切,厚切就會食到QQ彈彈既豬皮薄切用黎包生菜一啖ko就啱哂🥰🥰豚肉五花最正真係個脂肪,而佢又唔會好肥,肥瘦均勻🤗🤗🤗  😚豬頸肉😚 豬頸肉當然都係好爽口  🤩雞🤩 最後個雞居然有驚喜,本身諗住係普通咁,點知佢又出奇地好食,肉質好滑🤩🤩  🙂乳酸梳打特飲🙂 乳酸味道酸酸甜甜,飲完特別開胃😚😚  😌巨蜂梳打特飲😌 呢杯有粒粒椰果,口味清新😝😝  埋單人均$275,燒肉唔想夜晚食咁heavy都可以係lunch hour黎試試🥰🥰🥰😋😋😋

Set2 和牛特選三種盛

呢個set係全牛,有牛肩肉,牛五花同牛舌
和牛特選三種盛

牛舌

Set 5 More 肉盛

More 肉盛

😍豚肉五花😍

有厚切同薄切,厚切就會食到QQ彈彈既豬皮
豚肉五花
豚肉五花

😚豬頸肉😚

豬頸肉當然都係好爽口
豬頸肉

🤩雞🤩

🙂乳酸梳打特飲🙂

乳酸味道酸酸甜甜,飲完特別開胃😚😚

😌巨蜂梳打特飲😌

呢杯有粒粒椰果,口味清新😝😝

這天去吃燒肉🥳在尖沙咀棉登徑的這一韓日式燒烤,覺得環境和食物質素都好合我滿意💗店內裝修低調優雅,枱與枱之間很有空間感,燒得非常舒適👍🏼 很喜歡牆上巨型和服女生壁畫,讓這間燒肉店更有格調◾️美國Prime醬油牛肋骨 $198一碟有兩大件,每一件捲起了兩三個圈,超級長的😝枱上有剪刀可以把它先剪開幾件才放上爐~牛肋骨預先用醬油醃製了💗服務生提示我們~燒的時候把它們放在邊邊位置會比較好👍🏼燒過後肉質好嫰~好入味🤤完全不用再添任何調味,已經好滋味了。◾️厚切豚肉五花腩配生菜 $130非常厚切~一邊燒油脂一邊在滴🤤入口油香四溢,好邪惡的滿足💗配有生菜🥬和韓式辣椒醬,把五花腩包著來吃,好有風味👍🏼◾️香蔥牛脷 $85屬於薄切牛脷,每一客有7片,每邊燒幾秒就熟了~肉質細嫩,再配上少許香蔥碎來調味,🥳特別香口。◾️櫻花蝦粟米餃子 $65灑上了櫻花蝦乾的煎餃子,格外精緻~💗入口多了一份鮮味。◾️日式炒烏冬 $65份量很大一碟!炒過的烏冬沒有油膩感,入口細滑,充滿醬油香👍🏼◾️飲品~點了一杯「巨峰梳打特飲」($48)和「鳯梨梳打特飲」($48)都好清新解膩~配燒肉就最好不過了💗除了單點~店家也有供應多款非常吸引的二人餐

◾️美國Prime醬油牛肋骨 $198

◾️厚切豚肉五花腩配生菜 $130

◾️香蔥牛脷 $85

櫻花蝦粟米餃子

◾️櫻花蝦粟米餃子 $65
灑上了櫻花蝦乾的煎餃子,格外精緻~💗入口多了一份鮮味。

◾️日式炒烏冬 $65

除了單點~店家也有供應多款非常吸引的二人餐喔🥳

• 美國PRIME醬油牛肋骨
識我既朋友都知我好鐘意食燒肉,特別係牛🐮早幾日就黎左棉登徑搵食!牛魔環境舒適,無煙燒烤,中位價錢。一於周末食豪啲啲!😈*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔸厚切豚肉五花腩配生菜 $130厚切目測每塊都有成10mm厚,油脂分佈平均,唔會過肥剩係食到肥膏。燒既時候比較搶火,要小心火喉。燒到兩邊金黃色微脆就啱哂,加泡菜、芽菜、豆瓣醬夾生菜包就一流~🌮🔸美國Prime醬油牛肋骨(2件) $198長長既牛肋肉捲住舊骨,攤開兩三個圈都仲未完😂要剪開兩段先放得落爐燒。本身有醬油醃製過,燒起上黎好Juicy。唔洗其他調味料都夠哂味道!👍🏻🔸香蔥牛脷(7片) $85薄切一口size,爽口彈牙。每邊燒幾秒就可以,放上香蔥食十分香口😋🔸櫻花餃子 $65餃子鋪滿櫻花蝦碎,又香又脆口。餡料豐富,有豬肉同粟米。🌸🦐🌸🦐🔸日式炒烏冬 $65味道適中,唔會太濃味。有好多配料,魷魚、蜆肉、雜菇、木魚等等,夠鑊氣。用黎填肚就岩哂!🔸鳳梨梳打特飲 $48 / 🔸金桔梳打特飲 $48食燒肉一定要GUR一GUR佢!有氣梳打飲品點少得~鳳梨同金桔味都好清新,微糖,可減低燒肉既肥膩感☺️*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
生菜包

🔸厚切豚肉五花腩配生菜 $130
美國Prime醬油牛肋骨(2件)

🔸美國Prime醬油牛肋骨(2件) $198
香蔥牛脷(7片)

🔸香蔥牛脷(7片) $85

🔸櫻花餃子 $65

🔸日式炒烏冬 $65
鳳梨梳打特飲 / 金桔梳打特飲

🔸鳳梨梳打特飲 $48 / 🔸金桔梳打特飲 $48

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
2021-03-28
$350 (Lunch)
生菜包
美國Prime醬油牛肋骨(2件)
美國Prime醬油牛肋骨
香蔥牛脷(7片)
鳳梨梳打特飲 / 金桔梳打特飲
  • 美國PRIME醬油牛肋骨
  • 豚肉五花腩
2021-06-16 0 views
呢間位於棉登徑嘅《牛魔》 想吃多時由於疫情唔能夠去bbq 唯有將想食燒肉嘅慾望寄託喺日式燒肉上雖然入座時段位於晚市 坐滿客人但餐廳並沒有油煙滿佈唔會食完由頭到腳都充滿燒烤味 值得一讚《香蔥牛脷》 雖然是薄切但卻充滿牛嘅羶香肉質爽滑 彈牙由於牛舌質素高 簡單用海鹽調味已相當足夠燒完之後再放上一抹香蔥絕對匹配另外呢一個絕對要叫嘅就係《美國prime醬油牛肋骨》美國Prime Beef係美國牛扒中級數最高的 Prime Beef最講求嘅就係牛嘅肉味肥瘦適中 脂肪分佈平均牛味香濃加上特色嘅醬油 帶點甜味令牛香發揮得淋漓盡致每枱更會附上生菜 用嚟包住牛肉一齊食減低油膩感《厚切豚肉五花腩》 既魔鬼 亦難以抗拒層次分明嘅五花腩肉 肥瘦相隔大火猛烤之後將油脂逼出雖然帶點焦燶 但卻相當脆口食起嚟油脂爆發 相當滿足若然太過油膩的話 可以配上泡菜一同吃加上一抹辣椒醬食起來惹味 令人欲罷不能最後來一個《櫻花餃子》煎到外皮香脆嘅日式餃子加上香口嘅櫻花蝦餃子有肉汁 重要的是外皮夠香脆整體而言 呢一間餐廳整體不錯見到二人晚餐非常豐富下次一定要試下
呢間位於棉登徑嘅《牛魔》 想吃多時

整體而言 呢一間餐廳整體不錯

見到二人晚餐非常豐富

下次一定要試下

2021-06-14 0 views
今日同朋友去咗尖沙咀做嘢,經過棉登徑記得曾經同自己講過,如果經過呢度一定要再幫襯佢,所以就拉咗個朋友一齊入去食。😝今次叫咗泡菜煎餅、日式炒烏冬、香蔥牛脷、黑毛豬頸肉、美國 Prime 醬油牛肋骨。泡菜煎餅 ($75) : 餐前小食,香脆可口,不過要趁熱食,凍咗冇咁好食。😋日式炒烏冬 ($65) : 材料有冬菇、魷魚、蝦、洋蔥、木魚絲、蘿蔔絲。烏冬炒得唔錯,熱辣辣之餘唔會太黏。香蔥牛脷 ($85) : 牛脷紅潤有光澤,而且厚薄適中,食落味道有啲似牛肉,不過就多咗份柔軟嘅口感係牛肉比唔到嘅。黑毛豬頸肉 ($130) : 平時食開燒肉都係叫腩肉,所以今次就試試豬頸肉,估唔到相當有驚喜。豬頸肉燒過後,邊邊位脆口得嚟帶點焦香,而且肉味濃郁之餘又嫩又多汁,我同朋友都一致覺得好好味 😍 呢個價錢對得住個質素。美國 Prime 醬油牛肋骨 ($198) : 食得燒肉牛肋骨當然走唔甩,呢度嘅牛肋骨超正 😍 牛肋骨本身已經用醬油醃左,而且肉同油脂嘅分佈幾平均,加上店員主動幫我哋燒,時間就掌握得更好 👍🏻 肉質軟嫩多汁,燒完直接食就已經可以。兩杯梳打特飲味道唔錯。

兩杯梳打特飲味道唔錯。
2021-06-13 0 views
牛魔 主打燒肉,餐廳用明火爐,火力十足,燒肉同時抽油煙,吸力夠勁,食完唔會成身油煙味!先黎頭盤有中華沙律及泡菜!美國Prime醬油牛肋骨(2件) $198牛肋骨已經預先醃製,而且大大件,燒好之後不用再點任何醬汁或調味料,就可直接食得!肉質夠鬆軟,帶有醬油鹹甜味,唔錯!香蔥牛脷 $85店員教我哋放喺爐邊燒,牛脷夠薄身,燒一陣就食得!因為牛脷無預先調味,最好燒嘅時候加少許鹽,或食前點少許燒肉汁,就更好!日式炒烏冬 $65烏冬份量頗多,加上大量木魚片,好滋味!巨峰梳打特飲 $38甜美解喝,燒肉必備!

先黎頭盤有中華沙律及泡菜!

美國Prime醬油牛肋骨(2件) $198

香蔥牛脷 $85

日式炒烏冬 $65

烏冬份量頗多,加上大量木魚片,好滋味!

巨峰梳打特飲 $38

甜美解喝,燒肉必備!
2021-06-13 0 views
闊別牛魔兩年,突然掛住佢個醬油牛肋骨,今日經開呢頭,就同伴侶過嚟回味一下。櫻花餃子,櫻花餃子賣相吸引,炸到脆卜卜嘅餃子上面灑滿櫻花蝦,櫻花蝦嘅鹹香同炸餃相當配襯。香蔥牛脷,牛脷薄切令個口感更加爽脆,點燒汁或者加埋中間嘅蔥花一齊食都咁好食。美國 prime 醬油牛肋骨,我對牛魔嘅醬油牛肋骨相當掛念,牛肋骨雖然事先用醬油醃過,但係都掩蓋唔到佢香濃嘅牛味,香濃嘅牛味配著軟嫩嘅牛肋肉,係抵我咁掛住你嘅。日式炒烏冬,炒烏冬嘅配料有冬菇、菠菜、紅蘿蔔、芝麻同埋木魚絲,最特別係佢用咗麻醬嚟炒,攞麻醬嚟炒嘢都係第一次試,鍾意食麻醬嘅我大愛。

今日約朋友走去尖沙咀名店牛魔 Yakiniku More晚餐。這次是第二次同朋友去,印象依然咁深刻。我地揀咗二人餐單,美國prime醬油牛肋骨 $198厚切豚肉五花腩 $130香蔥牛舌 $85一客櫻花餃子 $65日式炒烏冬 $65柑橘soda特飲,鳳梨soda特飲。。。其中美國prime醬油牛肋骨份量十足,一人一大卷厚厚的見到就心動,剛好人客未full,所以廚師有時間好有心機咁介紹點樣烹調先夠火候。我們都虛心學習,邊看邊試試如何點鹽跟醬汁配搭肉食。餃子醬油配搭櫻花餃子,入口彈牙多汁,上面好多紅海蝦乾包圍住餃子,幸福感滿滿的啊!各款肉類份量很豐富,夠食又不太油膩,燒烤爐剛好把過多的肉油擠出,留下一陣甘香的油封住肉汁吖!五花腩豚肉燒8成熟味道最佳最安心,油脂豐富,又香又彈。豚肉五花燒到兩邊上下香噴噴,適合加鹽用生菜夾住一次品嘗牛肉就6成剛剛好,廚師教路可以拆筋肉出來獨立處理,非常細心。牛舌薄片稍微烤一兩分鐘。大火烤到少脆,入口又濃又香。最後埋單是一大驚喜,竟然300蚊也不用,完全收貨啦!

我地揀咗二人餐單,美國prime醬油牛肋骨 $198

厚切豚肉五花腩 $130

香蔥牛舌 $85
香蔥牛舌

一客櫻花餃子 $65

日式炒烏冬 $65
日式炒烏冬

柑橘soda特飲,鳳梨soda特飲。。。

生菜

牛舌薄片稍微烤一兩分鐘。大火烤到少脆,入口又濃又香。

最後埋單是一大驚喜,竟然300蚊也不用,完全收貨啦!
配菜和醬汁
Other Info. : 老闆好用心用好多日本清酒瓶圍住廚房假天花,十分地道的日本裝修
2021-06-06
香蔥牛舌
生菜
配菜和醬汁
老公說好久沒有大口大口吃肉了,好想放肆一下,我立馬想到牛魔超喜歡這裡的前菜,蔬菜沙律、中華沙律和面豉湯都超開胃~中華沙律超好吃!!我點的是「鳥豚特選三種盛」包括有全天然豚肉五花薄切、鳥肶肉醬油、黑毛豬頸肉,雞肉超嫩和新鮮,完全沒有雪藏味。豚肉五花薄切的油花分佈平均,黑毛豬頸肉有嚼勁,好好吃耶!加入各式的醬料,讓肉味馬上提升!自助燒肉真的好開心熱熱的用來佐飯超好吃~夾著生菜來吃很清新,也可以解油膩。老公點的是「More肉盛」裡面包括有A4和牛牛肩肉、和牛牛五花、全天然豚肉五花薄切和厚切、鳥肶肉醬油、黑毛豬頸肉。A4和牛牛肩肉及和牛牛五花,牛味濃郁,老公大讚好滿足!飲品超大杯!!!!!邊吃燒肉邊喝著冰凍的飲料,真的好邪惡好過癮!

老公說好久沒有大口大口吃肉了,
好想放肆一下,
我立馬想到牛魔

超喜歡這裡的前菜,
蔬菜沙律、中華沙律和面豉湯都超開胃~
中華沙律超好吃!!
我點的是「鳥豚特選三種盛」
包括有全天然豚肉五花薄切、鳥肶肉醬油、黑毛豬頸肉,
雞肉超嫩和新鮮,
完全沒有雪藏味。

豚肉五花薄切的油花分佈平均,
黑毛豬頸肉有嚼勁,
好好吃耶!

加入各式的醬料,
讓肉味馬上提升!
自助燒肉真的好開心

熱熱的用來佐飯超好吃~

夾著生菜來吃很清新,
也可以解油膩。
老公點的是「More肉盛」
A4和牛牛肩肉及和牛牛五花,
牛味濃郁,
老公大讚好滿足!
飲品超大杯!!!!!
邊吃燒肉邊喝著冰凍的飲料,
真的好邪惡好過癮!
2021-06-07