現在都市人總是懂得享受生活, 把食物拍照放上網已經成為一種生活模式, 造就了很多佈置很獨特的餐廳出現, 除此以外美食的外觀也是不能缺少的一部份, 「相機食先」已成為了我的一樣重要環節這家甜品店之前有看過朋友的照片, 已經很想來試試. 只可惜的是身邊朋友沒有太多人喜愛吃甜品. 今天晚上與男朋友來到銅鑼灣吃飯, 心血來潮便來到這家甜品店一嘗特別的分子料理! 店子裝修很有特色, 以白色牆磚做主導, 掛放著數幅畫作, 除此之外還有很多白雲做裝飾, 設計簡約而不失大體! 白雲燈飾很適合拍照厄like影相之用! 😄😄😄當晚黎到大概8:30, 平日關係店子只有2台客, 之後都有幾個人再入黎光顧甜品靚, 個個都係咁相機食先~~~~~ 所以都以女仔光顧為多, 少有地呢度既甜品都會包飲品的, 真係好好咁可以同朋友/小情侶叫個甜品影下相, hea下Memu上所有既甜品都做得好靚, 本身想同男朋友叫2款甜品, 但經職員介紹下最後點左2人份量既Mount FujiDaily Limited Set - Mount Fuji $268  (Two drink included)因為每份甜品都係廚師即叫即做, 好有

Mount Fuji
因為每份甜品都係廚師即叫即做, 好有heart既一家甜品
分子料理小妹都係第一次食, 獻左係呢個富士山度! 😄😄😄
廚師幫我地加入左-180度既杯液態氮倒係中間, 令到富士山真係好似會出煙咁, 真係好特別~~~~~
真係擬幻似真咁, 甜品做到好似一個好靚既藝術品咁, 除左2個人仔係唔食得用黎影相之外, 連花花草草都係食用花, 係食得嫁!!!

Mount Fuji
因為夠凍關係, 一開始好似食緊雪糕咁,
白色既係yogurt雪芭, 一開始比較硬身, 之後就軟返好似食雪芭咁, 不過就比平時既雪芭質感厚身少少
藍色既係波子氣水味, 兩者味道都唔錯嫁!!!

最中意既係富士山既入面, 底層其實係包住蜜瓜味既雪芭嫁!!!!!
雪芭既味其實唔係好濃好重, 波子氣水 + 蜜瓜既雪芭 2個一齊食又幾夾~~~

Mount Fuji
如果想再多一層口感既可以一齊食埋周邊既香橙味蛋糕, 綠色既草園係香橙味, 真係估唔到呢~~~~~
蛋糕做到好似富士山周圍既草園咁, 食用花其實冇咩味, 所以唔使驚會有咩青味~放心

Mount Fuji
草莓醬味道都幾香濃, 撈埋落香橙蛋糕食可以中和返佢個濃味

Mount Fuji
碟邊既櫻花jelly係咁多種味道入面略為淡, 不過本身櫻花就係淡淡的~~~

飲品方面點左Peach  and  Passion fruit   &   Latte
其實內有桃, 熱情果 & 洛神花既飲品
入口味道以洛神花為主道, 其後再有熱情果既微甜, 桃味唔係好重, 中意飲花茶既一定會中意!

Latte
比起一般既latte味道有d濃, 因為我係個晚上飲coffee會訓唔著既人, 所以都唔夠飲太多, 而且如果有拉花會更加好~

我地食到一半到都有幾個女仔入黎, 佢地叫左個好似櫻花樹既甜品 & 一個大既人魚淚
呢d甜品個個都做得好精緻, 每碟甜品廚師都落足心機去做出黎, 真係充滿晒視覺同味覺既一個晚上!!!
$130 (Other)
  • Mount Fuji