2016-10-14 183 views
剛過了重陽節,搵左平日放假,相約老爸到荃灣,拜山去。我們先醫肚再出發,選了樓下冰室,傳統食物款式,應該穩陣。下午兩點都仲係咁多人,雖然唔駛等,但就坐幾迫的兩人位,張枱好細,後尾等少人點轉去較大的枱,舒服好多,香真是寸金尺土。冰室裝修用色幾鮮明,好醒神!老爸飲熱奶茶,跟餐免費,奶和茶比例剛好,好滑好香,水準不錯。我叫的紅豆冰+$10,勁多紅豆粒,煮到好淋出晒味,和椰奶搞勻可以融為一體。焗鮮茄豬扒飯$53- 份量嚇人一跳,超多飯和豬扒,飯是蛋炒過的,正宗又好味,蕃茄汁料好夠,加上芝士融化了,惹味又濃香,豬扒煮到好嫩滑,蕃茄數量就不算多,這個飯兩個人食都夠了!下午茶招牌瑞士雞脾配沙律$40- 雞脾瑞士汁好入味甜甜地,肉好嫩滑,雞皮好有脂香,沙律份量不少,有薯仔粒粟米等。焗芝士西蘭花$36-芝味不太濃,多是忌廉汁,志在吃點蔬菜比較健康,西蘭花煮到頗淋,仍翠綠。
冰室裝修用色幾鮮明,好醒神!